Malena, μια ταινία ύμνος για τον έρωτα. MAΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ

Ο Ιταλικός κινηματογράφος κατά την ταπεινή μου γνώμη, υπήρξε περισσότερο ποιοτικός από τον Αμερικάνικο. Μερικές από τις σπουδαιότερες ταινίες που έχω δει, είναι Ιταλικές και χαίρομαι που μία χώρα με μία ιδιοσυγκρασία και κουλτούρα  παρόμοια με τη δική μας, παρήγαγε ταινίες που έμειναν ανεξίτηλες στο πέρασμα του χρόνου.

Το ρομαντικό-δραματικό δράμα Malena που γυρίστηκε το έτος 2000. Είναι μία ταινία του Ιταλού δημιουργού Τζουζέπε Τορνατόρε (του ανθρώπου που κατάφερε να στρέψει ξανά την προσοχή του κοινό στις Ιταλικές ταινίες), με τη μουσική να αναλαμβάνει ο ένας και μοναδικός συνθέτης, Ennio Morricone.

Πρωταγωνίστρια της ταινίας η απόλυτη γυναίκα, Monica Bellucci, η οποία υποδύεται την όμορφη και εσωστρεφή Μαλένα, μία γυναίκα που περιμένει τον άνδρα της να γυρίσει από το στρατό και τον πόλεμο. Η ίδια έρχεται να γίνει δασκάλα, καθώς περιμένει το τέλος του πολέμου.  Η ταινία έδωσε στην ηθοποιό παγκόσμια δημοφιλία, μέχρι σήμερα αποτελεί μία από τις γνωστότερες ταινίες της καριέρας της. Σε μία μικρή παραθαλάσσια πόλη στη Σικελία όπου ετοιμάζεται να έρθει, γίνεται το αντικείμενο συζήτησης, κυρίως για την ανυπέρβλητη, σπάνια ομορφιά της.  Μία γυναίκα που δέχεται διαρκές επιθέσεις από άνδρες οι οποίοι τη βλέπουν ως σεξουαλικό αντικείμενο, βιώνοντας τη μοναξιά από την παράλληλη έλλειψη φίλων, καθώς όλες οι γυναίκες τη φθονούν εξαιτίας της ομορφιάς της. Μία γυναίκα που δε μιλάει σχεδόν ποτέ, διότι η σιωπή της έχει ήδη πει τα πάντα.

Ο δωδεκάχρονος Ρενάτο την ερωτεύεται παράφορα, την παρακολουθεί, της γράφει γράμματα και την ονειρεύεται διαρκώς. Ο σεξουαλικός πόθος ενός αγοριού που μπαίνει στην εφηβεία, σταδιακά μετατρέπεται σε αληθινό αίσθημα αγάπης το οποίο καταφέρνει να ξεπεράσει την εξωτερική εμφάνιση και να δει τον ψυχικό κόσμο της ίδιας.

Η Μαλένα είναι μία όμορφη γυναίκα, η οποία όμως βιώνει μία εσωτερική μοναξιά; εξαιτίας της ομορφιάς της, δεν μπορεί να χτίσει αληθινές σχέσεις, οι γυναίκες τη φθονούν και τα φθονερά τους σχόλια υπάρχουν κάθε φορά που εκείνη περνάει από μπροστά τους. Οι άνδρες της επιτίθενται σεξουαλικά, με προκλητικό τρόπο και την αντιμετωπίζουν ως ένα όμορφο αντικείμενο, όχι ως μία γυναίκα με ψυχή. Από αυτή την ταινία μπορείς να αναρωτηθείς; πόσο είναι τελικά, δώρο για έναν άνθρωπο η ομορφιά; Μπορεί να ανοίξει πόρτες ή να δημιουργήσει φθόνο και να οδηγεί τους ανθρώπους να μένουν μόνο σε αυτή και όχι στην πραγματική ουσία του ανθρώπου;

Η Μαλένα καταφεύγει στην πορνεία διότι δεν έχει χρήματα μέσα σε μία κλειστή και εχθρική κοινωνία. Ο Ρενάτο είναι ο μόνος που νοιάζεται για εκείνη, ακόμα και αν εκείνη δεν τον αντιλαμβάνεται πάντοτε δίπλα της. Είναι ο μόνος που καταφέρνει να ξεπεράσει το γεγονός πως είναι μία εντυπωσιακή εξωτερική γυναίκα, ακόμα και αν στην αρχή ελκύεται και εκείνος από αυτή. Καταφέρνει να δει και την ανθρώπινη πλευρά της, διαχωρίζοντας τον απλό  σεξουαλικό πόθο από τη βαθιά αγάπη.

Στο τέλος ο άνδρας της που θεωρούσαν νεκρό επιστρέφει, με εκείνη να φεύγει από το χωριό της και να πηγαίνει στη Μεσσίνα. Στο τέλος, επιστρέφει σπίτι μαζί με τον άνδρα της, με τον Ρενάτο να την αποχαιρετά και να τη φέρνει ξανά στην ανάμνησή του μετά από χρόνια, ως ενήλικος άνδρας.

MAΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ

Διαβάστε Περισσότερα