Η σύντομη ιστορία επτά φόνων – Μάρλον Τζέιμς

Old pirates, yes they rob I

Sold to the merchant ships

Minutes after they took I

From the bottomless pit

But my hands was made strong…

[…]

Cause all I ever have

Redemption songs

redemption songs

Ο Tom Bombadil επιστρέφει από ένα ταξίδι στην μακρινή Τζαμάικα και με τους ήχους της reggae ,της rock steady και της ska ακόμα νωπούς  στα αυτιά του μοιράζεται μαζί σας μερικές από τις εντυπώσεις του. Φυσικά πρόκειται για ένα ταξίδι μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου και πιο συγκεκριμένα του Μάρλον  Τζέημς με τίτλο ‘Σύντομη ιστορία επτά φόνων’*, όπου ο αναγνώστης μέσα από αυτό το πάντρεμα   μυθοπλασίας και πραγματικών γεγονότων ταξιδεύει στην Τζαμάικα της δεκαετίας του 1970 και με πρωταγωνιστή τον Μπόμπ Μάρλευ και της εμβληματικής μουσικής του, βιώνει από πρώτο χέρι πως ήταν να ζεις σε αυτή την χώρα εκείνη τη δεκαετία.

Η ιστορία διαδραματίζεται στην πρωτεύουσα της Τζαμάικα, το Κίνγκστον, και στις περιοχές γύρω από αυτήν που  είναι χωρισμένες σε αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα, οι πολιτικοί ηγέτες των οποίων έχουν ορίσει συμμορίες για να κάνουν κουμάντο, πάντα σύμφωνα με τον ιδιαίτερο κώδικα επιβολής τάξης που έχουν στο μυαλό τους αυτές οι ομάδες. Θύμα τους πάντα οι απλοί άνθρωποι που προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια κοινωνία που εκείνη την περίοδο έβριθε από τρομερή φτώχεια και ανελέητη σε σημείο παράνοιας, διαφθοράς, ανεξαρτήτου παρατάξεως.

Με φόντο μια συναυλία που διοργανώθηκε από τον Μπόμπ Μάρλευ- που σημειωτέον λατρευόταν σαν θεός τότε στην Τζαμάικα- με σκοπό να ενώσει τις αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις και να δώσει ένα μήνυμα κοινωνικοπολιτικής ενότητας και αισιοδοξίας, ο συγγραφέας καταστρώνει  ένα σκηνικό μέσα από το οποίο αναδύονται διάφοροι χαρακτήρες από όλες τις κοινωνικές και πολιτικές ομάδες και που ο καθένας θα διαδραματίσει τον δικό του ρόλο. Με αρκετή δόση μαύρου χιούμορ, πολλή αργκό και με τη συνεχή παρουσία της reggae και των παραγωγών τής, ο Τζέημς φιλοδοξεί με ρεαλιστικό και σε πολλές περιπτώσεις ωμό τρόπο να περιγράψει όλα αυτά που περιβάλλουν μια διεφθαρμένη κοινωνία με τρόπο ιδιαίτερα αριστοτεχνικό.

Το βιβλίο είναι 760 σελίδες και όπως κάθε πολυσέλιδο βιβλίο δεν μπορεί να αποφύγει μια σχετική ‘κοιλιά’ και σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο και το πλήθος των χαρακτήρων που εμπλέκονται στην ιστορία. Ωστόσο, όμως, διαβάζεται εύκολα, καθώς είναι ιδιαίτερα καλογραμμένο και αν του δώσεις το χρόνο που του αξίζει θα σε επιδαψιλεύσει με μερικές ώρες χαλάρωσης και θα εμπλουτίσει τις μουσικές γνώσεις σου στην reggae και όχι μόνο! To συστήνω ανεπιφύλακτα!

Ιδανικό ανάγνωσμα για τώρα που αρχίζει και ανοίγει ο καιρός!

 

* Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αίολος με τίτλο Η σύντομη ιστορία επτά φόνων του Τζεήμς Μάρλον.

Tom Bombadil

Διαβάστε Περισσότερα