Αρχική EUROLEAGUE-Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ | DRAZEN

EUROLEAGUE-Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ | DRAZEN

Η διοργάνωση έφτασε οργανωτικά σε οριακό σημείο. Το ομολογουμένως ανταγωνιστικό επίπεδο εντός παρκέ δεν συνδυάζεται από ανάλογες κινήσεις σε διοικητικό επίπεδο.

Οι χειρισμοί της προηγουμένης σεζόν που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ αλλά και δεν υπήρξε το παραμικρό πλάνο για την ολοκλήρωση της , άνοιξαν για τα καλά τον ασκό του Αιόλου για την διοργανώτρια αρχή.

Η οικονομική κακοδιαχείριση και η δημιουργία δυο αντίπαλων στρατοπέδων είναι πλέον γεγονός. Το αρχικό πλάνο εσόδων που είχε η διοργανώτρια αρχή έκανε λόγο για περίπου 810 εκατομμύρια δολάρια για μια 10ετία. Το ποσό αυτό αντιστοιχούσε στις 11 ομάδες που διαθέτουν εγγυημένο συμβόλαιο.

Από τα χρήματα αυτά μεγάλο ποσοστό ( τα 2/3 περίπου) προέρχονται από τα τηλεοπτικά συμβόλαια που υπάρχουν με κάθε χώρα ξεχωριστά.

Περίπου μια 5ετία πριν , η IMG , μια πολυεθνική που ειδικεύεται σε διοργανώσεις εκδηλώσεων ανά τον πλανήτη μπήκε στην διοργάνωση και πρόσφερε 35 εκατομμύρια το χρόνο.

Έτσι βοήθησε να εξισορροπήσει την κατάσταση αφού οι Ελληνικές ομάδες έδιναν 11 εκατομμύρια το χρόνο ενώ οι υπόλοιπες εφτά ομάδες που δεν διαθέτουν το περιβόητο συμβόλαιο , δεν έδιναν παραπάνω από 5 εκατομμύρια όλες μαζί.

Όμως ο covid έφερε περικοπές και ένας σημαντικός χρηματοδότης άρχισε να κλίνει την κάνουλα. Εάν προσθέσουμε την μείωση εσόδων από τα εισιτήρια αλλά και την αναγκαστική ναύλωση τσάρτερ για την καλύτερη διασφάλιση της υγείας των αθλητών , τα έξοδα διπλασιάστηκαν.

Τι ζητούν λοιπόν οι εφτά ομάδες που πραγματοποιήσαν μια μυστική συνάντηση την περασμένη εβδομάδα. Αρχικά να τους δοθούν τα χρήματα της διαφοράς που κλήθηκαν να πληρώσουν με εντολή της διοργανώτριας αρχής πέρυσι για τα συμβόλαια των παιχτών.

Το 60% των συμβολαίων των χρημάτων στην περσινή διακοπή έγινε 80% με εντολή άνωθεν και γονάτισε ουσιαστικά αρκετές ομάδες.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν τα χρήματα που έλαβαν αρκετές ομάδες βάση της τελικής βαθμολογίας. Ο Ολυμπιακός της 12ης θέσης πήρε μόλις 250.000 ευρώ ενώ ο Παναθηναϊκός της 16ης θέσης τίποτα.

Τα 2 εκατομμύρια του νικητή της διοργάνωσης σίγουρα θα κάνουν του ιθύνοντες του Champions League να γελούν .Ακόμα και το καινούριο Conference League όπου θα συμμετάσχουν οι Ελληνικές ομάδες στο ποδόσφαιρο μοιάζει μια διοργάνωση που θα αποφέρει περισσότερα έσοδα από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μπάσκετ στην Ευρώπη.

Οι αποφάσεις της τελευταίας 10ετίας δεν έφεραν καμία αύξηση κερδών αλλά και καμία διάδοση του αθλήματος σε μεγάλες αγορές όπως αυτές της Δυτικής Ευρώπης.

Η χαμηλή εμπορικότητα της διοργάνωσης είναι γεγονός. Από τις 18 ομάδες που συμμετέχουν τέσσερις με πέντε είναι εκείνες που μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Επιστέγασμα όλων αυτών είναι και η φυγή όλων των καλών παιχτών από την Ευρώπη για το NBA και μάλιστα χωρίς κάποιο χρονικό περιορισμό αφήνοντας τις ομάδες στα κρύα του λουτρού. Τρανταχτό παράδειγμα η φετινή Ρεάλ.

Ο συνασπισμός των ομοσπονδιών πριν 20 χρόνια κατέληξε σε μια κλειστή λίγκα 11 ομάδων. Η προοπτική να μπει κάποια ομάδα στην διοργάνωση από τα Εθνικά πρωταθλήματα δεν υπάρχει πλέον.

Το μέλλον μοιάζει και είναι δυσοίωνο. Τα οικονομικά κίνητρα είναι λίγα η διοργάνωση δεν κάνει βήματα να ενισχύσει τις ομάδες και το προϊόν που παραμένει ελκυστικό στο παρκέ μοιάζει τελείως άχαρο έξω από αυτό.

Το Champions League της FIBA με αργά αλλά σταθερά βήματα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και αποτελεί πλέον ένα δεύτερο πυλώνα που σιγά σιγά αρχίζει και απειλεί την οπισθοδρομική Euroleague.

 

DRAZEN

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: