BOB MARLEY.Ο Αθάνατος Θρύλος της “Ρέγκε” μουσικής.

Bob Marley ο θρύλος της ρέγκε μουσικής.Τζαμαϊκανός συνθέτης και τραγουδιστής, που θεωρείται η παγκόσμια αιχμή του δόρατος της συγκεκριμένης μουσικής. Γεννήθηκε στην Τζαμάικα στις 6 Φεβρουαρίου του 1945. Ένας σημαντικός καλλιτέχνης που τα τραγούδια του και οι μουσικές του αποτελούσαν πρότυπα για πολλούς καλλιτέχνες. Ηταν μαγικός και παρα το μικρό του ανάστημα 1,63. στο ύψος οι ήχοι του και τα στιχάκια του φτάνανε μέχρι το Θεό.

Τα τραγούδια του αποτελούσαν Έμπνευση για πολλούς,χαρισματικός καλλιτέχνης και διαχρονικός, απόδειξη ότι παραγωγές με τα έργα του κυκλοφορούνε μέχρι σήμερα και οι πωλήσεις τους είναι τεράστιες. Συγκεκριμένα οι πωλήσεις των δίσκων του Παγκόσμια ξεπέρασαν τα 200 εκατομμύρια δολάρια ήταν αυτός που επινόησε τη “ρέγκε” μουσική και την έκανε γνωστή σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Έφυγε από τη ζωή περίπου 40 χρόνια πριν και δεν βρέθηκε ποτέ διάδοχος συνεχίζοντας τη μεγάλη “ρέγκε” διαδρομή που χάραξε ο μυθικός Marley.Δεν ήταν μόνο τα άλμπουμ του και οι παγκόσμιες περιοδείες του που έγραψαν ιστορία. Φαινόμενο ήταν και ο ίδιος προσωπικά ο Bob Marley, σαν μέλος του Ρασταφαριανού κινήματος. Ήταν ο πρώτος που κατάφερε να διαδώσει Ρασταφαριάνη μουσική από τις φτωχότερες κοινωνικά συνοικίες της Τζαμάικα σε όλη την παγκόσμια μουσική σκηνή. Θεωρείται ο παντοτινός “Ράστα Θρύλος”.

Υιοθέτησε χαρακτηριστικά των “Ράστα” όπως η κόμμωση με τα κοτσιδάκια η οποία ήταν το χαρακτηριστικο του. Και τα αυθεντικά φαγητά που δεν είχαν υποστεί χημική ανάμειξη. Στις αρχές του 1970 έχει πλέον κερδίσει το σεβασμό όλων με τις μουσικές του παραγωγές και όπου εμφανίζεται οι πάντες παραληρούν. Μνημειώδες είναι το άλμπουμ του με το τραγούδι “stand up stand up”. Οι στίχοι των τραγουδιών του είναι ένα μείγμα θρησκείας και μυστικισμού, πολιτικής επαγρύπνησης, με πολλά κοινωνικά μηνύματα.

Bob Marley – One Love (Clip Officiel)

Ήταν η φωνή των φτωχών και αδικημένων κατοίκων της χώρας του,κάτι που ξέφυγε από τα σύνορα της Τζαμάικα και αποτέλεσε σήμαια για πολλές κοινωνικές μειονότητες παγκοσμίως. Οι μουσικές του ήταν ένα ισχυρό φίλτρο σε πολύ δύσκολους καιρούς. Το 1976 μετακομίζει στο Λονδίνο τ,ο περιστατικό αυτό το όνομαζει ο ίδιος “προσωπική εξορία”. Εκεί ηχογραφεί και το άλμπουμ “ΕΞΟΝΤΟΥΣ” που κάνει τεράστιες πωλήσεις σε όλο τον πλανήτη.

Το 1977 γιατροί διαγιγνωσκούν oτι ο Marley πάσχει από καρκίνο.Το 1980 στη μεγάλη του περιοδεία ο καρκίνος πλέον έχει εξαπλωθεί σε όλο του το σώμα η μόνη του Ελπίδα είναι ο ακρωτηριασμός, αυτό ο μεγάλος Μπομπ Μάρλεϊ δεν το δέχεται. Δέχεται πλέον το θάνατο γυρίζει πίσω στην Τζαμάικα και αφήνει την τελευταία του πνοή 11 Μαΐου του 1981. Τα τελευταία λόγια τα είπε στον γιο του.”Τα λεφτά δεν αγοράζουν τη ζωή”. Θαφτηκε στις 21 Μαΐου μαζί με την κιθάρα του.

Έκτοτε η φήμη του παρέμεινε παγκοσμίως ψηλά, τα τραγούδια και οι προφητείες του απευθυνόταν στους φτωχούς και στους κατατρεγμένους οι οποίοι στις ψυχές τους τόν έκαναν ορόσημο. Το 1994 το όνομά του γράφτηκε στην ιστορία σαν ενας από τους μεγαλύτερους 100 καλλιτέχνες του πλανήτη στον αιώνα που πέρασε κατέχει την 11η θέση. Ο Bob Marley τραγούδησε τα πάντα και έγινε παγκόσμιο είδωλο. Η ημερομηνία γέννησης του στην πατρίδα του τη Τζαμάικα είναι εθνική γιορτή.

Όταν Κάποτε ο πρωτότοκος γιος του πήγε στη μουσική βιομηχανία της Αγγλίας και τους είπε ήρθα να παίξω μουσική.Είμαι ο γιος του Marley οι αρμόδιοι σηκώθηκαν όρθιοι,και κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του τεράστιου πατέρα του. Ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης μπορεί να έφυγε αλλά οι μουσικές του και τα τραγούδια του μας ταξιδεύουν ακόμη στις ομορφιές των ήχων που ίδιος φρόντισε να παραχθούν. Οποιος πηγαίνει στην Τζαμάικα βγαίνοντας από το αεροδρόμιο βλέπει το άγαλμα του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη.

Η Τζαμάικα έγινε παγκόσμια γνωστή από τη μουσική “ρέγκε” της οποίας ισόβιος βασιλιάς ήταν είναι και θα είναι ο αξεπέραστος Bob Marley.

Could you be loved – Bob Marley (original video)

Διαβάστε Περισσότερα