Τα Δερβενάκια.. οι σύγχρονες Θερμοπύλες!! Σωτήρης Βάζελος

Ζούμε περίεργες και δύσκολες στιγμές ελέω πανδημίας αλλά δεν πρέπει να σε καμία περίπτωση να λησμονήσουμε την μέρα που πήραμε τα όπλα έναντια στον τουρκικό ζυγό και φωνάξαμε ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ μετά απο 400 χρόνια σκλαβιάς όπου κανένα άλλο έθνος δεν βίωσε πάνω στην γη.
Ίσως η μεγαλύτερη μάχη της ελληνικής Επανάστασης ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε στα Δερβενάκια στις 26 Ιουλίου του 1822.Οι σύγχρονες Θερμοπύλες όπου ο Δράμαλης σαν άλλος Ξέρξης πήγε να περάσει το στενό πέρασμα αλλά εδώ οι νικητές ήταν οι Έλληνες χάρη στην στρατηγική του Κολοκοτρώνη και την αποφασιστικότητα των λιγοστών συμπατριωτών μας ενάντια στους πολυάριθμους Οθωμανούς.
Την προηγούμενη της μάχης ο γέρος του Μωριά είχε ανέβει στη στέγη ενός σπιτιού και εμψυχώσε τους μαχητές με την ομιλία του που έβγαζε φωτιά και λάβα ενώ η φράση που έμεινε στην ιστορία ειλναι η εξής:Έλληνες,σήμερα εγεννήθημεν και σήμερα θα πεθάνωμεν δια την σωτηρίαν της πατρίδος μας και δια την εδικήν μας.
Η σφαγή του Δράμαλη στο στενό πέρασμα υπήρξε μετέπειτα το πέρασμα για την δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους που μετά από 199 χρόνια διατηρεί ακόμα τον ίδιο αυτοκαταστροφικό χαρακτήρα. Στα δύσκολα ενωμένοι αλλά στα εύκολα ο ένας κοιτάει πως θα φάει την θέση του άλλου όπως και τότε όπου ο νικητής της μάχης βρέθηκε μετά από λίγο καιρό στην φυλακή από συμπατριώτες του.
Η μάστιγα αυτή με τους προδότες δεν λέει να κλείσει ακόμα και σήμερα… Ας ελπίσουμε οι επόμενες οι γενιές να μαθαίνουν την αληθινή ιστορία και όχι την ιστορία που θέλουν να μας πλασάρουν ορισμένοι για πολιτικούς σκοπούς…
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΣ ΣΤΑΘΕΙ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΜΕ
ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΟΠΟΥ ΦΥΛΑΝΕ ΝΕΕΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ

Διαβάστε Περισσότερα