Αρχική Μία “Ελληνική” συμμετοχή στο Μουντιάλ 2018 ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ

Μία “Ελληνική” συμμετοχή στο Μουντιάλ 2018 ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ

Ο Φρειδερίκος Νίτσε έλεγε “ Ο κόσμος είναι σκοτεινός αλλά αρκεί μία επαφή με την Ελλάδα για να γίνει φωτεινό ”.
Στο Μουντιάλ του 2018 που το εξουσιάζουν τα μαύρα (σκοτεινά) κεφάλαια των πολυεθνικών, μια εθνική ομάδα δίνει απλόχερα “ελληνικό φως” στην διοργάνωση.  Η Ουρουγουάδα .
Συμμετέχει εκκωφαντικά “η Ελλάδα” της Νότιας Αμερικής ή Ουρουγουάη. Μια μικρή χώρα με μόλις 3.439.000 κατοίκους που έχει στην τροπαιοθήκη της 2 μουντιάλ. Του 1930 και του 1950.
Είναι τόσα πολλά τα κοινά που συνδέουν την Ελλάδα και την Ουρουγουάη που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί “ Ελληνική αποικία” . Ας μην ξεχνάμε ότι οι Έλληνες είχαν φθάσει στην Αμερική πολύ πριν τον Κολόμβο. Την εποχή της ανάπτυξης του Μινωικού πολιτισμού 3000 – 1500 π.Χ. οι Κρήτες μετέφεραν Χαλκό από τα ορυχεία της Αμερικής στην Κρήτη γιατί είχαν κατασκευάσει έναν πήλινο “ υπολογιστή ” ναυσιπλοΐας. Οι Ουρουγουανοί λατρεύουν την Ελλάδα ίσως περισσότερο από τους αυτόχθονες Έλληνες. Σαν δεύτερη γλώσσα τους μετά τα Ισπανικά έχουν  kαθιερώσει τα Ελληνικά. (Απόλυτα λογικό γιατί η ελληνική γλώσσα είναι η πιο “ πλούσια ” στον κόσμο με 300.000 λέξεις, ενώ το ελληνικό αλφάβητο είναι ένα ποίημα, γιατί κάθε του γράμμα
είναι ένας στόχος). Ο εθνικός ύμνος της Ουρουγουάης αντιγράφει πλήρως το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 “ Ελευθερία ή θάνατος ” το οποίο επαναλαμβάνει παραφρασμένο πολλές φορές. Η σημαία της Ουρουγουάης έχει εννέα άσπρες και μπλε λουρίδες (ακριβώς όπως η Ελληνική) ενώ στο πάνω αριστερό της άκρο δεσπόζει “ ο ήλιος της Βεργίνας  ”  (το αιώνιο σύμβολο του Απόλλωνα) που χαμογελάει.
Η Ουρουγουανική Επανάσταση για την ανεξαρτησία της χώρας από τους Ισπανούς ξεκίνησε ουσιαστικά το 1821 και ολοκληρώθηκε το 1828. (ακριβώς όπως η Ελληνική Επανάσταση του 1821).
Στην Ουρουγουάη υπάρχει μία Ελληνική κοινότητα που αριθμεί 3000 μέλη εδώ και 100 χρόνια ενώ 6000 Ουρουγουανοί μιλάνε άπταιστα ελληνικά – νέα ή αρχαία. Κάθε Ουρουγουανός πολίτης γνωρίζει 2 με 3 λέξεις Ελληνικά γιατί το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας είναι προσανατολισμένο προς την Ελληνική παιδεία. Στην Εθνική Δημόσια Βιβλιοθήκη του Μοντεβιδέο δίπλα στην πόρτα δεσπόζει ένα άγαλμα του Σωκράτη. Στην παραλία υπάρχει ένα πάρκο που ονομάζετaι Αθήνα που το κοσμεί μια προτομή του Ομήρου. Λειτουργεί ένα δημόσιο σχολείο που ονομάζεται Grecia (Ελλάδα) με μαθητές  και καθηγητές Ουρουγουανούς πολίτες που κάθε 25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου γιορτάζει με θεατρικά έργα αρχαίων Ελλήνων και τραγούδια ελληνικά ενώ οι μαθητές του ψάλλουν μαζί σε “μείγμα” τον εθνικό ύμνο της Ουρουγουάης και της Ελλάδας. Μια κεντρική λεωφόρος στην παλιά πόλη του Μοντεβιδέο ονομάζεται Grecia.
Την νομοθετική εξουσία στην Ουρουγουάη ασκούν 2 Βουλές αντιγράφοντας το αρχαίο μοντέλο της Σπάρτης που την εξουσία ασκούσαν 2 βασιλείς. Σαν πρώτη χώρα στην Ευρώπη αναγνωρίζουν οι Ουρουγουανοί έχουν την Ελλάδα. Η Ουρουγουάδα έχει κατεβάσει στο Μουντιάλ μία ομάδα “Λακεδαιμονίων” (Λακεδαιμονία: ο λάκκος των δαιμόνων – των “θεϊκών” ανίκητων πολεμιστών). Με ηνίοχο στο ποδοσφαιρικό της “άρμα” τον Καβάνι (αν ο Άρης ο θεός του πολέμου είχε ανθρώπινη μορφή θα έμοιαζε στον Καβάνι) κατατρόπωσε τους υπερόπτες Πορτογάλους και στον δρόμο της βρίσκει τώρα τους “πολύχρωμους” και “πολυεθνικούς” Γάλλους. Όμως τους Ουρουγουανούς πολεμιστές τους συνοδεύει μία ιαχή,
“ Δυνατά μωρή Ουρουγουάδα να σηκώσεις το τιμημένο ”.
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ
Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: