42 Χρόνια Χωρίς τον ELVIS.. ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ

Before Elvis, there was nothing’’ (John Lennon για τον Έλβις)

42 χρόνια χωρίς τον Elvis, το ‘’βασιλιά’’ του rock n’ roll, ο οποίος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους μουσικούς αστέρες του πλανήτη καθώς και ένα αρχετυπικό είδωλο του 20ου αιώνα.

Ο Elvis σε μία εποχή πουριτανισμού, κατόρθωσε να κάνει εκατομμύρια νεαρές κοπέλες να αναστενάζουν και εκατομμύρια νεαρά αγόρια να προσπαθούν να μιμηθούν τον περίεργο νεαρό με τις χορευτικές κινήσεις και το σήκωμα των γοφών.

Ο άσημος φορτηγατζής που ηχογραφώντας μία κασέτα για τα γενέθλια της μητέρας του κατέληξε να γίνει ένας αθάνατος μύθος στο μουσικό στερέωμα, βίωσε την απόρριψη και την αμφισβήτηση, όπως όλοι οι μεγάλοι άλλωστε. Αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να χτίσει έναν μύθο ο οποίος βοήθησε όσο λίγοι την εξέλιξη της μουσικής βιομηχανίας και την άνοδο ενός νέου μουσικού είδους.

Ο Elvis υπήρξε ο βασιλιάς. Κατέκτησε την υφήλιο, πρωταγωνίστησε σε ταινίες, υπήρξε σύμβολο ομορφιάς καίγοντας εκατομμύρια καρδιές σε όλο τον κόσμο. Η ερωτική αφύπνιση που επέφερε σε μία συντηρητική εποχή, η έντονη σωματική κίνηση και το αισθησιακό κάλεσμα σε μία εποχή που θεωρούταν ταμπού, άλλαξε άρδην την

αντίληψη όχι μόνο της μουσικής αλλά και της ίδιας μας της κοινωνίας. Ένας μύθος που όπως όλοι, δυστυχώς, δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τους προσωπικούς δαίμονες, τα πάθη και τις εξαρτήσεις, οι οποίες με μαθηματική ακρίβεια τον οδήγησαν στον πρόωρο θάνατό του, σε ηλικία μόλις 42 ετών.

43 χρόνια χωρίς τον βασιλιά, χωρίς το σύμβολο του 20ου αιώνα, μαζί με την Coca Cola, τον Μίκυ Μάους, τον James Dean, τη Marilyn Monroe. Κάποιοι ισχυρίζονται πως υπάρχει ακόμα ανάμεσά μας, πως γιόρτασε τα 82α γενέθλιά του μοναχικά και απομακρυσμένα από τα φώτα της δημοσιότητας. Άλλοι πως έχει διαφύγει εκτός Αμερικής και εργάζεται ως ταμίας σε σούπερ μάρκετ.

Η αλήθεια πάντως είναι μία: είτε είναι ζωντανός σωματικά, είτε όχι, ο μύθος και η μουσική του θα ζουν για πάντα.

Elvis Presley Suspicious Minds Live in Las Vegas

https://www.youtube.com/watch?v=Wb0Jmy-JYbA&feature=youtu.be

 

Aρθρογράφος ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ

Διαβάστε Περισσότερα