Το Μεγάλο Αφεντικό, η ταινία που γέννησε το Μύθο του Μπρους Λι ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ

Ο μύθος του ‘’Μικρού Δράκου’’ Μπρους Λι γεννήθηκε στην ταινία του 1971 ‘’Το μεγάλο αφεντικό’’. Σε μία ταινία γυρισμένη εξ ολοκλήρου στην Ταϋλάνδη, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Λο Γουέι, γεννήθηκε ο αθάνατος μύθος του σούπερ σταρ που ονομάζεται Μπρους Λι. Οι αθάνατες κινήσεις του Μικρού Δράκου, η αθάνατη φιγούρα του Λι με τη σκισμένη μπλούζα που έγινε συνώνυμη του ονόματός του, είναι αρκετά για να θεωρούμε την ίδια μία ταινία σταθμό για τις πολεμικές τέχνες.

Συμπρωταγωνιστές του Μπρους είναι η Νόρα Μιάο, η Μαρία Γι, ο Τζέιμς Τιέν και ο Τόνυ Λίου. Η ταινία έσπασε τα ταμεία από την πρώτη εβδομάδα προβολής, ο Μπρους έγινε ο πρώτος σούπερ σταρ της Ασίας και απέκτησε μυθικές διαστάσεις ως ο ήρωας που κατατροπώνει όλους τους κακούς.

Ο Μπρους υποδύεται τον Τσεν Τσάο Αν, έναν Κινέζο άνδρα ο οποίος μετακομίζει μόνιμα στην Ταϋλάνδη, με σκοπό να δουλέψει σε ένα παγοποιείο μαζί με τους θείους και την υιοθετημένη του οικογένεια. Ο Τσεν φοράει ένα μενταγιόν στο λαιμό του, δώρο της μητέρας του, ώστε να του θυμίζει την υπόσχεση που κάποτε της είχε δώσει: πως δε θα εμπλακεί ποτέ σε διαμάχες και βίαιες μάχες.

Ο διευθυντής του παγοποιείου ενώ φαίνεται εξωτερικά πως είναι ένας αξιοπρεπής εργοδότης, στην πραγματικότητα είναι έμπορος ναρκωτικών και μεγάλο αφεντικό του υποκόσμου. Χρησιμοποιεί τον πάγο ως ένα άλλοθι προκειμένου να μεταφέρει μέσα σε αυτό ναρκωτικά.

Όταν δύο εργάτες ανακαλύπτουν τα ναρκωτικά μέσα στον πάγο, το αφεντικό τους προσφέρει χρήματα και τους κάνει πρόταση για να γίνουν συνέταιροι. Όταν εκείνοι αρνούνται, το αφεντικό βάζει τους άνδρες του να τους δολοφονήσουν.

Η εξαφάνιση των εργατών προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στους υπόλοιπους εργάτες, οι οποίοι απειλούν με στάση εργασίας και αναφορά της εξαφάνισης στην αστυνομία αν το αφεντικό δεν επιστρέψει τους εργάτες.

Το μυστήριο θα αρχίσει να περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, όταν εξαφανιστούν ξαφνικά ακόμα δύο εργάτες του παγοποιείου.

Όταν το αφεντικό στέλνει τους άνδρες του να απειλήσουν τους εργάτες, ο Τσεν αποφασίζει να αποστασιοποιηθεί από τη μάχη ενθυμούμενος την υπόσχεσή του, μέχρι τη στιγμή..

Μέχρι τη στιγμή που το μενταγιόν σπάει.

Και τότε, ήρθε η μεγάλη στιγμή! Ο Μπρους Λι με τις μαχητικές ικανότητες και τις αθάνατες φιγούρες του, καταφέρνει να κατατροπώσει όλους τους αντιπάλους του και να γίνει ο ήρωας των εργατών.

Το μεγάλο αφεντικό επιθυμεί να ξεγελάσει τον Μπρους, προσπαθώντας να χαλάσει την εικόνα στους εργάτες. Τον καλεί για δείπνο, τον μεθάει και τον μεταφέρει σε έναν οίκο ανοχής, τη στιγμή που ο Τσεν είχε δώσει το λόγο του πως θα καταγγείλει στην αστυνομία την εξαφάνιση των δύο εργατών.

Παρόλο που ο Μπρους ήθελε να είναι στις ταινίες του μαχητής και όχι εραστής, είναι η πρώτη ταινία στην οποία τον βλέπουμε γυμνό σε μία ιδιαίτερα τολμηρή ερωτική σκηνή!!

Ο Τσεν στεναχωρημένος από τον αποκλεισμό των εργατών, επισκέπτεται τη γυναίκα με την οποία είχε περάσει μεθυσμένος τη νύχτα στον οίκο ανοχής. Η ίδια τον ενημερώνει για το εμπόριο ναρκωτικών με εκείνον να αντιλαμβάνεται την παγίδα που έστησε εις βάρος του ο διευθυντής του προκειμένου να τον ξεγελάσει.

Επισκέπτεται το παγοποιείο όπου  ανακαλύπτει τα ναρκωτικά που είναι κρυμμένα στους πάγους. Τότε έρχεται αντιμέτωπος με τον γιο και τους άνδρες του αφεντικού του σε μία επική μάχη. Αφού τους νικάει όλους, πηγαίνει σπίτι του για να διαπιστώσει πως όλοι οι φίλοι και εργάτες έχουν δολοφονηθεί άγρια, ενώ η αδελφή της οικογένειας, Τσάο Μέι, έχει αρπαχθεί βίαια.

Διψασμένος για εκδίκηση, πηγαίνει στη βίλα του αφεντικού του και μετά από μία επική μάχη τον σκοτώνει και παραδίδεται στην αστυνομία.

Το Μεγάλο Αφεντικό δημιούργησε τον μύθο που λέγεται Μπρους Λι, καθιέρωσε το μύθο του πρώτου παγκόσμιου αστέρα πολεμικών τεχνών και άφησε μία τεράστια παρακαταθήκη στην ιστορία των ταινιών μάχης.

Διαβάστε Περισσότερα