Αρχική ΠΑΟΚ, ο υπερήφανος δικέφαλος Αετός του βορρά με τις δύο προδομένες πατρίδες Γράφει ο Τραπεζκός

ΠΑΟΚ, ο υπερήφανος δικέφαλος Αετός του βορρά με τις δύο προδομένες πατρίδες Γράφει ο Τραπεζκός

Ο πρίγκιπας Ανδρέας Διοικητής του Β σώματος Στρατού και αργότερα Αρχιστράτηγος στην Μικρασιατική εκστρατεία έγραφε σε επιστολή του προς τον Ιωάννη Μεταξά “θα άξιζε πράγματι να παραδώσωμεν την Σμύρνην εις τον Κεμάλ δια να τους πετσοκόψει όλους αυτούς τους αχρείους” – εννοώντας τους Έλληνες της Σμύρνης.

Η Μικρασιατική Εκστρατεία ξεκίνησε το 1919 και έληξε το 1922.

Ξεκίνησε με πρωθυπουργό τον Ελ. Βενιζέλο και τελείωσε με τον Βασιλιά Κωνσταντίνο. Το παιχνίδι ήταν στημένο από την αρχή μέχρι το τέλος απ’ όλους (Έλληνες και ξένους).

Οι πολιτικές παρατάξεις στην Ελλάδα αλλά και η Βασιλική οικογένεια ήταν υποχείρια των διεθνών κέντρων εξουσίας. Ο πόλεμος ήταν νικηφόρος για τους Έλληνες (είχαν φθάσει στο Καλέ Γκρότο έξω από την Άγκυρα), αλλά τα κέντρα εξουσίας μετέστρεψαν την νίκη σε ταπεινωτική ήττα. Για το δραματικό βράδυ της 29ης Αυγούστου 1922. Ο Γάλλος Μασέν Βιογράφος του Κεμάλ γράφει “Ο Κεμάλ περίμενε από στιγμή σε στιγμή ένας από τους δύο αντιπάλους να σπάσει. Και οι δύο ήταν στα όρια τους. Στριφογύριζε στο εκστρατευτικό του γραφείο άγρυπνος, νευρικός, ταραγμένος και αναποφάσιστος. Τελικά πήρε την απόφαση, θα διέταζε υποχώρηση. Σηκώθηκε και κατευθύνθηκε προς το μαγνητικό τηλέφωνο για να δώσει την δραματική διαταγή. Δεν είχε διανύσει την απόσταση από το γραφείο μέχρι το τηλέφωνο όταν εκείνο χτύπησε. Ήταν ο Φεβζή Πασάς. Οι Έλληνες δίπλωσαν τις σημαίες τους και υποχωρούν σ’ όλο το μέτωπο” του ανήγγειλε.

Τότε ο Κεμάλ έβγαλε ένα ουρλιαχτό λύκου όπως συνήθιζε σε ώρες αβυσσαλέας αποφασιστικότητας και διέταξε γενική επίθεση.

Από ποιους άραγε είχε πάρει εντολή ο Ελληνικό στρατός να υποχωρήσει ενώ ήταν νικητής;

Η μοίρα των Ελλήνων της Σμύρνης είχε προδιαγραφεί. Απαγορευόταν στις δύο πλευρές του Αιγαίου να τις ελέγχει ένα έθνος. Το Αιγαίο έπρεπε να “γριζάρει”. Ακολούθησε η τρομερή σφαγή των Ελλήνων της Σμύρνης.

Ο Τζώρτζ Χόρτον – Πρόξενος των ΗΠΑ στην Σμύρνη – γράφει “Το αίμα των Ελλήνων που έρεε ήταν τόσο πολύ που πιτσίλισε τα πόδια των σκυλιών του Προξενίου”. Στις 30/1/1923 υπογράφεται η Συνθήκη Ανταλλαγής Πληθυσμών. Τα κριτήρια  είναι θρησκευτικά.

1.650.000 Χριστιανοί έρχονται στην Ελλάδα ενώ 300.000 Μουσουλμάνοι πηγαίνουν στην Τουρκία. Μαζί με τους πρόσφυγες της Σμύρνης φεύγουν φοβισμένοι και πολλοί Έλληνες από την Κωνσταντινούπολη. 120.000 ψυχές φθάνουν στην Θεσσαλονίκη. Οι Κωνσταντινουπολίτες εγκαταστάθηκαν κυρίως στην Άνω και Κάτω Τούμπα και στην Καλαμαριά. Οι πρόσφυγες μαζί τους εκτός από τις περιουσίες που μπόρεσαν να μεταφέρουν κουβαλούν και την κουλτούρα τους (πολιτική – φιλοσοφική – μουσική – ποδοσφαιρική μέχρι και μαγειρική).

Εκεί στην Θεσσαλονίκη οι φίλοι και οπαδοί του ΕΡΜΗ Κωνσταντινούπολης που ιδρύθηκε το 1875 στην συνοικία ΠΕΡΑ ιδρύουν στις 20/4/1926 τον ΠΑΟΚ. ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΌΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ.

Στην αρχή με έμβλημα το τετράφυλλο τριφύλλι – σύμβολο τύχης και επιτυχίας. Όμως στις 20-3-1929 ο γιατρός Καραμαούνας ενώνει τον ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης – προσφυγικό σωματείο – και σαν σύμβολο του ΠΑΟΚ καθιερώνεται ο Δικέφαλος Αετός. Ο Αετός του ΠΑΟΚ έχει τα φτερά του κλειστά σε ένδειξη πένθους για τον ξεριζωμό των Ρωμιών της πόλης. Το ένα του κεφάλι κοιτάει Ανατολικά την Κωνσταντινούπολη, την μάνα την πατρίδα του και ξέρει ότι ποτέ η Κωνσταντινούπολη δεν θα γίνει Ινσταμπούλ όσοι βάρβαροι και να την κατακτήσουν. Ενώ το άλλο κεφάλι κοιτάει (σκληρά) Δυτικά αυτούς που πρόδωσαν τους Ρωμαίους της πόλης.

Τα χρώματα του ΠΑΟΚ είναι το μαύρο – του πένθους, των δακρύων, του πόνου, του ξεριζωμού, της προσφυγιάς – αλλά και το λευκό – της ελπίδας, της περηφάνιας, της δύναμης, της ανυπότακτης ψυχής.

Η πρώτη έδρα του ΠΑΟΚ είναι στο Σιντριβάνι από το 1928. Σήμερα εκεί λειτουργεί η Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Ο Δικέφαλος Αετός του ΠΑΟΚ φωλιάζει στον Λευκό Πύργο και σιγά-σιγά πετάει πάνω απ’ όλη την Μακεδονία. Οι προδομένοι και πληγωμένοι Πόντιοι ενσωματώνονται με τον Ελληνικό πληθυσμό και γίνονται Μακέδνοι – Ελληνικό δωρικό φύλλο, πρώτοι κάτοικοι της Μακεδονίας απ’ αυτούς η περιοχή πήρε το όνομα της τον 7ο αιώνα π.Χ. (Δημιούργησαν το Μακεδονικό Βασίλειο και μιλούσαν μια διάλεκτο των Αρχαίων Ελληνικών).

Οι πρόσφυγες είναι δαιμόνιοι έμποροι, ικανοί, εργαζόμενοι, έξυπνοι επιχειρηματίες και μεγαλουργούν στην Θεσσαλονίκη. Έτσι και ο ΠΑΟΚ ανδριώνεται και μεγαλουργεί μαζί τους. Αγωνίζεται στην ΕΠΣ Μακεδονίας από την περίοδο 1930-31 και το 1937 κατακτά τον πρώτο τίτλο – πρωταθλητές ΕΠΣ Μακεδονίας.

Το 1939 παίζει με την ΑΕΚ τελικό κυπέλλου Ελλάδας και ηττάται 2-1. Κατά την διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου 1940-41 δύο παιδιά του ΠΑΟΚ “πέφτουν” στα βουνά της Αλβανίας. Ο τερματοφύλακας Νίκος Σωτηριάδης και ο αμυντικός Γιώργος Βατίκης. Το 1948 ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα Μακεδονίας. Το 1949 η Μακεδονία δέχεται ένα πισώπλατο χτύπημα. Εν μέσω του τρομερού αδελφοκτόνου εμφυλίου πολέμου στις 25,26 Μαρτίου 1949 στην εκκλησία του χωριού Ψαράδες στις Πρέσπες συνεδριάζει η ΝΟΦ (Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο) που ήταν διάδοχοι της ΣΝΟΦ (Σλαβομακεδονικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο), η οποία χρησιμοποιώντας τις αρχές του Πανσλαβισμού διεκδικεί Σλαβομακεδονικό Ανεξάρτητο κράτος, (Πανσλαβισμός ή θεωρία κατά την οποία τα Βαλκάνια ανήκουν στους Σλάβους οι οποίοι είναι απόγονοι του Ιαφέθ- τρίτος και μικρότερος γιός του Νώε, ο οποίος κατά τον Ιουδαϊκή παράδοση μετά τον κατακλυσμό ήταν ο γεννήτορας των 70 ανθρώπινων φυλών της γης-). Ο σπόρος του κακού έχει φυτευτεί στη γη των Μακεδόνων.

Εν τω μεταξύ ο ΠΑΟΚ έχει “κουρνιάσει” στα σπίτια των περισσοτέρων κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας και την εποχή 1951-1960 αρχίζει τη θρυλική του πορεία με τη κατάκτηση 4 συνεχών πρωταθλημάτων της ΕΠΣΜ τις χρονιές 1954, 55, 56, 57.

Ενώ η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ κατακτά για πρώτη φορά στην ιστορία της το 1959 το πανελλήνιο πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ αναπτύσσεται συνεχώς και δημιουργεί και νέα τμήματα τα οποία αναπτύσσονται ραγδαία – χάντμπολ – κολύμβηση – στίβος – άρση βαρών – πάλη – βόλεϊ κ.λ.π. Καλύπτουν όλες τις αθλητικές δραστηριότητες.

Κατακτά 2 πρωταθλήματα Ελλάδας το 1976 και το 1985 και 6 κύπελλα τις χρονιές 1972, 1974, 2001, 2003, 2017, 2018. Καθιερώνεται στην συνείδηση των φιλάθλων ο αδιαφιλονίκητος  βασιλιάς της Βόρειας Ελλάδας έχοντας δημιουργήσει κατά περιόδους πανίσχυρες ομάδες φόβητρο σε Ελλάδα και άκρως ανταγωνιστικές στα Ευρωπαϊκά κύπελλα.

Το 2012 ένας πόντιος (παιχνίδια της Ιστορίας) από τη Ρωσία ο Ιβάν Σαββίδης παίρνει στα χέρια του τα ηνία του ΠΑΟΚ.

Ο ΠΑΟΚ αποκτά κύρος και ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια. Διεκδικεί το πρωτάθλημα Ελλάδος επί ίσοις όροις. Την ίδια εποχή το λουλούδι του κακού που φυτεύθηκε το 1949 στις Πρέσπες έχει ανθίσει, ανοίγει τα πέταλά του και βγάζει καρπούς.

Στις 17/6/2018 ακριβώς στο ίδιο σημείο στους Ψαράδες των Πρεσπών η Ελλάδα εκχωρεί το όνομα Μακεδονία και την ιστορία της στα Σκόπια.

Όλες οι χώρες του πλανήτη να έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία αν δεν το αναγνωρίζει η μάνα της Μακεδονίας η Ελλάδα οι αναγνωρίσεις είναι άκυρες. Εδώ τίθεται και ένα ερώτημα που αφορά τον ΠΑΟΚ. Αν ο ΠΑΟΚ κληρωθεί στα κύπελλα Ευρώπης με μια ομάδα των Σκοπίων ποια θα είναι η Μακεδονική ομάδα; Δηλαδή αναιρείται η ιστορία της Ελλάδας (παράλληλα και η ιστορία του ΠΑΟΚ). Θα διαγραφεί η ιστορία του ΠΑΟΚ σαν ομάδα της Μακεδονίας; Υπάρχει και η εφιαλτική (παράγωγο του εφιάλτη) περίπτωση σε μερικά χρόνια ο ΠΑΟΚ σαν πρωταθλητής της Ανεξάρτητης (από την Ελλάδα) Μακεδονίας που θα δημιουργηθεί να παίζει αντίπαλος των Ελληνικών ομάδων στα ευρωπαϊκά κύπελλα.

Ο Δικέφαλος Αετός αναταράζεται και αφρίζει και τα παιδιά της Θύρας 4 βγάζουν πολεμική ιαχή σαν γνήσιοι απόγονοι των ξεριζωμένων προγόνων τους.

Εμείς οι Αχαιοί της Αθήνας (φίλαθλοι των ομάδων Αθήνας και Πειραιά) περιμένουμε τους αδελφούς Μακέδνους (φιλάθλους του ΠΑΟΚ) να παρακολουθήσουμε δίπλα-δίπλα τα παιχνίδια των ομάδων μας. Γιατί μπορεί να μας χωρίζει μόνο ένα ποδοσφαιρικό εννενηντάλεπτο αλλά μας ενώνουν όλες οι αρχές ενός έθνους (γλώσσα, θρησκεία, ήθη-έθιμα, πολιτισμός, κουλτούρα, τρόπος ζωής κλπ.). θα ευχηθώ στον ΠΑΟΚ καλή επιτυχία στους αγώνες του με την Βασιλεία μιξάροντας τον πρώτο στίχο από τον πρώτο Ύμνο του ΠΑΟΚ με τους δύο πρώτους στίχους από το τραγούδι των Iron Maiden “Alexander the Great” (Μέγας Αλέξανδρος).

Είμαστε εμείς της πόλης τα παιδιά τα πονεμένα.

Γιέ μου ψάξε για τον εαυτό σου ένα άλλο βασίλειο γιατί αυτό σου ένα άλλο βασίλειο γιατί αυτό που αφήνω είναι πολύ μικρό για σένα.

(Βασιλιάς Φίλιππος της Μακεδονίας 339 π.Χ.)

Κοντά στην Ανατολή σ’ ένα μέρος της Αρχαίας Ελλάδας σε μία αρχαία γη ονομαζόμενη Μακεδονία γεννήθηκε ένας γιος του Φίλιππου του Μακεδόνα ο θρύλος το όνομα του οποίου ήταν Αλέξανδρος.

 

 

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: