Αρχική Δεκάλογος δημιουργίας μίας επιτυχημένης Ακαδημίας – Trelogiatros

Δεκάλογος δημιουργίας μίας επιτυχημένης Ακαδημίας – Trelogiatros

Οι ακαδημίες ποδοσφαίρου διαδραματίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο σχετικά με την μετέπειτα επιτυχία και ανάπτυξη της κάθε ομάδας, καθώς επίσης και της εθνικής ομάδας αυτής. Για τον λόγο αυτό έγινε η παραπάνω πρόταση στις ελληνικές ακαδημίες να υιοθετήσουν (με τις κατάλληλες βέβαια προϋποθέσεις και τις απαραίτητες προσλήψεις των ατόμων που απαιτούνται) έναν δεκάλογο που θα τις βοηθήσει να αναπτυχθούν αποτελεσματικά και να πετύχουν τον στόχο τους που είναι η αξιοποίηση των ταλέντων που διαθέτουν, με απώτερο σκοπό την συνολική επιτυχία της πρώτης ομάδας.

1.Υιοθέτηση –εφαρμογή αρχών για την απόκτηση ISO.

2. Υποχρεωτική απόκτηση ειδικού τεχνοκράτη με ειδίκευση στο σπορ μάνατζμεντ, που να έχει την κατάλληλη γνώση και εμπειρία, για την θέση του τεχνικού υπεύθυνου.

3.Απόκτηση εξειδικευμένων και έμπειρων προπονητών.

4.Θεσμοθέτηση και ύπαρξη φιλοσοφίας, η οποία θα ξεκινά από την ακαδημία και θα λειτουργεί με βάση αυτή όλη ομάδα (και όχι το αντίθετο όπως γίνεται συνήθως στην Ελλάδα).

5.Άμεση –αποτελεσματική –αποδοτική συνεργασία μεταξύ των προπονητών των ακαδημιών με το προπονητικό team της πρώτης ομάδας (να ακολουθεί στις προπονήσεις και στην καλοκαιρινή προετοιμασία το team της ακαδημίας αυτό της πρώτης ομάδας).

6.Υποχρεωτική ύπαρξη στο οργανόγραμμα της ομάδας ο τεχνικός υπεύθυνος της ακαδημίας.

7.«Απομάκρυνση» των γονέων από την προπόνηση των μικρών ποδοσφαιριστών (για παράδειγμα να υπάρχει λεωφορείο που θα παίρνει τα παιδιά από συγκεκριμένη σημεία της πόλης με σκοπό να μην έρχονται μαζί οι γονείς στις εγκαταστάσεις και επηρεάζουν αρνητικά τους μικρούς ποδοσφαιριστές).

8.Θεσμοθέτηση ετήσιων σεμιναρίων που θα διδάσκουν στους γονείς πια είναι η σωστή συμπεριφορά τους πριν, κατά την διάρκεια αλλά και μετά το τέλος του αγώνα.

9.Υιοθέτηση των βασικών αρχών του μάνατζμεντ των εγκαταστάσεων, το οποίο είναι υποχρεωτικό προκειμένου να υπάρχει η απαιτούμενη ποιότητα στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

10.Πρόσληψη ειδικών και έμπειρων scouter προκειμένου να βρίσκονται ταλέντα από όλη την επικράτεια με σκοπό την ενσωμάτωση τους στην ομάδα (με τελικό προορισμό να ακολουθηθεί έστω και σε μικρή μορφή το μοντέλο moneyball που ακολουθεί και η Porto).

Οι κρίσιμοι αυτοί παράγοντες επιτυχίας (που αποτελούν και την βάση του ιδανικού μοντέλου λειτουργίας μιας ακαδημίας), που πηγάζουν από τις χώρες που εξετάστηκαν είναι οι κάτωθι:

1.Αγγλία:ύπαρξη ισχυρής αρμόδιας αρχής (εννοείται δηλαδή η ομοσπονδία ποδοσφαίρου της χώρας, η FA), η οποία καθορίζει τα πάντα σχετικά με την δημιουργία και την λειτουργία των ακαδημιών ποδοσφαίρου (το προπονητικό μοντέλοτης κάθε ομάδες, τις αρχές μάνατζμεντ και μάρκετινγκ που θα πρέπει να ακολουθούνται, την σχέση με την πρώτη ομάδα καθώς και την γενική φιλοσοφία που θα πρέπει να υπάρχει).

2.Ισπανία:αναμφισβήτητα η καλύτερη χώρα στην οποία οι ακαδημίες αξιοποιούν και προωθούν τα ταλέντα τους στην πρώτη ομάδα (η σχέση δηλαδή της πρώτης ομάδας με την ακαδημία).

3.Ολλανδία:εξαιρετική ανάπτυξη -οργάνωση πρωταθλημάτων (βλέπε στο κεφάλαιο των αποτελεσμάτων τις έξι κοινότητες), που βοηθά στην ανάπτυξη των ποδοσφαιριστών των ακαδημιών (ακόμα και των ερασιτεχνικών σωματείων).

4.Πορτογαλία:στην περίπτωση της χώρας αυτής υπάρχουν δύο κρίσιμοι παράγοντες επιτυχίας, όπου πρώτον αποτελεί φυσικά η απόκτηση –υιοθέτηση των τεχνικών που απαιτούνται από το ISO, και δεύτερον η ύπαρξη ισχυρού δικτύου scouting που βοηθά τις ομάδες να βρίσκουν ταλέντα για να στελεχώσουν την ακαδημία τους (χαρακτηριστικό το πολύ επιτυχημένο scouting που χρησιμοποιείται για το μοντέλο του moneyball).

Η έννοια της ακαδημίας αλλά και το όφελος που παρέχει στο ποδόσφαιρο είναι η συνεχής και αδιάκοπη παραγωγή νέων ταλέντων. Για να παραχθούν όμως αυτά τα ταλέντα χρειάζονται οι σωστές βάσεις που θα τεθούν από τον τεχνικό υπεύθυνο της ακαδημίας, σκληρή και συνεχή δουλειά στις προπονήσεις από τους ποδοσφαιριστές αλλά και από τους προπονητές (οι οποίοι θα πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με όλα τα απαραίτητα και απαιτούμενα εφόδια για τις προπονήσεις) καθώς επίσης απαραίτητη είναι και η ύπαρξη φιλοσοφίας και στόχων που θα είναι προς μια κατεύθυνση, δηλαδή το όφελος για τις μεγάλες ομάδες που θα είναι η ενδυνάμωση τους με παίχτες έτοιμους από τις ακαδημίες τους.

Συνοπτικά και επιγραμματικά, τα οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά από την συμμετοχή τους σε μια ακαδημία ποδοσφαίρου, είναι τα κάτωθι:
  • ανάπτυξη φιλίας με άλλα άτομα
  • ανάπτυξη της συνεργασίας
  • καλλιέργεια ηγετικών ικανοτήτων
  • έννοια του σεβασμού αντιπάλων, συμπαικτών και προπονητών
  • η αίσθηση του ότι είναι μέλος μιας ομάδας
  • αύξηση της αυτοπεποίθησης και της αυτοπειθαρχίας
  • μαθαίνει να σέβεται το διαφορετικό
  • απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων.

Είναι πασιφανές λοιπόν ότι οι ακαδημίες ποδοσφαίρου αποτελούν στην σημερινή σύγχρονη και απαιτητική ποδοσφαιρική πραγματικότητα, ένα αναπόσπαστο κομμάτι για την ανάπτυξη και εν γένει επιτυχία των επαγγελματικών ομάδων ποδοσφαίρου σε όλη την Ευρώπη. Στην χώρα μας είμαστε αιώνες πίσω. Όσο νωρίτερα οι διοικήσεις το αντιληφθούν τόσο καλύτερα θα είναι και για το ελληνικό ποδόσφαιρο, τόσο και για τις ομάδες.

 

Trelogiatros

 

 

 

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: