Αρχική Μουντιάλ 2018. Ο θρίαμβος της Μετριότητας

Μουντιάλ 2018. Ο θρίαμβος της Μετριότητας

Η 8η τεχνική της χειραγώγησης της κοινής γνώμης κατά τον Νόαμ Τσόμσκι είναι η τεχνική του να καταφέρεις την κοινή γνώμη να αρέσκεται στην Μετριότητα.

Πρέπει η κοινή γνώμη να συνηθίζει το ανόητο, το πρόχειρο και το μέτριο γιατί αυτός ο τρόπος ζωής πρέπει να επιβληθεί στις κοινωνίες. Φυσικά το Μουντιάλ του 2018 δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Ένα μουντιάλ που μερικοί από τους χορηγούς του είναι η Gazprom, η Wanda Group, η Coca Cola, η Adidas, η Hyundai – Kia και η Visa και το κόστος διεξαγωγής του φθάνει τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά παρά το κολοσσιαίο κόστος το θέαμα είναι αντιστρόφως ανάλογο των χρημάτων που δαπανώνται.

Οι 32 ομάδες που αγωνίζονται παίζουν με το ίδιο μονότονο στυλ παιχνιδιού, δηλαδή με το «παγωμένο» στυλ παιχνιδιού της πλούσιας Βόρειας Ευρώπης και οι ποδοσφαιριστές αγωνίζονται στο ίδιο τέμπο. Ο καλός ποδοσφαιριστής διαφέρει από τον μέτριο στο ότι ο καλός μπορεί να «σκεφθεί» (να επινοήσει) κάτι πάνω στο χορτάρι που ο μέτριος όσο προπονημένος και να είναι δεν θα το «σκεφθεί» ποτέ. Η διαφορά είναι η πνευματική δημιουργία. Οι ηλιόλουστοι χορευτές – ποδοσφαιριστές της Νότιας Αμερικής έχουν ενσωματωθεί στο συννεφιασμένο «συστημικό» ποδόσφαιρο του προπονητή που έχουν επιβάλει οι διάφορες πολυεθνικές με ηγέτιδες τις πολυεθνικές του τζόγου.

Έχει εκλείψει η φαντασία, το απρόβλεπτο, η πλαστικότητα στην κίνηση, οι χορευτικές φιγούρες και οι επινοήσεις που ξεσηκώνουν την εξέδρα. Οι μικρές εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Τρανό παράδειγμα η Παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία που το παιχνίδι της από την άμυνα το δημιουργεί ο Μπόατεγκ που μοιάζει με το Σάμινα που «τρακάρισε» στα βράχια της Πάρου.

Η ελεύθερη δημιουργική σκέψη έχει μειωθεί δραστικά γιατί δημιουργεί «ανυπακοή», έτσι πρέπει να επικρατήσει η μετριότητα. Ο πιο ανυπάκουος ποδοσφαιριστής του συστήματος είναι ο Νεϊμάρ. Μπορεί να τον κατηγορούν ότι είναι «γυάλινος» αλλά η φαντασία, οι επινοήσεις και οι κινήσεις του φωνάζουν ότι είναι απόφοιτος ενός ποδοσφαιρικού «Μπολσόι» που ονομάζονται Βραζιλία.

Πολλοί από τους αντιπάλους του για να τον «βρουν» καταφεύγουν στην εκπομπή της Νικολούλη. Το πιο ποιοτικό κομμάτι αυτού του Μουντιάλ είναι η διοργάνωση αφού τα ποσά που διατίθενται είναι τεράστια.

Το VAR είναι ένας Big Brother που θα εξουσιάζει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο για τα επόμενα χρόνια. Ενώ η διαιτησία είναι «ταξική» πάντα υπέρ των μεγάλων ομάδων. Θα τελειώσω παραφράζοντας τις ρήσεις δυο μεγάλων του ποδοσφαίρου α) Αν το Μουντιάλ παιζόταν στον κήπο μου θα τράβαγα τις κουρτίνες (ΜΠΙΛ ΣΑΝΚΛΥ) β) «Δεν υπάρχει χειρότερη τιμωρία από το να έχεις γεννηθεί μπάλα και να σε κλωτσάει ένας ποδοσφαιριστής του Μουντιάλ 2018». (ΠΕΛΕ) Ο Πελέ ποτέ δεν κλώτσαγε την μπάλα, πάντα την «χάιδευε» και εκείνη του ανταπέδιδε το «χάδι» κάνοντας σκέρτσα πάνω στο χορτάρι.

 

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: