“ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΆΛΙ”. Το κλεμμένο smart από Σαλονίκη

Τριώδιο, είναι το κινητό τμήμα του εκκλησιαστικού έτους που προ παρασκευάζει τον πιστό για τον αξιο εορτασμό των παθών και της Αναστάσεως με ανάλογα βιώματα, πνευματική καλλιέργεια και συμμετοχή με αγώνα μετανοίας, προσευχής και νηστείας. Ξεκινάει την Κυριακή του τελώνη και φαρισαίου και φτάνει έως την Κυριακή πριν την καθαρά Δευτέρα. Μέσα στην περίοδο του τριωδίου βρίσκονται καλοί μου φίλοι οι Απόκριες και τα καρναβάλια.

Είναι μία από τις αγαπημένες γιορτές μικρών και μεγάλων. Τοποθετούνται χρονικά κοντά στο τέλος του χειμώνα και λίγο πριν την άνοιξη. Συνδέονται επίσης με το άνθισμα των αμυγδαλιών.

Η αποκριά (ημέρα Κυριακή), αρχικά προσδιόριζε την τελευταία μέρα κατανάλωσης του κρέατος. (Από_κρέας). Η εβδομάδα πριν την μεγάλη τεσσαρακοστή θεωρείται προπαρασκευαστική για τη νηστεία των Σαράντα ημερών. Σε αυτή την εβδομάδα, επιτρέπεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών αλλά όχι του κρέατος. Για αυτό το λόγο άλλωστε η σαρκοφαγία τιμάται ιδιαίτερα την προηγούμενη εβδομάδα, με αποκορύφωμα την τσικνοπέμπτη.

Στα ιταλικά, λατινικά, η λέξη καρναβάλι, συμβολίζει ένα άρμα διασκέδασης που χρησιμοποιούσαν στις γιορτές τους. Στα Λατινικά επίσης σημαίνει (αντίο κρέας).

Καρναβάλια συναντάμε μόνο στις χριστιανικές χώρες, αφού θεωρείται μέρος της θρησκείας του χριστιανισμού. Επίσης υπάρχουν ορισμένες γιορτές, οι οποίες προϋπήρχαν της χριστιανικής πίστης και στη συνέχεια αφομοιώθηκαν από τη Νέα θρησκεία, αφού οι άρχοντες της κατάλαβαν πώς δεν θα μπορούσαν να πείσουν τους πιστούς τους να σταματήσουν να γιορτάζουν. Ήταν δηλαδή ένας άτυπος συμβιβασμός μεταξύ θρησκείας και εθίμων-παραδόσεων. Κάτι ανάλογο συνέβη και μετά μεγάλα διονύσια της αρχαίας Ελλάδας.

Το καρναβάλι ως έθιμο, ξεκίνησε από τη Βενετία και είναι έως σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα στην Ιταλία. Μέσα από το καρναβάλι, μπορεί ο άνθρωπος να μεταφέρει, με έναν αστείο τρόπο, τα μηνύματα του στους πολιτικούς και στην κοινωνία γενικότερα. Για αυτό άλλωστε τα τελευταία χρόνια οι απόκριες έχουν έντονη πολιτική χροιά. Τώρα το αν οι πολιτικοί ευαισθητοποιούνται, αυτό είναι άλλο θέμα. Οι άνθρωποι μεταμφιέζονται, επειδή το ασυνείδητο τους ωθεί να αναλάβουν ρόλους που δεν μπορούν να τους βιώσουν στην καθημερινότητά τους. Με την αμφίεσή τους, ρέπουν προς το διαφορετικό. Έχουν την τάση να κυνηγούν το απαγορευμένο, το εξιδανικευμένο.

Αρχικά ο κόσμος, φορώντας μάσκες, ήθελε να κρύψει το φυλο του. Με τη βοήθεια της μάσκας εξασφάλιζε την ανωνυμία του. Αυτή του εξασφάλιζε μία ασφάλεια. Ο άνθρωπος, κάτω από την αμφίεση αφήνει τα ένστικτα του πιο χαλαρά και τον εαυτό του ελεύθερο να πράξει με τα θέλω του και όχι μετά πρέπει του.

Την περίοδο του καρναβαλιού, όλοι γινόμαστε ξανά παιδιά και κάνουμε όλα εκείνα πού στη διάρκεια του έτους δεν μας επιτρέπεται. Ο παλιμπαιδισμός είναι επιτακτικός.

Μετά την τελευταία Κυριακή της αποκριάς, ακολουθεί η καθαρά Δευτέρα, η οποία συμβολίζει την αγνότητα η την καθαρότητα εάν προτιμάτε. Είναι η πρώτη μέρα της σαρακοστής, δηλαδή της μεγάλης νηστείας του Πάσχα, που διαρκεί 40 ημέρες. Όσο δηλαδή κράτησε η νηστεία του Χριστού στην έρημο. Ονομάστηκε έτσι γιατί, καλούμαστε να αφήσουμε πίσω μας, όλες τις αμαρτωλές συνήθειες και τις κραιπάλες, συμπεριλαμβανομένων και των μη νηστίσιμων φαγητών, καθαρίζοντας έτσι το σώμα και την ψυχή μας.

Ο εορτασμός της στην ύπαιθρο, ονομάζεται κούλουμα και συνοδεύεται με το πέταγμα του χαρταετού.

Φτάνοντας στον επίλογο του άρθρου μου και με αφορμή το γεγονός πώς βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων, αναρωτιέμαι, εάν οι σκηνές βίας που εκτυλίσσονται στα ακριτικά μας νησιά, είναι προϊόν τέτοιων εκδηλώσεων.

Αν δηλαδή τα ματ, μεταμφιεστηκαν σε χούλιγκανς η μήπως οι τραμπούκοι φόρεσαν τη στολή των δυνάμεων καταστολής, φτάνοντας στο σημείο να βλέπουμε ΈΛΛΗΝΑΣ ΝΑ ΔΈΡΝΕΙ ΈΛΛΗΝΑ. ΚΑΙ ΜΆΛΙΣΤΑ ΑΚΡΊΤΑ.

Θέλω να πιστεύω πως επρόκειτο για ένα καρναβάλι, το οποίο αντί για την Πάτρα ή την Ξάνθη, πραγματοποιήθηκε στη Χίο και στη Μυτιλήνη. Θέλω να ελπίζω πώς θα λάβει τέλος αυτή την Κυριακή με το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου.

Τα λέγαμε κιόλας.

Το κλεμμένο smart από Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε Περισσότερα