Αγγλία: η προσθήκη των «κοντών» την ομόρφυνε | Sons Of Football
Η Εθνική Αγγλίας σίγουρα δεν είχε απέναντι της και τον πιο ανταγωνιστικό αντίπαλο του Euro. Εξ αρχής το γνωρίζαμε για την Ουκρανία, ίσα ίσα κιόλας ήταν η πιο αδύναμη από τους προκριθέντες στους «8». Ωστόσο, η ενθουσιώδης εμφάνιση των Άγγλων προήλθε από την προτίμηση των ευέλικτων επιθετικών στη βασική σύνθεση, οι οποίοι απλοποίησαν το ζήτημα της δημιουργίας.
Ο Σαουθγκέιτ συνειδητοποίησε πως ήταν βαρύνουσας σημασίας να βρεθεί η δική του ομάδα μπροστά σε σκορ. Ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία έναντι των Ουκρανών να κυριαρχήσει άμεσα, δίχως να προβεί σε δεύτερες σκέψεις στο αμυντικό σκέλος. Η επάνοδος του Μάουντ έφερε την απαιτούμενη ατομική ικανότητα στον άξονα και σε συνδυασμό με τον MVP Στέρλινγκ και τον θετικό Σάντσο, ανέβασαν σε ταχύτητα ολόκληρο το σύνολο.
Η μπάλα κινούνταν από τα πόδια τους συνεχώς συρτά, με πάμπολλους αυτοματισμούς. Εκεί που πριν λίγες μέρες ο Σαουθγκέιτ επέλεγε τον Σάκα ως διπλό μαρκάρισμα στον επικίνδυνο Γερμανό Γκόσενς στη δεξιά πτέρυγα, σε αυτό τον αγώνα άφησε ελεύθερους όλους τους επιθετικούς από πλευράς αποφάσεων και κινήσεων. Ο Άγγλος προπονητής βασίστηκε ξεκάθαρα στις επινοήσεις τους, αλλά και τις επιθυμητές σέντρες τους με πλεονέκτημα τον επίσης συμμετοχικό Κέιν. Δεν έθεσε περιορισμούς, παρά μόνο ως καθήκον όλης της ομάδας την ασφυκτική πίεση στον αντίπαλο ακόμη και μετά το 80′ (!).
Μάλιστα ο παίκτης που ξεχωρίζει σε κάθε ματς από πλευράς Άγγλων είναι ο Στέρλινγκ. Ειδικά αν σκεφτούμε την χλιαρή του σεζόν φέτος στη Σίτι, η επαναφορά του σε καλά αγωνιστικά επίπεδα αποτελεί σημείο αναφοράς για την πορεία των Άγγλων στο τουρνουά. Διαθέτει στα υπέρ του τις μεγαλύτερες εμπνεύσεις, τα πιο κρίσιμα γκολ στην δύσκολη αρχή για όλους, ενώ η επιλογή της επιθετικής γραμμής αρχίζει από τον ίδιο. Παρότι ορισμένες φορές οδηγείται σε κατάχρηση ντρίμπλας δίχως ουσία, ο τρόπος που κινείται στο όριο ζώνης της άμυνας το αντίπαλου τον καθιστούν τον απόλυτο κίνδυνο.
Από εδώ και πέρα, οι Άγγλοι θα συναντήσουν μια άκρως ενδιαφέρουσα ομάδα με αρετές στο επιθετικό κομμάτι, την Δανία. Σε αυτή τη περίπτωση, το σύνολο του Σαουθγκέιτ ίσως προσανατολιστεί σε πιο συγκρατημένη τακτική χωρίς ιδιαίτερα ρίσκα. Η ευκολία που παράγει φάσεις η Δανία πιθανόν θα κρατήσουν την Αγγλία σε πιο χαμηλά μέτρα, εκτός εάν έρθει άμεσο γκολ που θα διαφοροποιήσει τα δεδομένα και για τις δύο πλευρές.
Η φετινή Αγγλία έχει εξίσου πετύχει κάτι το αξιοσημείωτο: τον συνδυασμό της δύναμης που προέρχεται από τα χαφ της με την ποιότητα αντίστοιχα των μπροστινών. Από τη μια, τα χαφ Ράις – Φίλιπς, αθλητικού τύπου με τους μύες να ξεχωρίζουν αρκετά. Από την άλλη, η αποδεδειγμένη ποιότητα των ευέλικτων επιθετικών, οι οποίοι απέναντι στους Ουκρανούς μας φανέρωσαν για το τι είναι ικανοί να κάνουν συλλογικά. Και εκεί ανάμεσα στις δύο γραμμές προστέθηκε το «κλειδί» Μάουντ, που όχι μόνο στοχεύει σε κάθετες πάσες, αλλά στην απώλεια της κατοχής παραμένει ψηλά στο γήπεδο για την επαναφορά της.
Ας μη ξεχνάμε βέβαια, πως κρυφό πλεονέκτημα αυτής της Αγγλίας είναι η απαραβίαστη άμυνα που καταρρίπτει όποιες ανησυχίες είχαν εκφραστεί εξ αρχής σχεδόν από όλους μας. Και το συγκεκριμένο Euro 2020 δεν χαρακτηρίζεται μάλιστα από σταθερές άμυνες των ομάδων που έχουν συμμετάσχει σε αυτό.