Αρχική Η ΨΥΧΗ Το Κλεμμένο Smart της Σαλονίκης

Η ΨΥΧΗ Το Κλεμμένο Smart της Σαλονίκης

Η λέξη ψυχή από το ρήμα ψυχω, δηλαδή πνεω, σημαίνει Πνοή. Ωστόσο ο όρος χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει πολύ περισσότερα ιδίως Όσον αφορά τις νοητικές λειτουργίες του ανθρώπου και την μετά θάνατον ζωή. Σύμφωνα με την Ορθόδοξη θεολογία, ψυχή είναι η ασωματη λειτουργία του ανθρώπου, η οποία αποτελεί την έδρα της προσωπικότητάς του. Επιζεί μετά τον θάνατο του σώματος, Αφού η Ίδια παραμένει αθάνατη.

Είναι ουσία ζώσα, απλή ασώματη, αόρατη κατά τη φύση της στα σωματικά μάτια, λογική και νοερή, άσχηματιστη. Χρησιμοποιεί ως όργανο το σώμα και παρέχεις αυτό ζωή και αύξηση και αίσθηση και γέννηση.

Το Σάββατο, πριν από την Κυριακή της απόκρεω, λέγεται Σάββατο των ψυχών ή αλλιώς ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ. Φέτο πέφτει στις 22 Φεβρουαρίου. Είναι το πρώτο Ψυχοσάββατο από τα δύο μεγάλα του έτους.( το δεύτερο επιτελείται το Σάββατο εκείνο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής).

Το Ψυχοσάββατο είναι ένα είδος( άκερου), μη προγραμματισμένου μνημοσύνου που αναλαμβάνει η ίδια εκκλησία για όσους δεν μπορούν για οποιονδήποτε λόγο να τελέσουν τα καθιερωμένα μνημόσυνα. Η πρόβλεψη αυτή υπάρχει κυρίως Για όσους πέθαναν στην ξενιτιά ή σε δύσκολες συνθήκες ή ακόμη και για τους φτωχούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τα κανονικά μνημόσυνα.

Το Ψυχοσάββατο λοιπόν είναι ένα μνημόσυνο που κάνει η εκκλησία ώστε όλοι να έχουν τη δυνατότητα να συγχωρεθούν και να κριθούν κατά τη Δευτέρα Παρουσία.Τα ψυχοσάββατα, για να συγχωρεθεί η ψυχή των αγαπημένων μας προσώπων, συνηθίζεται να προσφέρουμε κόλυβα. Τα πηγαίνουμε στην εκκλησία για να διαβαστούν είτε στον εσπερινό της Παρασκευής είτε στη θεία λειτουργία του Σαββάτου.

Οι λόγοι που μπήκα στον πειρασμό να γράψω για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, είναι οι εξεις δύο.

1) τυγχάνει, οικογενειακώς, όσο κι αν Αυτό ακούγεται κάπως παράξενο, να είμαι κοντά στο χώρο της εκκλησίας.( μη φανταστείτε κάτι υπερβολικό. Λίγο παραπάνω από τον μέσο Έλληνα.

2 έχει τύχει να παρακολουθήσω πολλές φορές τη συνέντευξη που είχε δώσει ο Γιώργος Γεωργίου τόσο στον Αντώνη Σρόιτερ όσο και στην Ελεονώρα Μελέτη. Αυτό με βοήθησε σαν άνθρωπος και σαν πατέρας για να τον γνωρίσω καλύτερα. Το ίδιο ισχύει και για τον αδικοχαμένο Τάσο.

Το ότι τον θεωρώ αυτόν και την οικογένειά του ήρωες Νομίζω πως είναι περιττολογια. Βέβαια, το ιδεατό θα ήταν τους ανθρώπους να τους εκτιμάμε όταν είναι στο απόγειό τους και όχι στην πτώση τους. Τότε φαίνεται και το μεγαλείο ψυχής.

Λόγω Λοιπόν του Ψυχοσάββατου, Να ξέρεις φίλε Γιώργο πως ο Τασουλης, παίζει φανταστική μπάλα στη γειτονιά των αγγέλων. Έχει συμφιλιωθεί με τους Ολυμπιακούς.

Η τυρόπιτα της μητέρας του Μαρίας, του αρέσει αφάνταστα και νιώθει από ψηλά τη ζεστή αγκαλιά της μονάκριβης αδερφούλα του. Η οποία με τη σειρά της του αφιερώνει το τραγούδι των U2 with or without you.

Το κλεμμένο Smart της Θεσσαλονίκης.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: