Αρχική Τα Τραπεζικά παιχνίδια κοστίζουν πανάκριβα. Β ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Τα Τραπεζικά παιχνίδια κοστίζουν πανάκριβα. Β ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Στη Μεσόγειο περιμέναμε την κρίση’ από τη Μέση Ανατολή μας ήρθε. Και όπως λέγεται, και ξέρουμε αυτοί εκεί κάτω με τις μπούργκες,τις μαντήλες,και τις κελεμπίες,μαθημένοι από πολέμους και κακουχίες δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους! Και ούτε αστειεύονται, σε τίποτα δεν του χουν να ξεκινήσουν μία νέα αιματοχυσία ακόμη και για ψύλλου πήδημα. Ο αιώνιος αντιαμερικανισμός, όχι μόνο στην Τεχεράνη, μα και στην ευρύτερη περιοχή, έχει για μία ακόμη φορά ανάψει φωτιές και κανένας δεν γνωρίζει τι θα ακολουθήσει μετά την έναρξη των πρώτων εχθροπραξιών εκατέρωθεν.

Αρκετά χρόνια πριν στο Ιραν, λίγα χρόνια μετά το θάνατο του θρησκευτικού και πολιτικού τους ηγέτη του Αγιατολάχ Χομεϊνί, οι αποφάσεις του οποίου επηρέασαν τη ζωή ενός υποτακτικού λαού, πριν από τη δεκαετία του 90, τόσο καθοριστικά, που ακόμη και σήμερα ξύνουν την ψυχή του. Εχουν χαραχθεί βαθιά μέσα σε αυτή οι κακουχίες του πολέμου, και αυστηρότητα των κανόνων διαβίωσης.Και ειδικά η αντιμετώπιση στη χώρα αυτή της παραβατικότητας των πολιτών. Ήταν περίπου το 1993,ο πόλεμος και τα σημάδια που άφησαν πίσω οι βομβαρδισμοί Ιρακινών και Αμερικανών στη χώρα του Ιράν ήταν ορατά παντου, και ιδιαίτερα σε κάθε σημείο της Τεχεράνης.

Το μίσος των Ιρανών για καθε Αμερικάνικο στοιχείο, διατυπώνονταν πρώτα από το αεροδρόμιο, οπου με τεράστια χρυσά γράμματα υποδέχονταν τους επισκέπτες με την επιγραφή “θάνατος στους Αμερικανούς”.Αυτό το μίσος θυμαμαι τοτε το πλήρωσε και ένας δημοσιογράφος, τότε μέλος μιας ελληνικής αποστολής, ο οποίος επειδή είχε διαβατήριο των Ηνωμένων Πολιτειών δεν του επετραπει να κατέβει από το αεροπλάνο της τότε Ολυμπιακής και επί τρεις ημέρες του έστελναν φαγητό μέσα σε αυτό. Άλλος κόσμος εκεί κάτω μάγκες,αλλοι πολιτισμοί,καμία σχέση με Ευρώπη και Αμερικη,φανατισμός,μεγάλη θρησκευτική υποταγη,και “ιερός πόλεμος” απέναντι σε καθετί που απειλούσε την ασφάλειά του,και λοιδορου’σε το Θρησκευτικό του συναίσθημα.

Σε καμία χώρα του κόσμου δεν δικάζονταν τόσο αυστηρά το έγκλημα.Μόνο στην Τεχεράνη έβλεπες δεκάδες,εκατοντάδες άντρες να κυκλοφορούν στους δρόμους με κομμένα το ένα ή και τα δύο χέρια ορισμός της τιμωρίας του Αγιατολάχ Χομεϊνί για τους κλέφτες. Όσο για τις γυναίκες της πετροβόλουσαν.Εκεί δεν ανέχονται ότι θεωρούν άδικο.Η επιβολή της “Σαρία”από τον Θρησκευτικό ηγέτη Αγιατολάχ Χομεϊνί,και ο Ισλαμικός κώδικας διαβίωσης άλλαξαν τον δυτικοφανη’ μέχρι τη δεκαετία του ’70 τρόπος διαβίωσης.

Όλα αυτά είναι χαραγμένα βαθιά και δεν ξεριζώνονται με τίποτα από τις ψυχές αυτου κόσμου.Και μία σπίθα προσβολής φτάνει να προκαλέσει γενική πολεμική σύρραξη στην ευρύτερη περιοχή,με απρόβλεπτες αιματηρές συνέπειες. Ετσι,τη δολοφονία του Ιράνου στρατηγού Σουλεϊμανι’ από τους Αμερικανούς δεν πρόκειται να την αφήσουν να περάσει δίχως να υπάρξει εκατόμβη θυμάτων σε πράξεις αντεκδίκησης.

Όσο για την πάντα διστακτική Ελλάδα απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις των Τούρκων στην περιοχή,φαίνεται πως η απειλούμενη ανάφλεξη των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή άλλαξε την εστία του παγκόσμιου ενδιαφέροντος,γεγονός μάλλον θετικό για τη διατήρηση του “στάτους” στα Βαλκάνια. Μακάρι να βγω ψεύτης,αλλά μάλλον θα χυθεί πολύ αίμα σε πράξεις αντεκδίκησης όπως γράφω παραπάνω.

Υ.Γ. “Σαρία” σημαίνει η επιβολή και η εφαρμογή του θρησκευτικού δικαίου.

 

Β ΙΓΝΑΤΙΟΥ

 

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: