Αρχική Ένα χρεωκοπημένο πρωτάθλημα σ’ ένα χρεωκοπημένο ηθικά κράτος

Ένα χρεωκοπημένο πρωτάθλημα σ’ ένα χρεωκοπημένο ηθικά κράτος

Ο Ρωμαίος Ιστορικός Τάκιτος έγραφε «Όσο πιο διεφθαρμένο είναι το κράτος τόσο περισσότεροι νόμοι υπάρχουν».

Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει από το 2012 τεχνητά. (Δεν υπάρχει κρίση στην Ελλάδα, είναι μια κολοσσιαία απάτη που την έχουν ονομάσει κρίση. Η χρεοκοπία είναι τεχνητή και «στημένη». Μια χώρα με καταμετρημένο Εθνικό πλούτο περίπου 20 τρις ΕΥΡΩ δεν πτωχεύει με ένα αμφισβητούμενο πλαστό χρέος 160 δις ΕΥΡΩ. Είναι σαν ένας εργαζόμενος να έχει εισόδημα καθαρό 20.000 € να χρωστάει σε ένα Τραπεζικό δάνειο 160 € συνολικά και να τον θεωρούν πτωχευμένο. Έχουν ονομάσει την απάτη, «κρίση» για να πάρουν επώδυνα μέτρα με στόχο την δήμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας και την σκλαβοποίηση της Ελληνικής Κοινωνίας εκτελώντας δουλικά εντολές ξένων κέντρων εξουσίας).

Δεν θα μπορούσε λοιπόν παρά να διοργανώσει ένα χρεωκοπημένο πρωτάθλημα. Το Ελληνικό πρωτάθλημα αρχίζει στις 25 Αυγούστου του 2018.

Μέχρι πριν λίγες ημέρες 7 ποδοσφαιρικές ΠΑΕ δεν είχαν βρει τηλεοπτική στέγη. Οι ομάδες ήταν ο Παναθηναϊκός, ο Άρης, ο Ατρόμητος, η Ξάνθη, ο Παναιτωλικός, ο Απόλλων Σμύρνης και η Λαμία.

Δηλαδή το 42% των συλλόγων που παίρνουν μέρος στην Super League. Γι’ αυτές τις ομάδες δεν υπήρχε τηλεοπτικό ενδιαφέρον άρα δεν υπήρχαν και τηλεοπτικά έσοδα και ξαφνικά με την μεσολάβηση του Υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη μια χρεοκοπημένη ΑΕ η ΕΡΤ προσέφερε στις 7 ΠΑΕ μια ηγεμονική σύμβαση κάλυψης των αγώνων τους στα εντός έδρας παιχνίδια. Ο Βασιλειάδης χρησιμοποίησε την ΕΡΤ ΑΕ για να περάσει τις θέσεις του με βασικό αίτημα την μείωση των ομάδων της Super League από 16 σε 14 την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Φυσικά η League συνολικά το αποδέχθηκε γιατί δεν θα ξεκινούσε το πρωτάθλημα. Η διαστρέβλωση του πρωταθλήματος σε όλο της το μεγαλείο με την νόθευση του ανταγωνισμού και της ισονομίας γιατί η ΕΡΤ ΑΕ ζει και αναπνέει με δημόσιο χρήμα. Δηλαδή η ΕΡΤ ΑΕ έκανε τις 7 ΠΑΕ κρατικοδίαιτες. Φυσικά υπήρχαν και υπάρχουν και άλλες κρατικοδίαιτες ΠΑΕ μέσω των προέδρων τους που έπαιρναν και παίρνουν σωρηδόν Δημόσια Έργα και μέσα παραγωγής (Ξενοδοχεία κ.λπ.). Στην ουσία το πρωτάθλημα το χρηματοδοτεί ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης και ο καταναλωτής ηλεκτρικού ρεύματος ο οποίος πληρώνει υποχρεωτικά το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ ΑΕ μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Θα έπρεπε στα εντός έδρας παιχνίδια των 7 ΠΑΕ οι θεατές με την προσκόμιση του λογαριασμού της ΔΕΗ να πληρώνουν μειωμένο εισιτήριο ενώ όσοι εμπίπτουν στο κοινωνικό τιμολόγιο να βλέπουν δωρεάν τους αγώνες. Η ιστορία ξεπερνάει και την πιο νοσηρή φαντασία.

Η ΕΡΤ ΑΕ εισπράττει υποχρεωτικά ένα ανταποδοτικό τέλος 3 € τον μήνα (36 € τον χρόνο) από κάθε νοικοκυριό που διαθέτει καταμετρητή της ΔΕΗ ΑΕ. Ο προϋπολογισμός της ΕΡΤ ΑΕ για το 2018 προβλέπει έσοδα 199,5 εκατομμύρια Ευρώ.

Από το παράνομο ανταποδοτικό τέλος (βάσει της συνθήκης του Άμστερνταμ) εισπράττει 180 εκατομμύρια Ευρώ δηλαδή 91% του προϋπολογισμού της. Τα υπόλοιπα 19,5 εκ. Ευρώ είναι τα λειτουργικά έσοδα (διαφημίσεις, ενοικιάσεις συχνοτήτων κ.λπ.).

Δηλαδή η ΕΡΤ έχει έσοδα μόνο 19,5 εκ. ΕΥΡΩ από την λειτουργία της. Αυτό σημαίνει ότι σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού έχει ζημιές 160,5 εκ. ΕΥΡΩ.

Τα έξοδα της ΕΡΤ ΑΕ είναι 70 εκατομμύρια ΕΥΡΩ για μισθοδοσία ενώ  40 εκατομμύρια ΕΥΡΩ είναι τα λειτουργικά έξοδα (ηλεκτρισμός, ύδρευση, θέρμανση κ.λπ.).

Δηλαδή χρειάζεται 110 εκατομμύρια ΕΥΡΩ για να λειτουργήσει χωρίς να παρουσιάσει δικό της έργο (τηλεοπτικές παραγωγές από Έλληνες σκηνοθέτες και παραγωγούς) ενώ δεν επενδύει (κατασκευή ψηφιακών πομπών κ.λπ.) έτσι ώστε να αναβαθμίσει την παρουσία της στην τηλεοπτική αγορά θεάματος. Η θέαση της ΕΡΤ ΑΕ κάτω από το 3%.

Παρουσιάζει εικονικά κέρδη ενώ από την λειτουργία της έχει κολοσσιαίες  ζημιές.

Φυσικά τα εικονικά κέρδη που προέρχονται από το υποχρεωτικό ανταποδοτικό τέλος κάθε χρήσης μεταφέρονται στα έξοδα της γενικής Κυβέρνησης και εξαφανίζονται.

Δηλαδή μια εταιρεία Ιδιωτικού Δικαίου λειτουργεί σαν φοροεισπρακτικός μηχανισμός χαρακώνοντας τους πολίτες που χρησιμοποιούν την ΔΕΗ ΑΕ. Σημειώστε ότι για το Μουντιάλ του 2018 η ΕΡΤ δαπάνησε 10 εκατομ. ΕΥΡΩ και τα έσοδά της ήταν 7,5 εκ. ΕΥΡΩ.

Έρχεται λοιπόν μια ζημιογόνα εταιρεία και χρηματοδοτεί με Δημόσιο Χρήμα 7 σχεδόν χρεοκοπημένα ΠΑΕ οι οποίες αν δεν έπαιρναν την οικονομική ενίσχυση της ΕΡΤ ΑΕ μπορεί να μην είχαν την δυνατότητα να παρουσιάσουν αξιόπιστο φάκελο συμμετοχής στο πρωτάθλημα στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Για να χρηματοδοτήσει τις ΠΑΕ η ΕΡΤ ΑΕ παίρνει δάνειο 10 εκατομ. ΕΥΡΩ. Η ΕΡΤ ΑΕ με την σύμβαση αγοράζει 105 παιχνίδια (7 x 15 αγώνες) για τις εντός έδρας αναμετρήσεις των 7 ΠΑΕ και δίνει ειδικά μπόνους σε αυτές τις ΠΑΕ για ορισμένους όρους της σύμβασης (Συμμετοχή νέων Ελλήνων παικτών κ.λπ.) αντί συνολικό ποσό 28 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ για την περίοδο 2018 – 2019. (Συμπεριλαμβάνονται και τα έξοδα για τις μεταδόσεις – τις οποίες έχει αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία παραγωγής γιατί όταν έκλεισε η ΕΡΤ ΑΕ εξαφανίσθηκαν μυστηριωδώς υλικά εκατομμυρίων ΕΥΡΩ, έτσι ώστε η ΕΡΤ ΑΕ να μην έχει ούτε κάμερα για να αναλάβει η ίδια της αναμεταδώσεις). Δηλαδή για κάθε παιχνίδι δαπανά 267.000 ΕΥΡΩ κατά μέσον όρο.

Ούτε το Αγγλικό πρωτάθλημα δεν έχει τόσο ακριβές μεταδόσεις  και μάλιστα με πολύ ποιοτικότερες ομάδες. Κάθε ομάδα ανάλογη με την ισχύ της και το όνομά της παίρνει ανάλογη επιχορήγηση. Ο Παναθηναϊκός 4 εκ. ΕΥΡΩ, ο Άρης Θεσσαλονίκης 2 εκ. ΕΥΡΩ, ο Ατρόμητος 1,9 εκ. ΕΥΡΩ, η Ξάνθη 1,65 εκ. ΕΥΡΩ, ο Παναιτωλικός 1,65 εκ. ΕΥΡΩ, ο Απόλλων Σμύρνης 1,45 εκ. ΕΥΡΩ και η Λαμία 1,45 εκ ΕΥΡΩ. Επίσης αν μια ομάδα πέσει στην Β’ Εθνική και εκεί θα αμείβεται για 3 χρόνια με τους όρους της σύμβασης.

Η ΕΡΤ ΑΕ είναι ένα κομματικό φέουδο της κάθε κυβέρνησης  το οποίο λειτουργεί με χρηματοδότηση από τον κάθε πολίτη που χρησιμοποιεί μετρητή της ΔΕΗ υποχρεωτικά. Όποιος δεν πληρώσει την ΕΡΤ ΑΕ, η ΔΕΗ του κόβει το ρεύμα.

Ο Ιερός Αυγουστίνος έλεγε: «Αν απουσιάζει η Δικαιοσύνη τι άλλο είναι η πολιτική εξουσία παρά οργανωμένη ληστεία».

Και στην περίπτωση του υποχρεωτικού ανταποδοτικού τέλους προς την ΕΡΤ ΑΕ, έχει δίκιο.

Η Δικαιοσύνη απουσιάζει (όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις). Η επίσημη δικαιολογία της άμεσης κρατικής χρηματοδότησης των 7 ΠΑΕ είναι η ανάπτυξη του προϊόντος. Μα η ανάπτυξη του προϊόντος γίνεται με σοβαρές και υπεύθυνες διοικήσεις, ισχυρές κεφαλαιακά ομάδες, με την ανέγερση σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων, με την ανάπτυξη τμημάτων υποδομής, με συνεχές σκάουτινγκ, με παίκτες αξίας, με σοβαρούς προπονητές και το κυριότερο με ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ. Μια λέξη που έχει εξαφανισθεί από το δύσμοιρο Ελληνικό Πρωτάθλημα. Στην Ελλάδα που η νομοθεσία εξυπηρετεί συμφέροντα, οι διάφοροι κρατικοί λειτουργοί διαχειρίζονται το Δημόσιο χρήμα ανεύθυνα και πολλές φορές παράνομα.

Αν θέλει η πολιτεία κρατικοδίαιτο πρωτάθλημα ας το κάνει ερασιτεχνικό. Αν το θέλει επαγγελματικό ας δημιουργήσει τους όρους έτσι ώστε να προσελκύσει επενδυτές να θεσπίσει κανόνες να εφαρμόζονται απ’ όλους, να εξυγιάνει την διαιτησία όχι όμως να χρησιμοποιεί δημόσιο χρήμα για να ενισχύσει ΠΑΕ με αμφίβολης ποιότητας μετόχους ενώ στερεί από τους Συνταξιούχους και τους μαθητές ακόμη και το καθημερινό τους γεύμα.

 

Τραπεζικός

 

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: