Αρχική Η αδιέξοδος του Καρέρα και η άξια κυκλοφορία του ΠΑΟΚ | Sons Of Football

Η αδιέξοδος του Καρέρα και η άξια κυκλοφορία του ΠΑΟΚ | Sons Of Football

 

Η ισοπαλία (1-1) κολακεύει κατά πολύ την ΑΕΚ, η οποία δεν κατόρθωσε σε κανένα σημείο του παιχνιδιού να αντισταθεί στη πίεση του ΠΑΟΚ. Οι φιλοξενούμενοι ήταν εμφανώς ανώτεροι, με ωραίο έλεγχο και συνεργασίες κυρίως στο μεσοεπιθετικό κομμάτι. Ο ΠΑΟΚ μας εξέπληξε με την εύστοχη πάσα του και το αυξημένο τέμπο, όμως δεν επιβραβεύεται η υπεροχή του με αρκετές τελικές ευκαιρίες.

Κατ’ αρχάς, η Ένωση ερχόταν «λαβωμένη» στο ντέρμπι εξαιτίας ηχηρών απουσιών, οπότε ανάγκασε τον Καρέρα να χρησιμοποιήσει νεότατες προσθήκες δίχως να έχουν χριστεί προηγουμένως βασικοί. Η αποστολή φάνταζε δύσκολη, καθώς οι γηπεδούχοι έχαναν σαφώς σε συνοχή και επιπλέον λύσεις. Βέβαια, η τακτική του Καρέρα παρέμεινε πιστή και προσαρμοσμένη σε αμυντικές διαθέσεις.

Παρόλο που η Ένωση ευτύχησε να σκοράρει με τον Ανσαριφάρντ, ήταν εμφανές πως υπολειπόταν σε ενέργεια και κυρίως σε ορθολογική ανάπτυξη. Το πλάνο του Καρέρα έμοιαζε να εκμεταλλεύεται το κλασικό υπέρ του 1-0 με πυκνή διάταξη. Όμως, η ένσταση μας προς τον Ιταλό κόουτς έχει να κάνει με την ελλιπέστατη δημιουργία της ΑΕΚ και τον παθητικό της ρόλο. Μεταμορφώθηκε σε παρατηρητή του αγώνα με μοναδικό ενδιαφέρον να διατηρήσει αλώβητη την εστία του Τσιντώτα. Η ίδια ακολούθησε τον αυξημένο ρυθμό του ΠΑΟΚ, ενώ ταλαιπωρήθηκε αρκετά από τους συνδυασμούς του δεύτερου. Για άλλη μία φορά διαπιστώθηκε η στασιμότητα στα χαφ, με τους παρόντες μέσους να ανταπεξέρχονται μεν σε κοντρόλ και μεταβιβάσεις, αλλά με αργή γενικά αντίδραση.

Ο μεγάλος αριθμός απουσιών στην ΑΕΚ αποτελεί σαφώς δικαιολογία. Συμφωνούμε όλοι σε αυτό. Ωστόσο, το εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση αλλαγής των δεδομένων κρίνεται επιβεβλημένο. Διότι κάθε σχήμα χρειάζεται συχνά διαφοροποίηση. Μία έξτρα νότα από τον προπονητή της. Ένα back – up πλάνο, όταν όλα τα υπόλοιπα θα έχουν στραβώσει. Ο Καρέρα είναι πράγματι ικανός στο στήσιμο της ομάδας, στην τακτική συνέπεια, δίχως όμως να επεξεργαστεί σε βάθος το υλικό του. Πλέον από φέτος υπάρχουν παίκτες με επιθετικές αρετές. Ικανότητες για πειράματα και ωραιοποίηση της συνολικής εικόνας και στο δημιουργικό κομμάτι. Δίπλα στους Μάνταλο, Λιβάγια και Ολιβέιρα, προστέθηκαν ο δαιμόνιος Λιβάι Γκαρσία, ο αξιόπιστος Ανσαριφάρντ και ο Τάνκοβιτς με την εξαίσια χθεσινή του πάσα στο γκολ της Ένωσης. Άρα υπάρχουν περιθώρια εξέλιξης και εύρεσης φρέσκων ιδεών.

O Ιταλός κόουτς είναι προβλέψιμος, καθώς ήδη γνωρίζει κανείς εξ αρχής την σφιχτή του τακτική. Ο Φερέιρα το κατανόησε ορθώς και για αυτό το λόγο επέλεξε ασφυκτικό πρέσινγκ στο α΄ μέρος. Συνειδητοποίησε πως και έχει το ταλέντο ο ΠΑΟΚ να κυριαρχήσει, αλλά και την ευκαιρία να προηγηθεί πρώτος. Στόχος, που δεν δικαίωσε πλήρως τη στρατηγική του Πορτογάλου. Αντιθέτως, οι φιλοξενούμενοι συνέχισαν θετικοί με υψηλό τέμπο, αυτόματους συνδυασμούς και ισορροπία έπειτα από καιρό και στις δύο πλευρές. Εκπληκτικός Γιαννούλης ταλαιπώρησε τον Παουλίνιο, ενώ ο Μάτος προσφέρει αξιοπιστία και ποιότητα.

Υπεροχή με ωραίο έλεγχο και κάθετες συνεργασίες, στοιχεία όμως που δεν αποτυπώθηκαν σε σκοράρισμα. Η συμβολή του εξαιρετικού χθες Ζίβκοβιτς πρέπει εξίσου να αποτελεί οδηγός για την συνέχεια, καθώς ο κάθε ΠΑΟΚ χρειάζεται τα χαρίσματα τέτοιου παίκτη. Ντρίπλαρε, ήλθε στον άξονα να διασπάσει την πολιορκία και να επιβάλλει την τάξη. Επίσης, δέχθηκε έντονα μαρκαρίσματα, αποδεικνύοντας πως οι παίκτες της ΑΕΚ τον θεώρησαν νο1 κίνδυνο. Ο μονόλογος του ΠΑΟΚ δεν του εξασφάλισε και την ανατροπή.

Έτσι, αρκέστηκε στις θετικές εντυπώσεις. Παραδόξως, ο χθεσινός ΠΑΟΚ έφερνε σε ομοιότητα τον Ολυμπιακό του Μαρτίνς τη πρώτη χρονιά. Στρωτό ποδόσφαιρο, υψηλή κατοχή με προϋποθέσεις, αλλά δίχως ουσιαστικό αντίκρισμα. Από την άλλη, η ΑΕΚ λίγο έλειψε να κερδίσει το ντέρμπι, σε μία εμφάνιση που καλείται να την ξεχάσει και να ανασυνταχθεί άμεσα.

ΥΓ. Τον υπνώτισε ο Ανσαριφάρντ τον Βαρέλα, εκμεταλλευόμενος τον ανοιχτό χώρο και την ευφυέστατη πάσα του Τάνκοβιτς…

ΥΓ. Πληγωμένη φανέλα ο Παναθηναϊκός, με τον Μακέντα να αντιδρά στη Κρήτη όπως νιώθει για το τωρινό πρεστίζ της ομάδας. Αλήθεια ένας πιτσιρίκος πως να συλλάβει διαφορετικά την ιδέα του ΠΑΟ, όπως εμείς κάποτε συνηθίζαμε να βλέπουμε αυτό τον σύλλογο…; Κομματάκι δύσκολο…   

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: