Αρχική Γιάννης Σπάθας: Ο Παράδεισος βρήκε τόν κιθαρίστα του…….

Γιάννης Σπάθας: Ο Παράδεισος βρήκε τόν κιθαρίστα του…….

Έφυγε από τη ζωή ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς, ένας μεγάλος παίκτης της ηλεκτρικής κιθάρας, ιδρυτικό μέλος του ροκ συγκροτήματος Σωκρατες ντρανκ δε κονιουμ ο μεγάλος ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΘΑΣ. Γεννήθηκε στους Παξούς το 1950. Ηρθε σε επαφή με τη μουσική κοντά στον Πατέρα του και τους Θείους του,μαθαίνοντας από μικρός ακορντεόν κιθάρα και τύμπανα. Στον Πειραιά όπου μεγάλωσε σχημάτισε με τον Αντώνη Τουρκογιώργη και τον Ηλία Ασβεστοπουλο μετέπειτα ηγέτη τον 2002gr το ροκ συγκρότημα Περσονς το 1966- 69, στη συνέχεια του Σώκρατες, πάλι με το Τουρκογιώργη.

Το 1983 μετά τη διάλυση των Σώκρατες ο Σπάθας συνεργάστηκε ως ενορχηστρωτής και κιθαρίστας με πάρα πολλούς μεγάλους καλλιτέχνες. Το 1999 κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο στον οποίο είχε συμμετοχή και η Χάρις Αλεξίου. Μεγάλες του επιρροές στο παίξιμό του υπήρξαν ο Τζίμι Χεντριξ και ο Τάσος Χαλκιάς. Αυτός ο πολύ μεγάλος παίκτης της ηλεκτρικής κιθάρας ο οποίος είναι της εποχής μου το παίξιμό του είχε συγκριθεί με εκείνο του Ρίτσι Μπλάκμορ των Ντιπ Περπλ. Μιλάμε για ένα τεράστιο μουσικό ο οποίος πέθανε προχθές και άφησε τη ροκ σκηνή ορφανή.

Το κενό του δυσαναπλήρωτο, ήταν ένας οργανοπαίχτης ο οποίος έπαιζε εγκεφαλικά και με πολύ μεγάλη ταχύτητα ,θαυμάσιος τεχνίτης και μεγάλος βιρτουόζος. Για την εποχή του στην ηλεκτρική κιθάρα ο ήχος που παρήγαγε σου ισορροπούσε την ψυχή και τα σολάρισμα τα του σε ανέβαζαν πολύ ψηλά και σου μαλακόνανε την οποία ψυχική πληγή. Τον είχα ακούσει πάρα πολλές φορές διότι ήμουνα θαυμαστής σου στα νιάτα μου. Μαζί με το φίλο μου τον Γιώργο τον Γεωργίου ήμασταν οπαδοί και λάτρεις της μουσικής Ροκ.

Ο Γεωργίου βέβαια συνεχίζει ακόμη. Πάνω στο παιξιμο του μακαρίτη πλέον Γιάννη Σπάθα ακούμπησαν και πάτησαν μετέπειτα πολλοι ροκ κιθαρίστες, προσπαθώντας να το μιμηθούν. Άλλοι τα κατάφεραν και άλλοι τα κατάφεραν λιγότερο. Πάντως το γεγονός είναι ένα, ότι ο Γιάννης Σπάθας κατέθεσε στη Ροκ μουσική και την ψυχή του και τη μεγάλη του τεχνική. Φαίνεται ότι ο Θεός νοστάλγησε το παίξιμό του και από προχθές τον έχει βασικό κιθαρίστα στην ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΑΝΤΑ του ουρανού.

Έδωσε τα ρέστα του παράγοντας καταπληκτικους Ροκ ηχους στην αρχή της δεκαετίας του 70, και ολόκληρη τη δεκαετία του 80. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Καλο σου ταξιδι Γιάννη Σπάθα .

 

Β ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: