Αρχική Η Τράπεζα της Αγγλίας Ι Βλογημένος

Η Τράπεζα της Αγγλίας Ι Βλογημένος

Υπήρξε ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες στην ιστορία του ποδοσφαίρου, υπερασπιζόμενος τις εστίες των Τσέστερφιλντ, Λέστερ και Στόουκ, κάνοντας 679 επαγγελματικές εμφανίσεις κατά τη διάρκεια μιας 20ετούς επαγγελματικής καριέρας, κερδίζοντας ταυτόχρονα και 73 διεθνείς συμμετοχές με τα «Τρία Λιοντάρια» στο στήθος, αναδεικνυόμενος Παγκόσμιος Πρωταθλητής το 1966. Θεωρούμενος ως ένας από τους Μεγαλύτερους Τερματοφύλακες Όλων των Εποχών, o Διεθνής Οργανισμός Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) τον ονομάζει ως 2ο Καλύτερο Τερματοφύλακα του 20ου Αιώνα, μετά τον Λεβ Γιασίν και μπροστά από τον Ντίνο Τζοφ. Ονομάστηκε Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς το 1972 και Τερματοφύλακας της Χρονιάς από τη FIFA για 6 φορές.

Ο Γκόρντον Μπανκς, ο άνθρωπος που με τις αποκρούσεις του πήρε το παρατσούκλι «Η Τράπεζα της Αγγλίας», -παραφθορά του ονόματός του- γεννήθηκε μια μέρα σαν σήμερα, στις 30 Δεκεμβρίου του 1937. Κορυφαία στιγμή της καριέρας του ήταν η «διαστημική» απόκρουση του, η «Απόκρουση του Αιώνα» στην κεφαλιά του Πελέ, στο Μουντιάλ του 1970. Τον Οκτώβριο του 1972, επιστρέφοντας σπίτι του ύστερα από φυσιοθεραπεία στον ώμο του, έχασε τον έλεγχο της πανάκριβης Jaguar του, πέφτοντας σ’ ένα χαντάκι.
Άμεσα διακομίστηκε στο νοσοκομείο και ναι μεν η ζωή του δεν κινδύνευσε, όμως έχασε την όραση του από το δεξί μάτι! Τα νέα ήταν τόσο σοκαριστικά που τα αγγλικά μέσα διέκοψαν το πρόγραμμα τους για να μεταφέρουν την τραγική είδηση. Όντας στα 34 του χρόνια, αναγκάστηκε να βάλει τους “τίτλους τέλους” στην καριέρα του!…
O συναρπαστικός μονόφθαλμος ήρωας του Νησιού, δέχθηκε το τελευταίο γκολ της ζωής του, στις 12 Φεβρουαρίου του 2019, αφού πέθανε στον ύπνο του σε ηλικία 81 ετών!

 

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: