Αρχική ΠΑΟΚ: Πολλά βάζεις , λίγα έως τίποτα παίρνεις…… Β ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΠΑΟΚ: Πολλά βάζεις , λίγα έως τίποτα παίρνεις…… Β ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Το μεγάλο πρόβλημα όλων των ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών είναι η διαχείριση των βιβλίων εσόδων-εξόδων..Δηλαδή οι ισολογισμοί τους, καί τά λειτουργικά τούς έξοδα τής κάθε χρονιάς. Τα λειτουργικά έξοδα σχεδόν όλων των Π.Α.Ε του Ελληνικού πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκα, είναι περισσότερα από τα έσοδα τους.

Αν εξαιρεθεί ο Ολυμπιακός όλες οι άλλες ομάδες μπαίνουν μέσα. Μπαίνουν μέσα οι υπόλοιπες ΠΑΕ γιά τόν απλούστατο λόγο τού ότι δέν έχουν έσοδα, ή αν έχουν είναι πολύ λιγότερα από τα έξοδά τους. Και αν ο “επενδυτής” αφαιρεθεί έστω και για λίγο υπέρχρεώνονται χωρίς να το πάρουν χαμπάρι, με αποτέλεσμα να ζητάνε αγωνιωδώς βοήθεια από το κράτος. Πόσο να βοηθήσει και το κράτος.

Τις περισσότερες φορές και όταν τα χρέη είναι χοντρά αναγκάζονται και κάνουν τη “μεγάλη βουτιά” στη Γ’ Εθνική, πτωχεύοντας μεταφέροντας τα χρέη τους στον ελληνικό λαό. Όπως έκανε η ΑΕΚ κι άλλες πολλές ΠΑΕ. Τα λειτουργικά έξοδα τού Ολυμπιακού, μέ βάση τις δημοσιεύσεις των ισολογισμών τού είναι περίπου στά 80 εκατομμύρια ετησίως. Τόσα περίπου είναι καί τά λειτουργικά έξοδα τού ΠΑΟΚ.

Η διαφορά όμως των δύο ομάδων είναι τα έσοδα. Ό Ολυμπιακός έχει έσοδα, από πωλήσεις ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΏΝ, από συμμετοχές σε ευρωπαϊκά ΚΎΠΕΛΛΑ, από ΧΟΡΗΓΟΎΣ, από ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ, από ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΔΙΑΡΚΕΊΑΣ. και ΛΟΙΠΆ. Ενώ ο ΠΑΟΚ αναλογικά του μεγέθους τού είναι “άσευτος”, δεν έχει έσοδα, και αυτό είναι το μεγάλο του πρόβλημα πού αναγκάζει τον μεγαλομέτοχο τού Ιβάν Σαββίδη να καλύπτει τή λειτουργία τής ομάδος συνεχώς και ασταμάτητα, βάζοντας επί μονίμου βάσεως τσουβάλια φρέσκα χρήματα καθημερινώς από την τσέπη του, τα οποία δεν πρόκειται να τα πάρει πίσω πότε είς τούς αιώνας των αιώνων.

Αυτή τη στιγμή έτσι όπως τον βλέπουμε, ο ΠΑΟΚ παρουσιάζει μία εικόνα παρακμής που προκαλεί θλίψη. Αυτή η ομάδα για να αναστηλωθεί και να πρωταγωνιστήσει στο επόμενο πρωτάθλημα θέλει τουλάχιστον δέκα καινούργιους παίκτες, οι οποίοι στην φθηνότερη περίπτωση ούτε λίγο ούτε πολύ στοιχίζουνε γύρω στα 80 εκατομμύρια. Ενώ από αυτούς πού θα διώξει δέν πρόκειται νά πάρει ούτε ένα ευρώ. Αντίθετα για να απαλλαγεί από αυτά τά κουφάρια που κατάντησαν την ομάδα ερείπιο, μάλλον θα πρέπει να πληρώσει και κάποια αρκετά χρήματα.

Αυτά λοιπόν τα χρήματα πρέπει να τα ξαναβάλει ο Σαββίδης από την τσέπη του, και να φτάσει ο λογαριασμός μαζί με τα προηγούμενα 200 που έχει βάλει στα 280. Όσα λεφτά και να έχεις λοιπόν κάποια στιγμή προβληματίζεσαι καί φρενάρεις ασυναίσθητα.Η Ρεάλ στην ίδια χρονική στιγμή έχει επενδύσει 600 εκατομμύρια παίρνοντας 4 Champions League σύν τά πρωταθλήματα Ισπανίας, βάζοντας στο ταμείο της άλλα 800 σαν εμπορικό κέρδος.

O ΠΑΟΚ με 200 εκατομμύρια πήρε ένα πρωτάθλημα Ελλάδος και τρία κύπελλα, ενώ στό ταμείο τού σάν εμπορικό κέρδος μπήκε μία “σέσουλα” μέ τίποτα. Αυτή ή χρονική στιγμή είναι ή δυσκολότερη γιά τόν ΠΑΟΚ καί τήν ιστορία τού. Ό Παναθηναϊκός όταν άρχισε παίρνει τον κατήφορο χωρίς επιστροφή, ανέβαζε παίκτες από την κ19 δήθεν για ανανέωση. Τα ίδια συμπτώματα διακρίνονται τόν τελευταίο καιρό καί στόν ΠΑΟΚ.

Δεν ξέρω αν άρχισε νά γλιστράει προς τά κάτω, αυτό θα τό δείξει ή πορεία. Αν ό επενδυτής τού ξαναχώσει χρήματα ασυναίσθητα πετώντας τά στόν “αέρα”, “αέρα” θα εισπράξει. Καί κάποια στιγμή έρχεται καί ό κορεσμός, γιατί όσα χρήματα καί νά έχεις όταν δέν πιάνουν τόπο τό ξανά σκέφτεσαι. Άν δέν ακολουθηθούνε οι πρακτικές τού Ολυμπιακού αργά ή γρήγορα καί ό ΠΑΟΚ θα έχει την τύχη του Παναθηναϊκού, καί θά βολοδέρνει μόνιμα στό “πλατύσκαλο” τής ανυπαρξίας.

Νόμος ζωής. Εμπορικές επιχειρήσεις πού δέν έχουν έσοδα μέ μαθηματική ακρίβεια πεθαίνουνε. Και συνήθως παίρνουνε μαζί τούς στόν “εμπορικό θάνατο” καί τόν ιδιοκτήτη τούς . Μάγκες Θέλει μεγάλη προσοχή.

B ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: