Αρχική Το αγαπημένο μας ραδιοφωνάκι! | Το κλεμμένο Smart της Σαλονίκης

Το αγαπημένο μας ραδιοφωνάκι! | Το κλεμμένο Smart της Σαλονίκης

ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΈΝΟ ΜΑΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΆΚΙ!

Έλα φίλε, εσύ είσαι;

Καλησπέρα, εγώ μιλάω;

Με αφορμή τη γιορτή της παγκόσμιας ημέρας της ραδιοφωνίας είπαμε να ξετυλίξουμε στο ηλεκτρονικό χαρτί κάποιες σκέψεις όπως και συναισθήματα για το υπέροχο αυτό μέσο που ακούει στο όνομα ραδιόφωνο.

Είναι το μέσο εκείνο το οποίο ανέκαθεν μας έδινε τη δυνατότητα να δημιουργούμε εικόνες, να φανταζόμαστε ανθρώπινους χαρακτήρες μέσα από τις διάφορες εκπομπές λόγου που υπάρχουν (κοινωνικές-αθλητικές)καθώς επίσης και να μας συντροφεύει μέσα στην καθημερινότητα με το δικό του μυστήριο.

Το ραδιόφωνο είναι η διαπαιδαγώγηση του έξυπνου ενώ η τηλεόραση του άμυαλου. Αγγίζει τους ανθρώπους σε ότι πιο ενδόψυχο έχουν. Πρόκειται για μία σχέση πρόσωπο με πρόσωπο, έναν ολόκληρο κόσμο άριστης επικοινωνίας ανάμεσα στον συγγραφέα εκφωνητή και τον ακροατή. Είναι άμεσο σε ότι έχει να κάνει σχέση με την επικοινωνία του και θεωρείται ένα μεγάλο δίκτυο σωληνώσεων. Αντίθετα με την τηλεόραση η οποία μας αιχμαλωτίζει, το ραδιόφωνο μας μαγεύει. Είναι η πιο δημοφιλής εναλλακτική λύση για τους ανθρώπους που θέλουν να ενημερώνονται, να διασκεδάζουν και να επικοινωνούν.

Η ραδιοφωνία παγκοσμίως είναι πολιτισμός. Είναι καθημερινή ζώνη ενημέρωσης, διάδοση ιδεών, πνευματική σχέση και ηχητική μαγεία. Ο λόγος, ο ήχος, η τέχνη, το παντός είδους ακρόαμα, χάρη στα ερτζιανά κύματα που στον 20ο αιώνα ήταν η κυρίαρχη δύναμη επικοινωνίας, έφεραν σε άμεση προσέγγιση τον άνθρωπο ακροατή με την παγκόσμια κουλτούρα, τη μάθηση, τη γνώση, την ανταλλαγή απόψεων, την αναψυχή και την επαφή με άλλους ανθρώπους, προσφέροντας παράλληλα συντροφιά και παρηγοριά.

Στη χώρα μας στην Ελλάδα λειτουργούν πάνω από χίλιοι ραδιοφωνικοί σταθμοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων εκπέμπουν στην μπάντα των FM. Όλοι οι σταθμοί έχουν άδεια λειτουργίας ωστόσο πολλοί υποστηρίζουν πως η διαδικασία αδειοδότησης τους υπήρξε, όπως συμβαίνει πάντα στην ανοργάνωτη Ελληνική Πολιτεία, νόμιμα ασυνεπής.

Οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί στη χώρα μας είναι ένα σχετικά σύγχρονο επάγγελμα με ηλικία λιγότερη των 30 ετών αφού η έκρηξη στα μέσα μαζικής επικοινωνίας έγινε μετά τις αρχές της δεκαετίας του 90. Μέχρι τότε γίνονταν παραγωγή κάποιοι μόνον εμπειρικά και εφόσον εργάζονταν στη δημόσια ραδιοφωνία.

Το παράδοξο είναι ότι η κατάσταση αυτή δεν έχει μεταβληθεί ιδιαίτερα αφού Η εμπειρική γνώση εξακολουθεί και χαρακτηρίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών στις μέρες μας. Συνήθως οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί είναι δημοσιογράφοι ωστόσο στην επαγγελματική άσκηση της ραδιοφωνικής παραγωγής συναντάμε και εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων και έτερο απασχολούμενους οι οποίοι καθώς είναι άριστοι χειριστές της γλώσσας, είναι σε θέση να δημιουργούν υπέροχες εκπομπές ΛΌΓΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑΣ με τους ακροατές οι οποίοι αυτοί επικοινωνούν σε πραγματικό χρόνο, κυρίως με τηλεφωνικές κλήσεις αλλά και μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Οι παρεμβαίνοντες εάν το θέλουν, μπορούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, να αναπτύξουν τις απόψεις τους πάνω σε ζητήματα που τους προβληματίζουν η σύμφωνα με τη θεματολογία ειδικών εκπομπών που καθορίζονται από τον παρουσιαστή.

Αυτός με την έναρξη της εκπομπής του προλογίζει μία θεματική ενότητα άλλοτε αθλητική άλλοτε οικονομική και κάποιες άλλες φορές κοινωνική η πολιτική, πάνω στην οποία ο κάθε ακροατής βάζει το δικό του θεμέλιο λίθο άποψης.

Η αλήθεια δεν είναι μία έννοια μονόπλευρη αλλά πολυσχιδία απόψεων. Χτίζεται από την αλήθεια του Χρήστου, του Τάκη, του Γιάννη, την οπτική ματιά του Γιώργου και της Μαρίας αλλά και από την άποψη της Γιάννας, της Λυδίας και της Κατερίνας.

Όλοι τους καταθέτουν πρόθυμα στο ραδιοφωνικό αέρα της εκπομπής τον πνευματικό τους οβολό. Τότε είναι που βγαίνει και η καλύτερη εκπομπή, χωρίς να είναι στημένη. Αυτή η ιεροτελεστία το να ετοιμάζει ο κάθε ακροατής ένα πρόχειρο κείμενο προκειμένου να το εκφωνήσει και να το μεταφέρει στον αέρα μέσω του τηλεφώνου του, είναι κάτι το μοναδικό, κάτι το ανεπανάληπτο.

Κάπου εδώ όμως πρέπει να επισημάνουμε και το ρόλο που πρέπει να παίζει ο παρουσιαστής ο οποίος οφείλει να προστατεύει τους ακροατές του από τον κανιβαλισμό άλλων συνακροατών , οι οποίοι ενδεχομένως και να διαφωνούν με ακρότητα. Πρέπει να είναι ένας ακριβοδίκαιος διαιτητής, μοιράζοντας ισομερώς τον χρόνο στο κοινό και τηρώντας ίσες αποστάσεις από αυτό.

Προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου δίχως αυτό το παλαιό κατά τα άλλα τεχνολογικό επίτευγμα όπως είναι το ραδιοφωνάκι. Είναι απίστευτη παρέα για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, για ανθρώπους με οικονομικά προβλήματα, με βεβαρημένη υγεία, δίχως οικονομική και ψυχική ευρωστία, οι οποίοι όπως είναι λογικό καταφεύγουν στη συντροφιά του, εξαιτίας του ότι αδυνατούν να βγουν έξω.

Η ανάγκη τους να επικοινωνήσουν ραδιοφωνικά με τον εκάστοτε παραγωγό εκφράζοντας τις απόψεις τους, είναι τεράστια. Αποτελεί το απαραίτητο οξυγόνο για τους ίδιους, δίνοντας υπόσταση στην κατά τ’ άλλα ανιαρή ζωή τους. Δεν είναι υπερβολικό εάν λέγαμε πώς κάποιοι από αυτούς θα προτιμούσαν να μείνουν χωρίς φαγητό για μία ημέρα παρά δίχως επικοινωνία με το ακροατήριο.

Υπάρχουν φορές κατά τις οποίες οι ομιλίες των ακροατών λειτουργούν και ως νανούρισμα αφού πολλοί συνηθίζουν να κοιμούνται με το ραδιοφωνάκι στο προσκεφάλι τους.σαν τη μητέρα η οποία παίρνει το βρέφος στην αγκαλιά της και μετέπειτα το παραδίδει στην αγκαλιά του Μορφέα προκειμένου να κοιμηθεί.

Εξάλλου υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες κάνοντας ραδιοφωνικό ζάπινγκ πέφτουμε πάνω σε εκπομπές οι οποίες δίνουν βήμα σε κάποιους ΓΝΩΣΤΟΎΣ ΆΓΝΩΣΤΟΥΣ. Γνωστοί με την έννοια ότι τους έχουν ακούσει πολλάκις,άλλοτε συμφωνώντας και άλλοτε διαφωνώντας με την άποψή τους, νιώθοντας όμως οικία με τη φωνή τους μιας και την έχουμε ακούσει σε άλλες ραδιοφωνικές παρεμβάσεις τους. Στην πραγματικότητα είναι άγνωστοι άνθρωποι και μάλιστα οι περισσότεροι εξ αυτών μπορεί να μένουν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Για αυτό το λόγο λοιπόν παραμένει ξεχωριστή η σχέση μας με τον κόσμο που συνεχίζει να αγαπά το ραδιοφωνάκι, μέσα από το οποίο μπορούμε να ξεχνιόμαστε, να ενημερωνόμαστε, να αναπολούμε και πολύ δε περισσότερο να επικοινωνούμε!

Και πού ξέρετε; Μπορεί μέσα από αυτού του είδους την επικοινωνία Να προκύψουν και ΥΠΈΡΟΧΕΣ ΦΙΛΊΕΣ.

Το κλεμμένο Smart της Σαλονίκης

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: