Αρχική Πίνδος 1940 Ι Κλεμμένο Smart της Σαλονίκης

Πίνδος 1940 Ι Κλεμμένο Smart της Σαλονίκης

Λέγεται ότι η στρατιωτική ιστορία δεν είναι δυνατόν να γραφτεί από τους σύγχρονους της, διότι αυτοί είναι συνδεδεμένοι με τα γεγονότα ή με τα πρόσωπα, τα οποία δημιούργησαν τα γεγονότα αυτά. Έτσι λογικό και επόμενο είναι να επηρεάζονται άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά κατά τη συγγραφή αυτών

Από την άλλη βέβαια δεν είναι δυνατόν όλοι αυτοί να απουσιάζουν κατά τη συγγραφή της, διότι είναι οι δημιουργοί αλλά και οι μάρτυρες των γεγονότων του τρομερού αυτού ανθρώπινου δράματος το οποίο ονομάζεται πόλεμος.

Το ορθολογικό είναι να γράψουν πρώτα αυτοί που πήραν μέρος στις μάχες, περιγράφοντας τες με κάθε λεπτομέρεια και κατόπιν να έρθει ένας άλλος, πολύ μεταγενέστερος, ανεπηρέαστος πλέον από πρόσωπα και καταστάσεις, ο οποίος να κάνει τη σύνθεση και να γράψει την αληθινή ιστορία του πολέμου, σαν αυτή που συνέβη πριν από 80 περίπου χρόνια στην οροσειρά της Πίνδου.

Στα βουνά εκείνα παίχτηκε η τύχη της πατρίδας μας πολύ περισσότερο από ότι στο Καλπάκι. Σε εκείνα τα μέρη ο ιταλικός Στράτος προσπάθησε να αιφνιδιάσει τους Έλληνες.

Στις 21 Μαΐου του 1940,ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας κάλεσε στο υπουργείο των εξωτερικών τα ανώτερα στελέχη του στρατού, λέγοντάς τους. Η Ελλάδα σε έναν πόλεμο με μία μεγάλη δύναμη, όπως ήταν τότε η φασιστική Ιταλία, θα μπορούσε να προβάλει σθεναρή αντίσταση μόνο για 10 έως 20 μέρες. Τόνιζε μάλιστα ο αρχηγός του Ελληνικού κράτους πως έπρεπε όλοι τους να επιδείξουν σθενος και τόλμη.

Τότε ένας εκ των παρευρισκομένων αντιστρατήγων του είπε. Τώρα που βλέπουμε τα ραγδαία αποτελέσματα της Γερμανίας εναντίον της Γαλλίας μήπως είναι καλύτερα να μεταπηδησουμε στον άξονα; Τότε ο πρωθυπουργός νευριασμένος με αυτή την πρόταση, είπε με στόμφο. ΘΑ ΤΗΡΉΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΛΌΓΟ ΤΗΣ ΤΙΜΉΣ ΜΑΣ

Στο συμβούλιο της 15ης Οκτωβρίου του Παλάτσο Βενέτσια,κατά το οποίο αποφασίστηκε και τυπικά η επίθεση της Ιταλίας εναντίον της Ελλάδας, ο Ιταλός αρχιστράτηγος Β Πράσκα, φέρεται να είπε το εξής. Η άμυνά της περιοχής της Πίνδου, έχει ανατεθεί σε ένα απόσπασμα συντάγματος Πεζικού, του οποίου δύο τάγματα, μία πυροβολαρχία και μία ίλη, είναι παρόντα σε ένα μέτωπο 30 km.

Πίστευε ο Ιταλός αξιωματούχος ότι οι Αλπίνοι του ,της Μεραρχίας Τζούλια, θα σάρωναν τα τμήματα αυτά και θα βρίσκονταν στο Μέτσοβο στην καρδιά της Ελλάδας. Όταν πραγματοποιούνταν η κίνηση αυτή ,η καταστροφή του Ελληνικού Στρατού στον τομέα της Τσαμουριάς θα ήταν ζήτημα ωρών. Για το εγχείρημα του αυτό πίστευε ότι θα χρειαζόταν το πολύ 10 ημέρες με πιο αισιόδοξο αυτό των τεσσάρων ημερών

Την 28η Οκτωβρίου μετά την εκδήλωση της ιταλικής επίθεσης, η ελληνική κυβέρνηση ρώτησε την αγγλική πώς θα μπορούσε να βοηθήσει. Οι Άγγλοι είπαν ευγενικά πως δεν ήταν σε θέση να προσφέρουν την παραμικρή βοήθεια παρά το μόνο που υποσχέθηκαν σε περίπτωση που θα επικρατούσαν έναντι του άξονα, θα ήταν η αναγνώριση της ηρωικής προσπάθειας των Ελλήνων.

Το ιταλικό σχέδιο επιχειρήσεων προέβλεπε την αιφνιδιαστική συντριβή της 8ης ελληνικής Μεραρχίας εντός τεσσάρων ημερών. Έπειτα θα ακολουθούσε η επέλαση με το ιππικό και με τα μηχανοκίνητα στο εσωτερικό της πατρίδας μας έτσι ώστε να μη μας δίδονταν ο κατάλληλος χρόνος έτσι ώστε να προετοιμαστούμε για τον πόλεμο.

Η γενική επιστράτευση των Ελλήνων καθώς και η συγκρότηση των εμπόλεμων μονάδων όπως και η μεταφορά τους στο μέτωπό της Αλβανίας θα χρειάζονταν περίπου δύο με τρεις εβδομάδες. Εφόσον όμως η 8η Μεραρχία θα εξουδετερώνονταν μέσα στις πρώτες 4 ημέρες,ο εχθρός σύντομα θα βρίσκονταν στο εσωτερικό της πατρίδας μας κι εμείς δε θα μπορούσαμε να τον πολεμήσουμε.
Είναι 28η Οκτωβρίου.

Ο Θεός βρέχει δυνατά εδώ και πάρα πολλές ημέρες. Τα νερά του Ποταμού Καλαμά είναι υπερυψωμένα. Διάχυτη είναι η πεποίθηση των Ιταλών πως η Μεραρχία Τζούλια θα εξαφάνιζε το ΑΠ Πίνδου, άνετα από την πρώτη κιόλας μέρα. Η Μεραρχία όμως σε ολόκληρη τη διάρκεια του 24ώρου δεν κατόρθωσε να καταλάβει κανέναν από τους πέντε αντικειμενικούς σκοπούς εκτός ενός, της διαβάσεως του Σταυρού μόλις στο τέλος της ημέρας έτσι ώστε δεν ήταν δυνατή η τακτική εκμετάλλευσης της επιτυχίας αυτής.

Η Μεραρχία Τζούλια απέτυχε παταγωδώς. Η αποτυχία αυτή είχε μία σειρά αρνητικών αλυσιδωτών αντιδράσεων στον όλο σχεδιασμό των εισβολέων.
1, την αναστολή της επίθεσης της Μεραρχίας Πάρμας της Κορυτσάς προς τη μεθόριο της Δυτικής Μακεδονίας φοβούμενοι σε ακόμα ένα στραπάτσο.
2 την αναστολή της επίθεσης των μεραρχιών Φερράρας και Κενταύρων προς Καλπάκι αφού θα έλειπε η κύκλωση της 8ης Μεραρχίας και η εξουδετέρωση αυτής από τα νότια τμήματα όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.
3, την αναστολή της καταλήψεως της Κέρκυρας από την Μεραρχία Μπάρι, διότι φοβόντουσαν πώς θα χρειαζόταν και αυτή η Μεραρχία τελικώς στην ήπειρο και στην Πίνδο λόγω της απρόβλεπτα σθεναρής αντίστασης των Ελλήνων.

Μιλάμε για μία προσωρινή αναστολή όλου του μεγαλοπρεπούς ιταλικού σχεδίου του κεραυνοβόλου πολέμου των τεσσάρων ημερών από το στραπάτσο τους στο Απ’ Πίνδου. Επρόκειτο περί μιας σοβαρότατης ιταλικής αποτυχίας.

Κατά το ημερολόγιο του Τσιάνο, ο Μουσολίνι φέρεται να δήλωσε.Εάν κάποιος μου έλεγε στο συμβούλιο της 15ης Οκτωβρίου αυτά τα οποία συνέβησαν κατόπιν, θα διέταζα τον τουφεκισμό του. Τόσο πολύ ο Ιταλός δικτάτορας ήταν βέβαιος για τη νίκη του.

Ο ελληνικός όμως λαός πίστευε στη νίκη του. Όταν ξεκίνησε επίσημα η επίθεση της Ιταλίας, ο κόσμος φώναζε παντού στους δρόμους της χώρας με όλη τη δύναμη της φωνής του. ΘΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΉΣΟΥΜΕ

Ο ψυχρός θερμός ακήρυχτος πόλεμος πολλούς μήνες πριν της Ιταλίας εναντίον της Ελλάδας προκειμένου να μας τρομοκρατήσει ώστε να υποκύψουμε στο τελεσίγραφο το οποίο μας προετοίμαζε, προκάλεσε

Το εντελώς αντίθετο. Αύξησε την αγανάκτηση του ελληνικού λαού τόσο ώστε η αγανάκτηση αυτή να αποβεί η μεγαλύτερη ηθική δύναμη του πολέμου μας εναντίον της Ιταλίας και του άξονα γενικότερα.

Τα λέγαμε κιόλας
Το κλεμμένο Smart της Σαλονίκης.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: