Αρχική Covid-19 και Ποδόσφαιρο – Trelogiatros

Covid-19 και Ποδόσφαιρο – Trelogiatros

Στις 7 Απριλίου 2020, η FIFA εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές για τον μετριασμό του αντίκτυπου του COVID-19 στη βιομηχανία ποδοσφαίρου και για τη διασφάλιση, στο μέτρο του δυνατού, της αρμονίας στα μέτρα που λαμβάνονται από τις ενώσεις μελών. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές διατυπώθηκαν μετά από διαβούλευση με μέλη της διοίκησης της FIFA, τις έξι συνομοσπονδίες, τις ενώσεις μελών, την European Club Association, την FIFPro (η ένωση του παγκόσμιου παίκτη) και το World Leagues Forum.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από τη FIFA, οι κατευθυντήριες γραμμές εξακολουθούν να υπόκεινται στην εθνική νομοθεσία καθενός από τα 211 μέλη της. Επομένως, ενώ η παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα είναι σίγουρα ενωμένη στην προσπάθειά της να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο της πανδημίας σε αυτήν, τα μέτρα που λαμβάνονται από κάθε ένωση μέλους, πρωτάθλημα και κλαμπ είναι βέβαιο ότι θα διαφέρουν, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες και τους νόμους που επικρατούν σε κάθε δικαιοδοσία.

Ενώ κάθε ένωση μελών θα αντιμετωπίσει το μοναδικό της σύνολο προκλήσεων για την καταπολέμηση του αντίκτυπου της πανδημίας Covid-19, τα μέτρα που ελήφθησαν σε γενικές γραμμές ήταν ποικίλα.

Για παράδειγμα:

  • Όλες οι κυβερνήσεις από τα μεγάλα πρωταθλήματα έχουν υιοθετήσει εξαιρετικά μέτρα για τη διασφάλιση της απασχόλησης. Ορισμένοι έχουν υιοθετήσει προγράμματα επιδομάτων ανεργίας, ενώ άλλοι έχουν ανοίξει πιστώσεις για όσους έχουν πληγεί, συμπεριλαμβανομένων ποδοσφαιριστών και προσωπικού ποδοσφαιρικού συλλόγου που δεν παίζει.
  • Σε κάθε χώρα, οι σύλλογοι προσπαθούν να διαπραγματευτούν περικοπές μισθών από τουλάχιστον 10% (όπως στην Αγγλία και την Ισπανία) έως το 70% κατ ‘ανώτατο όριο (για παράδειγμα, σύμφωνα με την ισπανική νομοθεσία).
  • Η FIFA και η UEFA έχουν διαθέσει οικονομικούς πόρους στις εθνικές τους ενώσεις μελών, ενώ μερικές, δηλαδή η γερμανική και η αγγλική ομοσπονδία , έχουν δημιουργήσει ειδικά αποθεματικά κεφάλαια για τους συλλόγους που έχουν ανάγκη λόγω της τρέχουσας κρίσης.
  • Κορυφαίοι σύλλογοι στη Γερμανία έχουν επίσης δωρίσει χρήματα σε όσους αντιμετωπίζουν πτώχευση.
  • Τα σωματεία παικτών όπως το PFA στην Αγγλία έχουν αφιερωμένα κεφάλαια δυσκολίας στα οποία οι παίκτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να ζητήσουν βοήθεια.
  • Τέλος, ορισμένοι παίκτες παραιτήθηκαν οικειοθελώς μέρος της αμοιβής τους, όπως συμβαίνει με εκείνους των Atlétic Club of Bilbao, AS Roma και Juventus.

Η τρέχουσα κρίση άφησε τους συλλόγους με έντονα προβλήματα ταμειακών ροών για τους επόμενους μήνες, με δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη να κοιτάξουμε μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο του Covid-19 στη βιομηχανία ποδοσφαίρου.

Σε μια προσπάθεια εναρμόνισης των εθνικών μέτρων από απλή απασχόληση και συμβατική άποψη, υποστηρίζεται ότι όλες οι συμβάσεις θα πρέπει ιδανικά να συμμορφώνονται με τις κατευθυντήριες γραμμές της FIFA. Ωστόσο, δεν μπορεί να αγνοηθεί η πραγματικότητα ότι τέτοιες τροποποιήσεις θα υπόκεινταν πάντα στην εθνική νομοθεσία. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν μπορεί κανείς να δηλώσει με βεβαιότητα πότε θα τελειώσει αυτή η κρίση, τονίζει την ανάγκη μεγαλύτερης οικονομικής βιωσιμότητας στο ποδόσφαιρο.

Πρέπει λοιπόν να πάρουμε αυτήν την κρίση ως ευκαιρία να κάνουμε το ποδόσφαιρο πιο βιώσιμο με:

  • δημιουργία ειδικών κεφαλαίων «αποθεματικών» που καλύπτουν μελλοντικά γεγονότα ανωτέρας βίας . Οι σύλλογοι όλων των κατηγοριών θα συνεισέφεραν ένα ποσό ανάλογο με την οικονομική τους κατάσταση / κατάταξη, με τα αποθεματικά να χρησιμοποιούνται σε μια περίοδο κρίσης.
  • αναθεώρηση των ποσών που καταβάλλονται ως μηχανισμοί αλληλεγγύης και αποζημίωση κατάρτισης τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, για ενδεχόμενη υποστήριξη συλλόγων σε επίπεδο βάσης / χαμηλότερου επιπέδου · και
  • μεταρρύθμιση των λογιστικών κανόνων και διαδικασιών όλων των συλλόγων, ώστε οι διευθυντές και οι διευθύνοντες σύμβουλοι να είναι πραγματικά και αποτελεσματικά υπεύθυνοι για τον προϋπολογισμό που έχουν στη διάθεσή τους

Το γεγονός ότι οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι – μερικοί από αυτούς μεταξύ των πιο ισχυρών οικονομικά οντοτήτων του κόσμου τώρα ζητούν να διαπραγματευτούν περικοπές μισθών / αναβολών με τους παίκτες τους, είναι πράγματι παράδοξο των καιρών που ζούμε. Μόλις η κοινωνία αναδυθεί από την κρίση, θα ποδοσφαιρικούς συλλόγους και τα ιδρύματα συνεχίζουν να ξοδεύουν (μερικές φορές) μεγάλα χρηματικά ποσά για παίκτες αστέρων και συμφωνίες μετάδοσης ή μήπως το Covid-19 θα προκαλέσει ριζική διόρθωση στην αγορά, εξοπλίζοντας καλύτερα τις βιομηχανικές κρίσεις του μέλλοντος;

Αυτή η πανδημία άλλαξε τον τρόπο του αθλητισμού και πιο συγκεκριμένα, το ποδόσφαιρο θα προσεγγίσει νομικές και συμβατικές σχέσεις. Τόσο οι εμπορικές συμβάσεις (δηλαδή η χορηγία ή η μετάδοση) όσο και οι σχετικές με την απασχόληση συμβάσεις θα προβλέπουν πιο ισχυρές ρήτρες ανωτέρας βίας (ή ρήτρες με παρόμοιο αποτέλεσμα), ενώ οι παίκτες θα διαπραγματεύονται (είτε μεμονωμένα είτε συλλογικά) για μέτρα για την προστασία τους νόμιμα και συμβατικά. Και ενώ όλοι οι ενδιαφερόμενοι ελπίζουν να μην ξαναδεί ποτέ μια καταστροφή αυτού του μεγέθους, ελπίζουμε ότι η βιομηχανία θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη για το μέλλον. 

 

Trelogiatros

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: