Αρχική Ροκ μουσική, ο ντράμερ Γεωργίου καί η Ελληνική Ποπ μουσική…….

Ροκ μουσική, ο ντράμερ Γεωργίου καί η Ελληνική Ποπ μουσική…….

Αυτό το άρθρο θα το αφιερώσω στο φίλο μου τον Γιώργο Γεωργίου, ο οποίος ξέρω ότι είναι λάτρης της ροκ μουσικής, κυρίως της ξένης, αλλά και της Ελληνικής. Εγώ σήμερα θα του θυμίσω το ελληνικό ροκ της δεκαετίας του, δηλαδή της εποχής μας. Τον Γεωργίου σαν δημοσιογράφο τον ξέρετε όλοι σας, αλλά για τον Γεωργίου δεν ξέρετε οι περισσότεροι τα εξής.

Στην εποχή του ο Γιώργος υπήρξε μεγάλος DJ σε μεγάλους χώρους παραγωγής ήχου στη δεκαετία 65-75 κυρίως. Στην Πλάκα εκεί που μαζευότανε ο περισσότερος κόσμος λάτρεις της ροκ μουσικής, έχει παίξει άπειρες φορές. Επίσης είναι ελάχιστοι αυτοί που ξέρουνε οτι ο Γεωργίου είναι καταπληκτικός ντράμερ, εκπληκτικός σας μιλάω ειλικρινά! Στα τύμπανα δεν παίζεται, οι μπαγκέτες στα χέρια του παίρνουν φωτιά.

Το ελληνικό ροκ ανήκει στο είδος μουσικής ροκ που προέκυψε από την εξέλιξη του είδους rock’n’roll. Η μουσική ροκ αποτελεί ένα είδος πολύ δημοφιλούς μουσικής που χαρακτηρίζεται από έντονο ρυθμό συνοδεία ηλεκτρικής κιθάρας ηλεκτρικό μπάσο και ντραμς . Όλοι εμείς σαν νέοι της δεκαετιας του 60’ς, ακολούθησαμε αυτό το ρυθμό, τη μουσική που μας συνέπαιρνε, παρακολούθουσαμε τα διεθνή δρώμενα, που στην αρχή έρχονταν από την Αμερική, ώσπου έγινε η Βρετανική εισβολή, δηλαδή η παγκόσμια εξάπλωση της μουσικής των Beatles, Rolling Stones, Αnimals που δεν άφησε ασυγκίνητη τη νεολαία του 60’ς.

Ο χαρακτηρισμός της μουσικής πολλών ελληνικών συγκροτημάτων ήταν γνωστή γενικά ως “ποπ”. Τα περισσότερα συγκροτήματα της εποχής εξαναγκασμένα από τη δισκογραφική τους εταιρεία, διασκέδαζαν ξένες επιτυχίες, είτε αυτούσια είτε με ελληνικούς στίχους. Ενα από τα πρώτα group που δημιουργήθηκαν ήταν η play boys. Τραγουδιστής τους ήταν ο Δάκης και λίγο πριν τη διάλυσή τους είχαν τραγουδιστή τον πολύ γνωστό για τη μετέπειτα καριέρα του Φίλιππου Νικολάου.

Από τα πρώτα σύνολα ήταν και η Formix. Ηταν το σχήμα με το οποίο ξεκίνησε την καριέρα του ο Βαγγέλης Παπαθανασίου. Το γνωστότερο κομάτι τους ήταν το Τζερόνιμο Γιάνκα. Ενα ακόμη μεγάλο όνομα του 60’ς ήταν και οι idols. Ηταν το group που ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως μπασίστας ο Ντέμης Ρούσσος.Από τα πιο εμπορικά και δημοφιλή σύνολα ήταν βεβαίως και οι Τσαρμς.

Ήταν το μακροβιότερο συγκρότημα ελληνικό, που έμεινε μαζί για μία δεκαετία. Επίσης από τα σχήματα της πρώτης γραμμής των 60’ς της υπήρξαν και οι Ολύμπιανς με τραγουδιστή τον Πασχάλη Αρβανιτίδη, που ακολούθησε αργότερα σόλο καριέρα. Πολύ γνωστή και αγαπητοί στον κόσμο των νέων υπήρξαν και τα “Παιδιά της Αφροδίτης” αποτελούμενοι από τους Βαγγέλη Παπαθανασίου, Ντέμη Ρούσσο ,Λουκά Σιδερα, και Αργύρη Κουλούρη.

Το Μάη του 68 το γκρουπ ξεκινάει για το Λονδίνο, προς αναζήτηση καλύτερης τύχης, χωρίς τον Αργύρη ,ο οποίος κατατάσσεται στο στρατό ,αλλά μπλοκάρονται στο Παρίσι εξαιτίας των τότε γεγονότων και ηχογραφούν εκεί το το κοματι “Ρin and Tears”.Το κοματι κάνει πάταγο και ξεπερνά μέσα σε τρεις μήνες στη Γαλλία το 1.000.000 αντίτυπα σε πωλήσεις.

Η blue bird με τους Τσαρμς διατηρήθηκαν μέχρι τα μέσα του 70.; Οι Σαουντς έκαναν διάφορα Singles όπως και ένα LP ΤΟ 1070. Οι Δράκοι με τραγουδιστή το Λάκη Παπαδόπουλο γνωστός σήμερα ως ο “Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ”. Μάνατζέρ τους ήταν ο γνωστός Γιώργος Καρατζαφέρης. Αυτά τα λίγα από την Ελληνική ποπ του 1960 και λίγο μετά ,για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

Β ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: