Αρχική Η Γαλλική Επανάσταση που “επιβλήθηκε” στο Μουντιάλ του 2018

Η Γαλλική Επανάσταση που “επιβλήθηκε” στο Μουντιάλ του 2018

Ο διάσημος Αυστριακός συγγραφέας Στέφαν Τσβάιχ έγραψε για την Γαλλική Επανάσταση “Είναι ένας Σηκουάνας που ορμά και παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του”.

Η Γαλλία (όπως και το ποδόσφαιρο) ήταν πάντοτε χώρος κοινωνικών πειραμάτων.

Την Γαλλική Επανάσταση προετοίμασε και καθοδήγησε  η “Στοά των Ιακωβίνων” – η οποία σταδιακά μετελίχθηκε σε μεγάλη Στοά της Γαλλίας – χρησιμοποίησε την Φιλοσοφία και τις ιδέες του διαφωτισμού σαν αιχμή του δόρατος για να δημιουργήσει την ιδεολογική βάση της Επανάστασης.

Το σύνθημα “Ελευθερία – Ισότητα – Αδελφοσύνη” είναι δικό της δημιούργημα, ενώ μέλη της ήταν πολλοί επιφανείς πολίτες – ευγενείς, πλούσιοι έμποροι και εύποροι στρατιωτικοί, αστοί – γιατροί – Αρχιτέκτονες κλπ.

Ο λαός της Γαλλίας την εποχή της Επανάστασης ήταν πάμπτωχος και εξαθλιωμένος χωρίς περιουσιακά στοιχεία αφοί το καθεστώς που επικρατούσε ήταν η φεουδαρχία και το πολίτευμα η Μοναρχία. Έτσι ενστερνίστηκε αμέσως την Επαναστατική ιδεολογία.

Το καλοκαίρι του 1789 υπήρξε μεγάλη ανατίμηση στο βασικότερο αγαθό των φτωχών, το ψωμί που δημιούργησε τεράστια αναταραχή στις λαϊκές συνοικίες του Παρισιού. Στις 14 Ιουλίου 1789 ξέσπασε στο Παρίσι η Επανάσταση και οι λαϊκές μάζες κατέλαβαν – χωρίς μάχη – το σύμβολο της τυραννίας την Βαστίλη. Αμέσως μετά κατέλαβαν τις Βερσαλλίες – κατοικία της Βασιλική οικογένειας – δίνοντας τέλος στην Μοναρχία την οποία αντικατέστησε η αστική Δημοκρατία.

Η μάχη του Βαλμί στις 20 Σεπτεμβρίου του 1792 εδραίωσε οριστικά την αστική – κοινοβουλευτική – Δημοκρατία στη Γαλλία. “Παιδιά” της Γαλλικής Επανάστασης ήταν η Εθνική Συντακτική Συνέλευση (η μήτρα του κοινοβουλευτισμού στην Δυτική Ευρώπη) αλλά και η εξέγερση του λαού του Παρισιού το 1871 που οδήγησε στην Παρισινή Κομμούνα (οδηγός για την Επανάσταση στην Ρωσία το 1917).

Περίπου 220 χρόνια μετά την Γαλλική Επανάσταση μια άλλη αυτή τη φορά ποδοσφαιρική Επανάσταση σαρώνει την Ευρώπη. Είναι το πρόγραμμα προδιαγραφών της ΟΥΕΦΑ στο οποίο πρέπει να εναρμονισθούν όλες οι ομοσπονδίες που είναι μέλη της. η ΟΥΕΦΑ θέλοντας να ελέγξει πλήρως το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο επιβάλλει υποχρεωτικά το πρόγραμμα προδιαγραφών σε όλα τα μέλη της (ομοσπονδίες και ομάδες). Όχι μόνο για τα ευρωπαϊκά κύπελλα αλλά και για τις εσωτερικές διοργανώσεις (πρωταθλήματα) των ευρωπαϊκών χωρών. Το πρόγραμμα προδιαγραφών είναι ένα σύστημα κανόνων, προϋποθέσεων και δεσμεύσεων που λειτουργεί βασικά σε 3 άξονες.

1) Οικονομική αυτοτέλεια των ομάδων και αυτοτέλεια των ομοσπονδιών από το εσωτερικό σύστημα δικαίου κάθε χώρας. Κάθε ομοσπονδία πρέπει να εναρμονισθεί με τις προϋποθέσεις που θέτει η ΟΥΕΦΑ για την λειτουργία της.

Η κάθε ομάδα πρέπει να είναι οικονομικά αυτοτελής και τα ίδια κεφάλαια (μετοχικό κλπ) να υπερέχουν εμφανώς των ξένων κεφαλαίων (δανεισμός).

Θα γίνεται συνεχής λογιστικός έλεγχος και η κάθε ομάδα θα έχει σκληρούς περιορισμούς ανάλογα με την οικονομική της θέση.

2) Χώροι – γήπεδα ποδοσφαίρου. Η κάθε ομάδα θα πρέπει να διαθέτει μόνιμη έδρα – όχι απαραίτητα ιδιόκτητη – η οποία θα πρέπει να πληροί ορισμένες προδιαγραφές.

α) Να υπάρχει εύκολη πρόσβαση όλων των φιλάθλων (συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με “ειδικές ανάγκες”) στο γήπεδο.

β) Να υπάρχουν θέσεις παρκινγκ ανάλογες με την χωρητικότητα του γηπέδου.

γ) Να εξασφαλίζεται η τάξη και η ασφάλεια των φιλάθλων τόσο έξω όσο και μέσα στο γήπεδο.

δ) Σε κάθε θύρα να υπάρχουν τουαλέτες ανάλογα με τις θέσεις της κάθε θύρας και να ληφθεί ειδική μέριμνα για τουαλέτες φιλάθλων με “ειδικές ανάγκες”.

ε) Να εξασφαλίζεται ομαλή ροή φιλάθλων τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά την αποχώρηση των φιλάθλων. Και εν γένει εξασφαλίζονται όλες οι συνθήκες ασφάλειας και άνεσης τόσο για την παρακολούθηση όσο και για την τέλεση του αγώνα.

3) Ομάδες Υποδομών.

Όλες οι ομάδες πρέπει να έχουν ομάδες υποδομών. Από τα τμήματα μικρών παιδιών μέχρι την Κ19 (προθάλαμο της πρώτης ομάδας). Τα τμήματα υποδομών να πλαισιώνονται από ειδικούς επιστήμονες (γιατρούς, φυσιοθεραπευτές κλπ) και επαγγελματίες παιδαγωγούς, προπονητές οι οποίοι θα εξασφαλίζουν μια ομαλή ροή ποδοσφαιριστών προς την πρώτη ομάδα.

Να υπάρχουν επίσης χώροι προπονήσεων για τις υποδομές που να παρέχουν πλήρη ασφάλεια στα παιδιά.

Το πρόγραμμα προδιαγραφών εφαρμόσθηκε πειραματικά στην Γαλλία για 10 χρόνια.

Ήταν μια κολοσσιαία ποδοσφαιρική επανάσταση για το Γαλλικό ποδόσφαιρο. Οι ομάδες απέκτησαν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και πολλά κεφάλαια από το εξωτερικό (έστω και μαύρα) εισέρευσαν στο Γαλλικό ποδόσφαιρο.

Τα γήπεδα ανακατασκευάσθηκαν και έγιναν χώροι ασφάλειας και άνεσης για τους φιλάθλους.

Τα τμήματα υποδομών αναβαθμίστηκαν και υπήρξε μια απίστευτη ροή παικτών όχι μόνο από τις Γαλλικές αποικίες αλλά απ’ όλο τον πλανήτη.

Έγινε μια πολύ προσεκτική επιλογή ταλαντούχων ποδοσφαιριστών οι οποίοι πήραν την Γαλλική υπηκοότητα και πλαισίωσαν την Εθνική ομάδα της Γαλλίας.

Οι Γάλλοι σχεδίασαν την Εθνική ποδοσφαιρική τους ομάδα αμέσως μετά την λήξη του τελευταίου Μουντιάλ του 2014. Δούλεψαν σκληρά με σοβαρότητα, επαγγελματισμό, συνέπεια, σύστημα αλλά το κυριότερο με βούληση για να παρουσιάσουν στο Μουντιάλ του 2018 μια αξιοπρεπέστατη ομάδα με πολύ ταλαντούχους ποδοσφαιριστές.

Η “Επανάστασή” τους δικαιώθηκε όπως ακριβώς στην ζωή δικαιώνονται  αυτοί  που δουλεύουν σκληρά με σοβαρότητα και συνέπεια.

Η σύγκριση με το δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο προκαλεί κατάθλιψη. Εδώ ισχύει ακριβώς το ρητό του Σίλερ “Αυτός που δεν τολμάει τίποτα δεν χρειάζεται ελπίδα για τίποτα”.

 

 

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: