To ξεγύμνωμα του Δυτικού πολιτισμού. Μέρος Α. ΠΑΝΙΩΝΑΚΙΑΣ

Μέρος Α.

Uinted Kingdom total retreat :

Τον David Jolley και την γυναίκα του Ηelen, 13 χρόνια από τότε που αγόρασαν το σπίτι τους, είναι ζήτημα, αν τους είχα δει 4-5 φορές. Ερχόντουσαν 1-2 φορές τον χρόνο,και αυτές Ιούνιο ή Σεπτέμβριο. Τον Ιανουάριο του 2020 όμως ,όταν επισκέφτηκα το χωριό, τον ξανασυνάντησα. Με είδε που παιδευόμουν, και ήρθε να βοηθήσει.. Με το βρετανικό accent που τον διακατέχει, με ενημέρωσε πως θα μείνει μόνιμα πλέον Ελλάδα. Για να τον  ” πειράξω ” του ανέφερα πως : ‘ ‘ Εσύ έκανες από μόνος το bREXIT πραγματικότητα.. ” Με σαρδόνιο χαμόγελο και ύφος απάντησε :  ” You know nothing about U.Κ. my friend  ” ξεκινώντας ένα υβρεολόγιο, για την τωρινή κατάσταση στο U.K.
Δεν περίμενα από τον David να μιλήσει τόσο υποτιμητικά. O David ήταν 24 ετών επαγγελματίας αλεξιπτωτιστής,  όταν έπεσε με την 3ο τάγμα, στις 22 Μαίου του 1982 στο San Carlos, ως δύναμη προγεφυρώματος για την ανακατάληψη των Falklands Islands. Δεν ήταν από τους πρώτους στρατιώτες που πάτησαν στα νησιά, αλλά ήταν από τους πρώτους που μπήκαν νικητές στο Stanley 10 μέρες μετά.  ( Ως μέλος της S.A.S.  έμεινε για περίπου 1,5 χρόνο , φρουρά των υπερπόντιων εδαφών, όπως τα Falkands ).
Σκεπτόμενος το παρελθόν του U.K. αυτή πρέπει να ήταν η τελευταία ένδοξη στιγμή του. Έκτοτε, χάνει συνεχώς επιρροή και διαπραγματευτική ισχύ. Από το 1960 Βρετανική Αυτοκρατορία άρχισε να διαλύεται.Την ώρα όπου για 10 χρόνια ( 1985-1995 ) όλη η κοινή γνώμη περίμενε τα σκανδαλοθηρικά, Sun και Hello να βγάλουν τα άπλυτα του Μπάνγκιχαμ στη φόρα, για τους έρωτες του Carol και της Daina, 8000 μίλια μακρυά συνέβαινε, το μεγαλύτερο συμβολικό ( και όχι μόνο..)  γεγονός: H  υποστολή της σημαίας στο Hong Kong και η ύψωση της Κινέζικης το 1997 . Οι  αποικίες της Ανατολής  ήδη έχουν ανεξαρτητοποιηθεί ( Πχ Sri Lanka κ.α.) αλλά  και 2η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα ο Καναδάς, ακόμα και τώρα ως μέλος της Κοινοπολιτείας , πολιτικά και οικονομικά έχει περάσει στα χέρια της Γαλλίας. Τι της έχει απομείνει..? 13 Υπερπόντια εδάφη ( όπως οι Βερμούδες, το Γιβραλτάρ ,τα Φώκλαντς, η Κύπρος και η Αγία Ελένη Ασενσίον…… βοήθεια μας )  αλλά και οι χώρες  της Κοινοπολιτείας ( Αυστραλία – Νέα Ζηλανδία ) τύποις να πρόσκεινται στο στέμμα.
Οι πολιτικές παλινωδίες , τα ήξεις αφήξεις μέσα στην Ε.Ε. και εμμονή για ΒR-Exit είναι επακόλουθο της 30ετής  φαντασιόπληκτης πολιτικής της.  Φυσιολογικό επακόλουθο και η στάση της κυβέρνησης απέναντι στο SARS-CoV -2. Το είπε ξεκάθαρα ο David: ” They still believe that we are empire
  Βρετανική αυτοκρατορία δεν το λες… Βρετανικό total retreat το λες !
Yγ. Εντάξει να μην αδικούμε  άλλο τους Βρετανούς. Άλλωστε έχουν ακόμη πολιτική, πολιτισμική και γλωσσική επιρροή. Παράδειγμα μετά τους Beatles έβγαλαν τους Οasis…  τα Range Rover είναι 5 μέρες συνεργείο, 2 δρόμο … και έχουν διάσημους chef να φτιάχνουν meatpie & fish and chips…. ( Respect μόνο στην McLaren και στην Everton .. )
Yγ 2. Ο David ζει μόνιμα σε ένα ημιορεινό χωριό της Ζακύνθου. Φαντάζομαι πόσο ανακουφισμένος νοιώθει με την επιλογή του. Άλλωστε ως κομάντο της S.A.S αυτό τον χαρακτηρίζει. Η σωστή απόφαση την σωστή στιγμή.

ΠΑΝΙΩΝΑΚΙΑΣ

Διαβάστε Περισσότερα