Αρχική ”Στα Μυστικά του Βάλτου” Το Κλεμμένο Smart της Σαλονίκης

”Στα Μυστικά του Βάλτου” Το Κλεμμένο Smart της Σαλονίκης

Κάνοντας Το πρωινό μου μακροβούτι στο χώρο του internet προκειμένου να ενημερωθώ, διάβασα μία πολύ ενδιαφέρουσα μιντιακη είδηση από την κυρία Γκολεμά.(αγαπημένη του Νίκου Χατζηνικολάου αλλά και δική μου). Έλεγε πως το νέο mega, προκειμένου να κοντράρει τον ανταγωνισμό στη μυθοπλασία (κόκκινο ποτάμι, άγριες μέλισσες) ξεκίνησε ήδη τα γυρίσματα μιας παραγωγής με τίτλο: ΣΤΑ ΜΥΣΤΙΚΆ ΤΟΥ ΒΆΛΤΟΥ.

Ναι, καλά καταλάβατε. Πρόκειται για το γνωστό μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα. Στην ανάγνωση αυτής της είδησης, δεν σας κρύβω πως πραγματικά χάρηκα πολύ. Αν και η τηλεόραση πλέον αποτελεί αξεσουάρ Με τη βοήθεια του οποίου κάθε φορά προσανατολιζω τον τριθέσιο καναπέ μου ωστόσο οι ποιοτικές σειρές στη μικρή οθόνη μου έχουνε λείψει τα τελευταία χρόνια. Θέλετε λίγο η κρίση, πολύ δε περισσότερο το υποβαθμισμένο επίπεδο του κοινού; Είχαν σαν αποτέλεσμα να προβάλλεται σε υπερβολικό βαθμό οτιδήποτε ξενόφερτο, τούρκικο, τρανσέξουαλ.

Ομολογώ πώς πολλές φορές αναρωτιέμαι, πώς ένα κανάλι για παράδειγμα όπως ο ΣΚΑΪ, ο οποίος εκφράζει ένα σκληρό κομμάτι της δεξιάς, συνεργάζεται με Τούρκο παραγωγό. Δεν είναι θέμα ρατσισμού ούτε είμαι από αυτούς που πιστεύουν πως η Ελλάδα είναι ο αφαλός του κόσμου. Μακριά από εμένα αυτά. Όμως διάολε, κάποια στιγμή πρέπει να συμβαδίζουν τα λόγια με τις πράξεις σε αυτόν εδώ τον τόπο.

Όσο λοιπόν περνούσε όμως η ώρα, δεν σας κρύβω πώς κάποιες δεύτερες σκέψεις άρχισαν να περνάνε από το μυαλό μου. Κι αυτές έχουν να κάνουν με την επιλογή του συγκεκριμένου βιβλίου τη δεδομένη στιγμή.Έγινε για να χτυπήσει απλά τον ανταγωνισμό στη μυθοπλασία ή μήπως επειδή στις μέρες μας είναι επίκαιρο το θέμα της επίλυσης του Μακεδονικού ζητήματος;

Πριν προχωρήσω σε μία σύντομη ανάλυση αυτού του τόσο εξαιρετικού βιβλίου, θα σας παρακαλούσα να βάλετε σε ένα κουτάκι του μυαλού σας κάποια πράγματα έτσι ώστε να μη χαθούμε στην πορεία.

1) είναι δεδομένο πώς τόσο η Αμερική όσο και η Γερμανία επιζητούσαν αγωνιωδώς να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Και η λύση που βρέθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ τη χειροκρότησαν άπαντες. Αυτό νομίζω δεν χωράει αμφισβήτησης από κανέναν, ανεξάρτητα σε ποια πολιτική παράταξη ανήκει. (Όταν λέω άπαντες, εννοώ τις πρεσβείες της Αμερικής και της Γερμανίας)

2) είναι γνωστό πως ο ιδιοκτήτης του mega έχει άριστες σχέσεις με την αμερικανική πρεσβεία. Για πολλούς μάλιστα θεωρείται πώς είναι το μάτι της Αμερικής στην Ελλάδα. Δεν γνωρίζω εάν είναι κάτι το οποίο επεδίωξε ο ίδιος από μόνος του η αυτό έγινε στην πορεία. Είναι ωστόσο μία παραδοχή η οποία εκφράζεται και μέσω της επίσημης επικοινωνίας του κάθε φορά που κοντράρεται με τον Ρώσο, όπως αποκαλεί, κ Σαββίδη.

3) η Πηνελόπη Δέλτα υπήρξε προγιαγιά του κυρίου Αντώνη Σαμαρά. Επομένως θα μπορούσε να πει κανείς πώς είναι μία ύψιστη τιμή στο πρόσωπό του πρώην πρωθυπουργού. Σημειώστε πως οι σχέσεις με τον εφοπλιστή έχουν βελτιωθεί.

4) ο κύριος Αντώνης Σαμαράς εκφράζει το ακραίο_εθνικιστικό κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας. Εξαιτίας του Μακεδονικού ζητήματος έριξε το 1993 την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ιδεολογικά βρίσκεται κοντά στο αμερικανικό όνειρο εν αντιθέσει με τον κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος είναι περισσότερο φιλοευρωπαίος, φίλο Γερμανός.

5) σημειώστε πώς ένα κομμάτι ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας αποτελείται από πολίτες οι οποίοι θεώρησαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπούλησε το όνομα της Μακεδονίας, επιδιώκοντας τη σύμπλευση με το γειτονικό κρατίδιο των Σκοπίων του οποίου ηγούνταν ο ζόραν ζάεφ. Είδαμε πως τελικά η κυβέρνηση με αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν έκανε απολύτως τίποτα προκειμένου να αλλάξει αυτό. Όχι γιατί δεν ήθελε αλλά γιατί δεν μπορούσε.και η πικρή αλήθεια είναι πως ουδείς μπορεί να κάνει κάτι.

6) θεωρείστε σίγουρο πώς στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει μία ακραία Τάση η οποία είναι έτοιμη να ξανά σηκώσει το μακεδονικό ζήτημα, τορπίλιζοντας την ενότητα του κόμματος. Θα υπάρξουν βέβαια πάλι αφελείς_πρόβατα ψηφοφόροι που θα φάνε το σανό τους υψώνοντας εθνικιστικές κορώνες.πιθανώς να υπάρξουν και τα κατάλληλα επικοινωνιακά μέσα που θα στηρίξουν το όλο εγχείρημα. Φανταστείτε για παράδειγμα ο Νίκος Χατζηνικολάου να δημιουργήσεις στα ερτζιανά τον real FM του βορρά η η κυριακάτικη real news εφημερίδα να αποκτήσει και την αντίστοιχη real της Μακεδονίας.

Ήδη μία τέτοια κίνηση έγινε με τα Παραπολιτικά FM τα οποία δημιούργησαν στη Θεσσαλονίκη τον north FM ο οποίος είναι αγαπημένο ξαδερφάκι. Αύριο-μεθαύριο μπορεί να έχουμε παράδειγμα τα νέα του βορρά η οποιαδήποτε άλλη ονομασία που να περικλείει τον όρο βόρεια.Πάμε τώρα να κάνουμε μία όσο το δυνατόν πιο σύντομη περιγραφή του εν λόγω βιβλίου. Το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα στα μυστικά του Βάλτου γράφτηκε το 1938, λίγα χρόνια πριν την κατοχή.

Άμα το διαβάσεις, αυτό που σου μένει Δεν είναι κάποια Εθνική μεγαλοπρέπεια αλλά προσωπικά δράματα ανθρώπων που παλεύουν για κάποιον σκοπό. Η Δέλτα έγραψε ίσως το πιο σκοτεινό, παιδικό της βιβλίο. Είναι παρεξηγημένο διότι λόγω των βίαιων περιγραφών του θα ήταν αφύσικο να το χαρακτηρίσεις παιδικό. Ούτε όμως είναι εθνικιστικό εάν καθίσει κανείς και το μελετήσει προσεκτικά.η συγγραφέας δίνει βάρος περισσότερο στο ανθρώπινο κομμάτι, στην ματαίωση που νιώθουν οι άνθρωποι, που τελικά δεν τους βλέπουμε να νικάνε. Θα έλεγε κάνεις πως ίσως είναι ένα αντί ηρωικό, αντιπολεμικό έργο.

Είναι πάμπολλοι οι χαρακτήρες και πολύπλοκες οι σχέσεις μεταξύ τους. Μπλέκονται σε τέτοιο βαθμό με αποτέλεσμα να αποσπάται η προσοχή του αναγνώστη. Χάνεται μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα, μπερδεύεται και είναι δύσκολο να συγκρατήσει ποιος έκανε τι και γιατί. Η Πηνελόπη Δέλτα κάνει επίσης μία αγιοποίηση των Ελλήνων, όπως για παράδειγμα (είναι πιο ευγενικοί, πιο μορφωμένοι, σκοτώνουν από ανάγκη). Μετά όμως το πέρας πολλών δεκαετιών, κρατάμε μόνο την άποψή της και αφήνουμε στην κρίση του καθενός κατά πόσο αυτη είναι σωστή.

Κάποιες θέσεις που προβάλλονται στο κείμενο ξεφεύγουν από τα όρια του πατριωτισμού αφού χαρακτηρίζουν λαούς Με τρόπο προσβλητικό. Στην εποχή όμως τη δική μας, όπου η μισαλλοδοξία δεν έχει θέση, κρίσεις του τύπου (οι Βούλγαροι είναι πιο άχρηστοι, αμόρφωτοι απολίτιστοι) είναι προτιμότερο να αντιμετωπιστούν από τους σύγχρονους αναγνώστες, τηλεθεατές ως απολιθώματα περασμένων εποχών και με ψυχραιμία.

Πρέπει να αναφέρουμε ακόμη πως η λέξη πατριώτης έχει υποφέρει κατά καιρούς χάριν σε ιδεολογικές αντιπαραθέσεις και υπερβολές. Στην εποχή της συγγραφέως, πατριώτης σήμαινε (ακεραιότητα, αξιοπρέπεια, φιλότιμο, πίστη στις αξίες, απέχθεια στο ναζισμό). Δυστυχώς σήμερα την έννοια πατριώτης την έχει αγκαλιάσει και ο φασισμός.Θα ήταν άδικο αν δεν σημειώναμε πως μετά το πρώτο τρίτο του βιβλίου, ακραίες γενικεύσεις αποφεύγονται και η μετριοπάθεια κερδίζει έδαφος.

Στο φινάλε αναρωτιέμαι μήπως εν τέλει η τάση συμβιβασμού μεταξύ Ελλήνων και σλάβων που οραματίστηκε ο κεντρικός ήρωας του έργου Τέλης Άγρας, είναι αυτή που καθιστά το έργο επίκαιρο ειδικά στις μέρες μας;

Επομένως, είμαι πολύ περίεργος, όταν τελικά με το καλό προβληθεί από την μικρή οθόνη, να μελετήσω την οπτική γωνία από την οποία ο σκηνοθέτης_παραγωγός, θελήσει να παρουσιάσει τα γεγονότα.

Υπάρχουν δύο επιλογές.

1) η πρώτη θα είναι να χαϊδέψει τα αυτιά και τα μάτια των εθνικιστών, ερχόμενοι όμως σε αντίθεση με τα θέλω της Αμερικής και της Ευρώπης.
2) η δεύτερη θα είναι η γωνία του συμβιβασμού, της μετριοπάθειας και προπαντός της ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑΣ.
MEGA ΔΊΛΗΜΜΑ
Δείτε το παρακάτω βιντεάκι

Τα λέγαμε κιόλας. Το κλεμμένο smart Θεσσαλονίκης

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: