ΑΞΙΟΣ ΕΣΤΙ – Κώστας Ιλίσια

Σαν σήμερα 2 Νοέμβριου του 1911 γεννιέται στο Ηράκλειο Κρήτης ο Οδυσσέας Ελύτης. Το πραγματικό του επίθετο ήταν Αλεπουδέλης και οι γονείς του κατάγονταν απ”την Λέσβο. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές ο δεύτερος και τελευταίος έως  σήμερα Έλληνας – ο πρώτος ήταν ο Γεώργιος Σεφέρης το 1963- που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών στις 10 Δεκέμβριου του 1979.

Ένα χρόνο μετά(1980), κατέθεσε το χρυσό μετάλλιο και τα διπλώματα του βραβείου Νόμπελ στο Μουσείο Μπενάκη. Συλλογές ποιημάτων του μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες και άλλα ποιήματα του όπως το Άξιων Εστί που εκδόθηκε το 1959 μελοποιήθηκαν. Ήταν από τις κορυφαίες δημιουργίες του και με αυτό ο Ελύτης διεκδίκησε θέση στην Εθνική λογοτεχνία συγκρινόμενος με Διονύσιο Σολωμό, Κωστή Παλαμά και Άγγελο Σικελιανό.

Σε κάποια συνάντηση του με τον Μίκη Θεοδωράκη φέρεται να του είπε ότι το ποίημα αυτό θα τον εμπνεύσει και όντως ο Μίκης το 1964 το μελοποιεί. Είναι γνωστό ότι στην Ελληνική εκτέλεση τραγουδά ο Γρήγορης Μπιθικώτσης, όμως πάμε να δούμε και ν ακούσουμε τη Γερμανική εκδοχή από τον τραγουδιστή όπερας Γκίντερ Εμμερλιχ στο:  Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ. Ο Οδυσσέας Ελύτης έφυγε. στις 18 Μάρτιου του 1996 στην Αθήνα από ανακοπή καρδιάς.

………ΑΘΑΝΑΤΟΣ

Mikis Theodorakis – Tis dikaiosynis ilie noite (GERMANY 1982)

https://www.youtube.com/watch?v=a7NT6BhaAqs

Γρηγόρης Μπιθικώτσης – Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ

Κώστας Ιλίσια

Διαβάστε Περισσότερα