΄΄ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΙ ΩΡΑΙΟΙ΄΄ Ι Παγκότερμας

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή που κλείνει η μεταγραφική περίοδος υπάρχουν κάποιοι παίχτες που για διάφορους λόγους δεν βρίσκουν ομάδα και κάποιοι μας κάνουν πραγματικά να απορούμε πώς γίνεται αυτό. Αποφάσισα να κάνω μια έρευνα βρίσκοντας που έχουν ξεμείνει και να φτιάξω μια ανταγωνιστική εντεκάδα.

#1 ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ

Όργιαν Νίλαντ : ο 30χρονος Νορβηγός διεθνής (28 συμμετοχές) τερματοφύλακας ξεκίνησε την καριέρα του από την Μόλντε. Το καλοκαίρι η αποδέσμευση του από την Άστον Βίλα ήρθε ως συνέπεια της απόκτησης του Μαρτίνεζ από την Άρσεναλ. Η Πρέμιερ Λιγκ ήταν τον υψηλότερο επίπεδο που αγωνίστηκε στην καριέρα του καταγράφοντας συνολικά με την φανέλα της Βίλα 36 συμμετοχές δεχόμενος 53 γκολ και έχοντας 9 ανέπαφες εστίες. Τον θεωρώ πολύ αξιόπιστη επιλογή έχοντας τον δει άλλωστε πρόσφατα να αγωνίζεται στο κορυφαίο επίπεδο.

#2 ΔΕΞΙΟΣ ΜΠΑΚ

Ντάριλ Τζανμάατ: ο 31χρονος Ολλανδός πρώην παίχτης της Φέγενιορντ, της Νιούκαστλ και της Γουότφορντ από την οποία έμεινε και ελεύθερος μετά τον υποβιβασμό της στην Τσάμπιονσιπ είναι και 34 φορές διεθνής με την Εθνική Ολλανδίας. Πολύ αξιόπιστο μπακ κυρίως αμυντικά αλλά και επιθετικά όταν αυτό χρειάζεται έχει αγωνιστεί με επιτυχία σε κορυφαίο επίπεδο και σε 363 επίσημες εμφανίσεις στην καριέρα του έχει 25 γκολ και 34 ασιστ.

#3 ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΜΠΑΚ

Κουάντουο Ασαμόα: ο Γκανέζος διεθνής 71 συμμετοχές και 4 γκολ  έμεινε ελεύθερος από την Ίντερ στα 31 του και είναι σε αναζήτηση ομάδας για να συνεχίσει να αγωνίζεται σε κορυφαίο επίπεδο. Έχει αγωνιστεί και σε Γιουβέντους και Ουντινέζε,  έχοντας υπάρξει συμπαίχτης με μεγάλα αστέρια. Έχει αγωνιστεί σε 348 επίσημα παιχνίδια με 13 γκολ και 32 ασιστ συμπεριλαμβανομένων των οποίων 30 συμμετοχές και 3 ασιστ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Χαρακτηριστικό του ότι μπορεί να παίξει όλη την πλευρά και ως μπακ χαφ.

#4 ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ

Γιόζο Σιμούνοβιτς: ο 26χρονος θηριώδης 1.91 Κροάτης αμυντικός προέρχεται από τις θαυματουργές ακαδημίες της Ντινάμο Ζαγκρεμπ και έμεινε ελεύθερος από την Σέλτικ.  Τα 7.5 εκατομμύρια ευρώ που δαπάνησαν οι σκωτσέζοι μάλλον δεν έπιασαν τόπο αφού δεν κατάφερε να καθιερωθεί αποχώρησε όμως ως πρωταθλητής και πιστεύω τα φυσικά προσόντα του αλλά και η εξαιρετική σωματοδομή του μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε συνδυασμό με την καλή ποδοσφαιρική ηλικία του. Στα 5 χρόνια του στη Σκωτία κατέγραψε 126 συμμετοχές 5 γκολ και 3 ασιστ

#5 ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ

Εζεκιέλ Γκαράι: τα λόγια είναι περιττά για τον 34χρονο πλέον αλλά πολύ ποιοτικό Αργεντίνο που έχει αγωνιστεί με εθνόσημο 32 φορές. Ο Γκαράι ξεκίνησε από την Νιούελς πήρε μεταγραφή στη Ρασίνγκ και από εκεί στη Ρεάλ Μαδρίτης όπου έπαιξε σε 31 παιχνίδια και δεν καθιερώθηκε. Υπήρξε όμως βασικό στέλεχος και στην Μπενφίκα και στην Ζενίτ και στην Βαλενθια από την οποία αποχώρησε το καλοκαίρι.  Κατέκτησε 2 κύπελλα Ισπανίας ένα με τη Ρεάλ και άλλο ένα με τη Βαλένθια και από ένα πρωτάθλημα και ένα κύπελλο σε Ρωσία και Πορτογαλία. Είναι ένας αμυντικός με τεράστια καριέρα και πολύ μεγάλη ποιότητα που σίγουρα θα έπρεπε να έχει βρει ομάδα.

#6 ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΧΑΦ

Γουλιάμ Βενκέρ : ο 31χρονος Γάλλος αμυντικός χαφ με καταγωγή από την Αϊτή προτάθηκε τον Αύγουστο στον Ολυμπιακό. Έμεινε ελεύθερος το καλοκαίρι από την Αντάλιασπορ μόλις τελείωσε ο δανεισμός του στην Τουλούζ. Ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Ναντ και από εκεί μετά έπαιξε κατά σειρά σε Σταντάρ Λιέγης, Ντιναμό Μόσχας, Ρόμα, Μαρσέιγ, Αντάλιασπορ, Μονακό και Τουλούζ. Έχει καταγράψει 359 επίσημες συμμετοχές και έχει πετύχει 9 γκολ και 13 ασιστ συμπεριλαμβανομένων 4 συμμετοχών στο Τσάμπιονς Λιγκ και 24 συμμετοχές στο Γιουρόπα Λιγκ.

#8 ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΜΕΣΟΣ

Τζάκ Γουίλσιρ: τα πολλά λόγια είναι φτώχια για τον πασίγνωστο Άγγλο μέσο που στα 28!!! του έχει μείνει χωρίς ομάδα και αναζητά την επανεκκίνηση στην καριέρα του. Έχει καταγράψει 34 συμμετοχές με την Εθνική Αγγλίας και έχει πετύχει 2 γκολ. Σε διασυλλογικό επίπεδο τι να πρωτοπεί κανείς; Μιλάμε για έναν από τους εκατοντάδες παίχτες που πίστεψε και ανέδειξε ο Αρσέν Βενγκέρ στην Άρσεναλ, Κατέγραψε 198 συμμετοχές με τη φανέλα της Άρσεναλ ενώ είχε και 14 γκολ και 30 ασιστ  και κέρδισε 2 κύπελλα Αγγλίας και 1 σούπερ καπ. Έχει αγωνιστεί στο κορυφαίο επίπεδο αλλά νομίζω ότι ο χαρακτήρας του ήταν αυτός που τον εμπόδισε να πετύχει όσα θα μπορούσε  βάσει ταλέντου. Εκτός από την Άρσεναλ αγωνίστηκε σε Μπόρνμουθ, Μπόλτον και φυσικά στη Γουέστ Χαμ που τον πίστεψε αλλά δεν την δικαίωσε. Ακόμα πιστεύω ότι μπορεί να σταθεί σε ομάδα υψηλού επιπέδου.

#10 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΜΕΣΟΣ

Άλεν Χαλίλοβιτς: ο μόλις 24 χρονών πρώην!! διεθνής Κροάτης 10 συμμετοχές άλλο ένα προιόν  της Ντιναμό Ζάγκρεμπ για τον οποίο το 2014 έγινε τρομερή μάχη σπουδαίων ευρωπαϊκών συλλόγων για να τον αποκτήσουν. Η Μπαρτσελόνα ήταν αυτή που κέρδισε τη μάχη το καλοκαίρι του 2014 και έκανε δικό της τον 18χρονο επιθετικό μέσο που ήταν από τα κορυφαία ταλέντα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Οι λάτρεις του Football Manager σίγουρα τον ξέρουν πολύ καλα. Δυστυχώς δεν μπόρεσε σε καμία ομάδα από όσες πέρασε ( Χιχόν , Αμβούργο, Σταντάρ Λιέγης, Χέρενφέν και Μίλαν)  να αποδείξει τι είδε η Μπαρτσελόνα σε αυτόν. Έτσι βρέθηκε φέτος το καλοκαίρι σε τόσο μικρή ηλικία χωρίς ομάδα μιας και η Μίλαν έψαχνε καιρό τρόπο να τον ξεφορτωθεί. Πιστεύω ότι κάτω από κατάλληλες συνθήκες μπορεί αν του δοθεί άλλη μία ευκαιρία να ξεδιπλώσει τον αδιαμφισβήτητο ταλέντο του.

#7 ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΕΞΤΡΕΜ

Φάμπιο Μπορίνι: O 29χρονος 1 φορά διεθνής Ιταλός έμεινε ελεύθερος τον Ιούλιο έπειτα από σύντομο πέρασμα από την Ελάς Βερόνα και δεν κατάφερε να βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Είναι ένας ποιοτικός εξτρέμ και θεωρώ ότι τα καλύτερα του χρόνια τα πέρασε στην Αγγλία αλλά με τη φανέλα της Σάντερλαντ και όχι της Λίβερπουλ στην οποία δεν κατάφερε ποτέ να δικαιολογήσει την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο μεγάλος αγγλικός σύλλογος. Στη Σάντερλάντ όμως έπαιξε σε 93 παιχνίδια πετυχαίνοντας  17 γκολ και μοιράζοντας 6 ασιστ. Καλή παρουσία είχε και στο πέρασμα του από την Μίλαν αλλά σε χρονιές που η Μίλαν ήταν δεύτερης ταχύτητας ομάδα. Αγωνίστηκε επίσης σε Ρόμα, Σουόνσι, Τσέλσι και Ελάς Βερόνα. Θεωρώ ότι μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη επιλογή στα φτερά παίζοντας με ευκολία και στις δύο πλευρές.

#11 ΔΕΞΙΟΣ ΕΞΤΡΕΜ (αρχηγός)

Μάριο Μάντζουκιτς: Ο Κροάτης σούπερ σταρ έμεινε χωρίς ομάδα το καλοκαίρι στα 34 του μετά την περιπέτεια στο Κατάρ και την Αλ Ντουχαίλ. Μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή με 89 συμμετοχές και 33 γκολ με το εθνόσημο στο στήθος και με συμμετοχή σε τελικό Μουντιάλ το 2018 ενάντια στη Γαλλία με γκολ και αυτογκολ στην ήττα με 4-2 της εθνικής του.Τις χρονιές 2012 και 2013 ψηφίστηκε ο καλύτερος Κροάτης ποδοσφαιριστής. Σε διασυλλογικό επίπεδο με μια ματιά στα στατιστικά του νιώθεις δέος. 497 επίσημες εμφανίσεις με 197 γκολ και 84 ασιστ με τις Γιουβέντους, Ντινάμο Ζάγκρεμπ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Βόλφσμπουργκ, ΝΚ Ζάγκρεμπ και Αλ Ντουχαιλ. Κατέκτησε 1 Τσάμπιονς Λιγκ με την Μπάγερν τη σεζόν 2012-13 (σκοράροντας μάλιστα το πρώτο γκολ της Μπάγερν),με την οποία κέρδισε και το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και τον Παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων, 2 κύπελλα  Γερμανίας, 2 πρωταθλήματα και 1 Γερμανικό Σούπερ Καπ. Στην τροπαιοθήκη του έχει ακόμα: 3 πρωταθλήματα Κροατίας, 2 κύπελλα Κροατίας, 4 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα και 2 Σούπερ Καπ Ιταλίας, 1 ισπανικό Σούπερ Καπ, και ένα πρωτάθλημα Κατάρ. Μία λέξη μόνο ΔΕΟΣ!

#9 ΣΕΝΤΕΡ ΦΟΡ

Μάριο Μπαλοτέλι: Ο ανταγωνισμός ήταν σκληρός και η επιλογή ίσως κατακριτέα αλλά στέκομαι στην ποδοσφαιρική του αξία και μόνο και όχι στον χαρακτήρα του. Ο σούπερ Μάριο δυστυχώς είναι από τους παίχτες που ο χαρακτήρας του επισκίασε το υπερπλούσιο ταλέντο και αν μιλούσαμε για έναν απλά φυσιολογικό χαρακτήρα θα είχαμε ίσως έναν από τους μεγαλύτερους επιθετικούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Η καριέρα του θα μπορούσε να παρομοιαστεί με την ζωή του Μπέντζαμιν Μπάτον από τα ψηλά στα χαμηλά. Ο πάτος ήρθε με την αποδέσμευση του από την υποβιβασμένη Μπρέσια την ομάδα που ήταν η τελευταία που μάλλον κακώς αποφάσισε να του δώσει ακόμη μία από τις πολλές χαριστικές ευκαιρίες. Υπήρξε και έντονο φλέρτ με τον Άρη που αν κατέληγε σε συμφωνία ίσως να είχαμε το πολυπόθητο restart του 30χρονου.

Ο Μάριο Μπαλοτέλι λοιπόν είναι ένας Ιταλός πρώην διεθνής (36 συμμετοχές/14 γκολ) με συμμετοχή σε τελικό Γιούρο το 2012 ενάντια στην Ισπανία στην βαριά ήττα με 4-0. Στον ημιτελικό του ιδίου τουρνουά πέτυχε δύο γκολ απέναντι στην Γερμανία κάνοντας κυριολεκτικά πλάκα στον Νόιερ με δύο γκολάρες. Σε διασυλλογικό επίπεδο έπαιξε κατά σειρά σε Λουμετσάνε, Ίντερ, Μάντσεστερ Σίτι (26 εκατομμύρια), Μίλαν ( 24 εκατομμύρια) ,Λίβερπουλ (27 εκατομμύρια),Νις, Μαρσείγ και τέλος Μπρέσια. Έχει συμμετοχή στις μεγαλύτερες διοργανώσεις συμπεριλαμβανομένου και Μουντιάλ. Με την Ίντερ κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ το 2010, 3 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο και ένα Σούπερ Καπ, με την Σίτι κέρδισε ένα πρωτάθλημα και ένα κύπελλο Αγγλίας.

Το οξύμωρο είναι ότι ενώ τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην καριέρα τους τις είχε με την Ίντερ εκείνος δεν δίσταζε ενώ ακόμα έπαιζε στην Ίντερ να εκφράζει δημόσια την αγάπη του για τη μισητή αντίπαλο συμπολίτισσα Μίλαν χαρακτηριστικό του πολύ παράξενου χαρακτήρα του. Απείθαρχος, οξύθυμος, απρόβλεπτος αλλά και πολύ ταλαντούχος με ταχύτητα, δύναμη, σουτ, κεφάλι τα πάντα. Το ερώτημα είναι μπορεί στα 30 του να σταθεί στο κορυφαίο επίπεδο; Η απάντηση που δίνω είναι ΝΑΙ αρκεί να βρεθούν οι κατάλληλες συνθήκες.

 

Παγκότερμας

 

Διαβάστε Περισσότερα