Αρχική Ο ΠΑΤΈΡΑΣ ….. Το Κλεμμένο Smart της Σαλονίκης

Ο ΠΑΤΈΡΑΣ ….. Το Κλεμμένο Smart της Σαλονίκης

Υπήρχαν στιγμές στη ζωή μου κατά τις οποίες συχνά-πυκνά μου απευθύνονταν το ερώτημα. Ποιον είχες μεγαλύτερη αδυναμία από τους γονείς σου; Τον πατέρα σου ή τη μητέρα σου; Ποιος από τους δύο θεωρείς πως έπαιξε τον σπουδαιότερο ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας σου;

Η απάντηση που μου έβγαινε αυθόρμητα ήταν η εξής: και οι δύο, διότι ο ένας συμπλήρωνε τον άλλον. Η μητέρα μου ήταν πέραν του δέοντος δοτική και αυστηρή ενώ αντίθετα ο πατέρας μου ήταν φοβερά επικοινωνιακός και προσεγγίσιμος. Δεν θα ξεχάσω μάλιστα όταν είχα συνάψει την πρώτη μου ερωτική σχέση, κοντά στην εφηβεία, που μου έδωσε χρήματα προκειμένου να πάω με την κοπέλα μου στο ξενοδοχείο αντί να χαριεντιζόμαστε στα πάρκα. Και αυτό το έκανε διότι θεωρούσε ότι το παιδί του μπορεί να κινδυνευε από τους ηδονοβλεψιες που κυκλοφορούσαν τη νύχτα σε εκείνα τα μέρη.

Όπως επίσης δεν θα ξεχάσω το πόσο πολύ φίλο τον ένιωθα και μοιραζόμουν μαζί του σκέψεις μου κατά τη διάρκεια των εφηβικών μου χρονών, εν αντιθέσει με τη μητέρα μου η οποία ήταν πολύ αυστηρή. Αποτέλεσμα αυτού του μίγματος λοιπόν ήταν η αφεντιά μου.

Αφορμή για να σας γράψω τις προηγούμενες μου σκέψεις είναι ότι σήμερα είναι η γιορτή του πατέρα. Είναι μία ετήσια γιορτή προς τιμήν των πατρικών δεσμών και γενικά της επιρροής των πατεράδων στην κοινωνία. Γιορτάζεται κάθε χρόνο την Τρίτη Κυριακή του Ιουνίου στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Η πρώτη γνωστή ιστορικά περίπτωση οργανωμένου εορτασμού της ημέρας του πατέρα έλαβε χώρα στο φέαρμοντ της δυτικής Βιρτζίνια των ηνωμένων πολιτειών Αμερικής στις 5 Ιουλίου του 1908.

Για πολλά χρόνια οι ειδικοί αγνοούσαν το ρόλο του πατέρα στην οικογένεια και στην ανατροφή του παιδιού θεωρώντας ότι η επίδραση του έχει μικρότερη σημασία από εκείνη της μητέρας.πλέον πληθώρα επιστημονικών ερευνών συνηγορεί στο ότι ο πατέρας μέσω της αλληλεπίδρασης του με το παιδί και μέσω της εμπλοκής του στη ζωή του διαδραματίζει έναν μοναδικό και κρίσιμο ρόλο στην ψυχική υγεία και στην προσωπικότητα του παιδιού σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του.

ο ρόλος του πατέρα είναι διαφορετικός και απαραίτητος για την ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού. Για αυτό και η ενεργή παρουσία του είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη του νεοφερμένου ανθρώπου στον κόσμο. Η εμπλοκή του πατέρα ξεκινάει ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης της γυναίκας.η συναισθηματική υποστήριξη του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπως και τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ του ζευγαριού και κατ επέκταση μεταξύ γονέων και παιδιού.Επίσης τα παιδιά τα οποία μεγάλωσαν με την ενεργή συμμετοχή του από τη βρεφική τους ηλικία νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση.

Η πατρική εμπλοκή στη σχολική τους ηλικία είναι κρίσιμος παράγοντας που θα καθορίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού στον εαυτό του διαμορφώνοντας έτσι καλύτερες σχέσεις με τους συμμαθητές του αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο με αποτέλεσμα να συμπεριφέρεται λιγότερο επιθετικά Και να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια.

Στην εφηβεία ο πατέρας παίζει διαμεσολαβητικό ρόλο στις δυσκολίες επικοινωνίας του παιδιού με τη μητέρα αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο λόγω της ιδιαιτερότητας αυτής της ηλικίας. Ιδιαίτερα για τα έφηβα αγόρια ο πατέρας λειτουργεί ως ισχυρό πρότυπο και έχει άμεση επιρροή στις επιλογές τους.
φυσικά για να εδραιωθεί μία σχέση εμπιστοσύνης του παιδιού με τον πατέρα του θα πρέπει ο δεύτερος να εστιάσει στα εμείς.

θα πρέπει οπωσδήποτε να κατανοεί τα συναισθήματα του παιδιού του και να προσπαθεί να το βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων του.Αυτό μπορεί να το κάνει με το να τον προτρέψει το παιδί του να ονομάσει αυτό που θα του κάνει και αν αυτό δυσκολεύεται να το διευκολύνει με τις ερωτήσεις που θα του κάνει.
Θα πρέπει να δείχνεις σεβασμό στα συναισθήματα του παιδιού του, να ακούει όχι μόνο τα λόγια του αλλά και την καρδιά του. Όταν αναγνωρίζονται και γίνονται αποδεκτά τα συναισθήματα του παιδιού τότε οι δυο τους έρχονται ακόμη πιο κοντά.

Καλό είναι να μοιράζεται και τα δικά του επίσης συναισθήματα με το παιδί του. Να παίζει με το παιδί του αρκεί το παιχνίδι να γίνεται σε χαλαρό και όχι σε κατευθυντικό ή ανταγωνιστικό κλίμα ώστε να προωθείται ο σεβασμός.

Η επιδίωξη της συχνής επικοινωνίας με το παιδί του είναι απαραίτητη έτσι ώστε να μπορεί να είναι ενήμερος για όσα συμβαίνουν και ενδιαφέρουν το μικρό του πρίγκιπα ή τη μικρή του πριγκιπέσσα.Ετσι θα μπορεί να ξέρει τους ανθρώπους που έχουν συχνή επαφή με αυτά όπως και να γνωρίζει το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται, για παράδειγμα φίλους, δασκάλους, αθλητικούς χώρους, γιατρούς.

Ο χειρότερος κίνδυνος για τη λειτουργία του πατέρα είναι ο παραγκωνισμός και η απουσία του, φυσική και ψυχική από την οικογένεια.ο κίνδυνος αυτός ελλοχεύει στην περίπτωση του πατέρα κουβαλητή κατά την οποία το μόνο που τον νοιάζει είναι να φέρνει χρήματα στο σπίτι, να μην βρίσκει χρόνο να αφιερώσει στα παιδιά του, χρησιμοποιώντας την οικία του απλώς ως ξενοδοχείο. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η δουλειά του και τίποτε άλλο. Ενδεχομένως ίσως και μόνο ο εαυτός του.

Ένας άλλος εξίσου σημαντικός κίνδυνος για τη λειτουργία του πατέρα είναι οι αγεφύρωτες συγκρούσεις με το έτερον ήμισυ Με αποτέλεσμα τα παιδιά να γίνονται το πεδίο μαχών μεταξύ των δύο. Το παιδί είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης δύο ανθρώπων με κοινά αλλά και διαφορετικές εμπειρίες, επιθυμίες και απόψεις.

Η γέννηση του λοιπόν και το μεγάλωμα αυτού απαιτεί ένα κοινό σχέδιο που μπορεί να υπάρξει μόνο όταν οι γονείς αισθάνονται εξίσου σημαντικοί.οφείλουν να αναγνωρίζουν ο ένας τις διαφορές του άλλου και να μπορούν να γίνονται συμβιβασμοίέτσι ώστε να υπάρχει μία κοινή γραμμή και ένα πλαίσιο κανόνων και συμπεριφορών.

Οταν γίνεται κανείς πατέρας είναι μία εμπειρία νέα που αλλάζει ριζικά την οπτική της ζωής. Όταν γεννιέται ένα παιδί ταυτόχρονα γεννιέται και ο πατέρας. Το μεγάλωμα του παιδιού προϋποθέτει και το μεγάλωμα του ίδιου μέσα από τις εμπειρίες του και τη συνεργασία του. Και πάνω από όλα όμως προϋποθέτει ΘΥΣΊΕΣ.
Επειδή τα περισσότερα άρθρα μου είναι βιωματικά ως επί το πλείστον θέλω να μοιραστώ μαζί σας την αφορμή εκείνη για την οποία κάθισα και έγραψα τα παραπάνω.

Την ώρα που έπινα τον πρωινό μου καφέ, ήρθαν τα παιδιά μου προσφέροντας μου ένα τριαντάφυλλο και λέγοντάς μου ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΆ ΠΑΤΈΡΑ.

Τα λέγαμε κιόλας

Σε όλους τους πατεράδες του κόσμου αφιερωμένο το παρακάτω τραγούδι. Δώστε προσοχή στους στίχους.

Το Kλεμμένο Smart Σαλονίκης

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: