Αρχική Τα παιδιά της Φαβέλας στο μουντιάλ 2018 Τραπεζικός

Τα παιδιά της Φαβέλας στο μουντιάλ 2018 Τραπεζικός

Ο μεγάλος Έλληνας (από μητέρα) μετεπικούριος φιλόσοφος, μύστης (κάτοχος της γνώσης) και επαναστάτης (ένας από τους ηγέτες της επανάστασης των Ζηλωτών – Εβραίων Προλετάριων – εναντίον των Ρωμαίων και των Φαρισαίων που είχε ξεσπάσει και εξελισσόταν την εποχή του) Χριστός είχε πει:

«Αφήστε τα παιδιά να έλθουν σ’ εμένα». Σίγουρα εννοούσε τα παιδιά που ζουν στις φαβέλες στην Βραζιλία.

Η Βραζιλία έχει πληθυσμό 207 εκατομμύρια κατοίκους και το 30% (62 εκατομμύρια) ζουν στις φαβέλες.

Οι φαβέλες είναι παραγκουπόλεις χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, λιγοστό νερό και καθόλου αποχέτευση, χτισμένες δίπλα σε λόφους σκουπιδιών. Τα σπίτια κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο – για να μην καταρρεύσουν – χτισμένα με τσιμεντόλιθους ή τούβλα χωρίς πατζούρια στα παράθυρα.

“Η κυβέρνηση” στις φαβέλες είναι οι συμμορίες των εμπόρων ναρκωτικών και οι δολοφονίες και εξαφανίζεις παιδιών καθημερινό φαινόμενο.

Τα παιδιά στις φαβέλες παίζουν ποδόσφαιρο μέσα στα σκουπίδια και τα λύματα πολλές φορές ξυπόλητα.

Μαζί με το ποδόσφαιρο όμως χορεύουν και σάμπα (τον χορό των σκλάβων της Αφρικής). Η ερωτική ένωση του ποδοσφαίρου της φαβέλας και της σάμπας ονομάζεται Βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο. Η υπερηφάνεια της φαβέλας που κουβαλάει τα όνειρα των παιδιών, ενωμένη με την μαγεία και τη φαντασία της σάμπας δημιουργούν αυτές τις υπέροχες ποδοσφαιρικές χορογραφίες πάνω στο χορτάρι που αχόρταγα παρακολουθεί όλη η ποδοσφαιρική υφήλιος.

Αυτός ο ποδοσφαιρικός “χορός” αυτήν την εποχή δίνει παράσταση στα πανάκριβα γήπεδα της Ρωσίας.

Η ποδοσφαιρική ομάδα της Βραζιλίας στο Μουντιάλ της Ρωσίας έχει χάσει ένα κομμάτι της φαντασίας και της ατομικής δημιουργίας. Προσπαθεί να παίξει ένα ποδόσφαιρο “Βόρειας Ευρώπης” που είναι όμως αντίθετο με την ιδιοσυγκρασία των ποδοσφαιριστών της.

Αυτή η σύγκρουση του ψυχρού συστήματος εναντίον της ποδοσφαιρικής ελευθερίας, φαντασίας και δημιουργίας κάνει την Βραζιλία να φαντάζει μέτρια ομάδα. Κι όμως ο ηγέτης της ο Νεϊμάρ είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Φορώντας στα πόδια του βελούδινα γάντια αντί ποδοσφαιρικά παπούτσια χαϊδεύει τη μπάλα και αυτή τρελαμένη κάνει απίθανα κόλπα.

Ο Νεϊμάρ είναι ο μόνος ποδοσφαιριστής του Μουντιάλ 2018 που δεν θέλει να τον μαρκάρει κανένας αντίπαλος αμυντικός γιατί φοβάται την γελοιοποίηση.

Γνήσιος απόγονος του Πελέ, του Ροναλντίνιο και των άλλων ζογκλέρ της Βραζιλιάνικης σχολής, παραδίδει μαθήματα “ποδοσφαιρικού” χορού.

Την ώρα που η Εθνική Βραζιλίας έχει αγώνα στην Ρωσία τα παιδιά στις φαβέλες που την παρακολουθούν από την τηλεόραση “κλαίγοντας” παρακαλούν δυνατά από μέσα τους “Θεέ μου κάνε με σαν κι αυτούς γιατί δεν θέλω να πεθάνω μέσα στα σκουπίδια”.

 

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: