Αρχική Ενός κορωνο’ί’ου μύρια έπονται…. Β ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ενός κορωνο’ί’ου μύρια έπονται…. Β ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Για όσους μπορούνε και διαβάζουνε μέσα και πίσω από τις γραμμές, καταλαβαίνουνε ότι τα χειρότερα έρχονται. Προχθές ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε τον 13ο νεκρό από τον κορωνο’ι’ο’. Ενώ στους 40 χιλιάδες απολυμένους από την αρχή του Μαρτίου μέχρι και σήμερα εξαιτίας της πανδημίας δεν τους συμπεριλαμβάνει στους νεκρούς. Νομίζει ότι είναι ζωντανοί.

Λάθος κύριε καθηγητά. Είναι ζωντανοί νεκροί ή μάλλον για την ακρίβεια είναι εν δυνάμει νεκροί. Όταν ξαφνικά σου κόβεται το “ιερό δικαίωμα”της εργασίας, και βρίσκεσαι μετέωρος βιοποριστικά χωρίς εισόδημα, ανήμπορος πλέον να αντεπεξέλθεις στα πάγια έξοδα “του προς το ζείν” γονατίζεις ψυχικά. Η διάγνωση λέει πολυοργανική κοινωνική ανεπάρκεια μη αναστρέψιμη.

Δεν συνέρχεσαι σε καμία εντατική και με καμία διασωλήνωση, χάνεις την ψυχή σου. Είσαι η απόλυτη κοινωνική διαγραφή. Όσοι έχουμε βιώσει την ανεργία και το μπατιρηλίκη ξέρουμε ότι ισοδυναμεί με χίλιους κορονοϊόυς και μπορεί να λέω και λίγους. Για αυτό η κυβέρνηση παράλληλα με τα μέτρα κατά του μικροβίου τα οποία είναι άκρως αναγκαία, πρέπει να επικεντρωθεί άμεσα και με τον ίδιο ζήλο, στην εξεύρεση του εμβολίου για τους μελλοθάνατους της ανεργίας εξαιτίας αυτής της μικροβιακής επίθεσης.

Το “ρέστο”δεν αντέχεται με τίποτα. Μιλάμε για το χειρότερο ραντεβού κοινωνικής απαξίωσης. Ναι μεν δικαιούνται όλα τα χειροκροτήματα οι γιατροί και το παραϊατρικό προσωπικό, για τη μάχη που δίνουνε απέναντι στο θανατηφόρο μικρόβιο, στηρίζοντας και περιθάλπτοντας τους προσβεβλημένους για να ξαναβρούν την υγεία τους. Μπράβο τους τους βγάζουμε το καπέλο. Αυτή είναι η μία πλευρά της μάχης.

Από την άλλη όμως ιδια ακριβώς στήριξη χρειάζονται και οι απολυμένοι από τις εργασίες τους εξαιτίας του κορωνο’ι’ού. Αυτοί ισως να είναι και τα μεγαλύτερα θύματα της συγκεκριμένης πανδημίας, διότι όπως λένε και οι επιστήμονες όταν είσαι άρτιος οργανισμός χωρίς συνοδά νοσήματα η νόσος του κορονοϊου αποδράμει ηπίως. Ενώ η νόσος της ανεργίας είναι βαρύτατο περιστατικό και τις περισσότερες φορές ανίατο.

Όταν ακούς στο καθημερινό προσκλητήριο “νεκρών” ότι μέσα σε 20 μέρες γίνανε 40 χιλιάδες απολύσεις, παγώνεις. Μιλάμε για 2.000 ανέργους ημερησίως. Οι προβλέψεις δυστυχώς μάγκες είναι δυσοίωνες. Μέχρι να ισορροπήσει αυτή η απίστευτη παγκόσμια μικροβιακή αναταραχή, οι άνεργοι στη χώρα μας ενδεχομένως να ισοφαρίσουνε τα νούμερα της εφιαλτικής δεκαετίας της κρίσης.

Χρειάζεται μεγάλο ενδιαφέρον,τρομερή προσπάθεια, και φοβερό χειρισμό από την κυβέρνηση, ταυτόχρονα και των δύο εφιαλτικών περιστατικών. Διότι αν κάποιο από τα δύο ξεφύγει, δυστυχώς για τη χώρα θα γυρίσει 100 χρόνια πίσω. Ας βάλει ο Θεός το χέρι του έστω και χωρίς γάντι.

 

Β ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: