Αγγλία, στήριγμα στους άμεσους αυτοματισμούς της | Sons Of Football

Τα στοιχεία που κρατάμε στην πρώτη εμφάνιση των Άγγλων είναι οι άμεσοι περιστασιακοί συνδυασμοί των επιθετικών, αλλά και η υψηλή ταχύτητα που μπορούν να πιάσουν όταν επιχειρούν να απειλήσουν. Από εκεί και πέρα, η Κροατία περιορίστηκε σε έναν συντηρητικό ρόλο που για αρκετό διάστημα είχε μονάχα στόχο τον περιορισμό του ανώτερου αντιπάλου.

Το σύνολο το Σαουθγκέιτ άγγιξε θετική απόδοση ανά διαστήματα στον τομέα της επίθεσης, αλλά η αμυντική της λειτουργία φανερώνει μια νευρικότητα και ασυνεννοησία που μας θέτει σε προβληματισμό ενόψει συνέχεια. Σε φάσεις μάλιστα, που δεν ήταν ιδιαίτερα κρίσιμες στην αντιμετώπισή τους. Αρχικά, οι μπροστινοί των Λιονταριών που αποτελούν το φετινό στοίχημα του ρόστερ, συνεργάστηκαν άψογα σε αρκετές φάσεις, όμως έλειψε στο πρώτο ημίχρονο η τελική ευκαιρία στη μικρή περιοχή.

jnews.com.au

Παρότι ο Στέρλινγκ μας κουράζει με το υπερβολικό κράτημα της μπάλας, ίσως είναι ο μοναδικός που αναστατώνει οποιαδήποτε άμυνα, δίχως την μπάλα στη κατοχή του. Είναι συνεχώς ενεργητικός, συμμετοχικός σε κάθε φάση, ενώ απαλλάσσεται εύκολα από αντίπαλα μαρκαρίσματα. Φυσικά αποτελεί και τον λόγο που επιλέγεται έναντι των υπολοίπων, καθώς εξίσου συμβάλλει σε κλεψίματα και σε υποστήριξη στο συμπαίκτη ακραίο μπακ αντίστοιχα. Αυτός λοιπόν, και ο μοναδικά διορατικός Μάουντ υπήρξαν ο κυριότερος κίνδυνος για τους αργοπορημένους – σε επιστροφές – Κροάτες, οι οποίοι κάθε φορά που οι αντίπαλοι έβρισκαν χώρο, φανερά δεινοπαθούσαν.

Στη περίπτωση των Κροατών, δεν προέκυψε μέσα από την εικόνα τους μόνο ζήτημα δημιουργίας, αλλά και στα μετόπισθεν που λείπουν βέβαια, ποιότητα και σιγουριά. Όλη τη δουλειά επιμελήθηκαν οι μέσοι της ομάδας με πρωταγωνιστή τον ευφυή Μόντριτς και τον εργατικό Μπρόζοβιτς. Στο ρόλο της αναχαίτισης, θετικό πρόσημο τοποθετείται και στον Κόβασιτς, αλλά στο δημιουργικό κομμάτι απείχαν όλοι τους κατά πολύ από την επιθυμητή εικόνα. Όλη η προσήλωση υπήρξε στην επιστράτευση όλων των διαθέσιμων ποιοτικών μέσων, προκειμένου να παρεμποδίσουν τους Άγγλους ή να υπερκαλύψουν την ελλιπή ποιότητα στον τομέα της επίθεσής τους. Και φυσικά το πρόβλημα εντοπίζεται στην απουσία μονάδων σε καίριες θέσεις στην επίθεση, με τον ξεζουμισμένο Πέρισιτς και τις προσποιήσεις του να μην επαρκούν στην οργάνωση μίας ορθής επίθεσης. Πλέον, ο Μάντζουκιτς λείπει, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος επιθετικού ίσως τιμωρούσε την ολιγωρία των αντίπαλων μπακ σε ορισμένες περιπτώσεις.

www.eurosport.com

Όλοι βέβαια, ανυπομονούσαμε για την φετινή Αγγλία και κατά πόσο διαθέτει προϋποθέσεις για παραγωγικό ποδόσφαιρο και αντίστοιχα κυριαρχία στον αγωνιστικό χώρο. Στη παρούσα φάση, οι Άγγλοι ήταν απλά υποφερτοί. Προφανώς και φέρουν κάποια θετικά στοιχεία μαζί τους, όπως την ευελιξία των επιθετικών της και τις ποιοτικές εναλλακτικές λύσεις σε αυτές τις θέσεις, όμως υστερούν σημαντικά σε πρωταγωνιστές στο κέντρο. Γιατί μπορεί ο Φίλιπς της Λιντς να αντεπεξήλθε στις ανάγκες της ενδεκάδας, αλλά τα χαρακτηριστικά του στοιχειοθετούν έναν δυναμικό μέσο με έμφαση την μάζα και τους μύες. Προτερήματά του, το  συνεχές πρέσινγκ στη κυκλοφορία του αντιπάλου, αλλά και το επιτυχές ατομικό μαρκάρισμα στους παίκτες – κλειδιά των αντιπάλων. Βέβαια, κατάφερε σε μία μοναδική φάση να δώσει όμορφη κάθετη πάσα στο γκολ του Στέρλινγκ, ίσως όμως έγινε από τον ίδιο ακολουθούμενος το συρτό ποδόσφαιρο πλέον των Άγγλων.

www.managingmadrid.com

Από εκεί και πέρα, κανείς εκ των κεντρικών χαφ δεν φανέρωσε αμεσότητα στη μεταβίβαση, ούτε κάποιες αρετές στην απειλή από τον άξονα. Για αυτό λοιπόν, όλο το βάρος πέφτει στον Μάουντ που έχει αναλάβει τον ίδιο ρόλο, όπως και στη Τσέλσι του Τούχελ. Ο μοναδικός μάλιστα με διορατικότητα και αντίληψη του γηπέδου, με αξιοπρόσεκτη πάσα ακρίβειας στα πόδια των συμπαικτών του. Ωστόσο, το υπόλοιπο κέντρο δεν δύναται να τον ακολουθήσει σε τέτοιας αξίας εμπνεύσεις. Αντί αυτού, ο Μάουντ προσκολλά στον ταχύ Στέρλινγκ στελεχώνοντας ένα δίδυμο που προκαλεί μπελάδες και στους δύσκολους κλειστούς χώρους.

Η συνέχεια θα διαμορφώσει μία συνολική εικόνα σε όλες τις ομάδες, πόσο μάλλον για τα λεγόμενα φαβορί που έως αυτή την δεδομένη ώρα που γράφεται το κείμενο, έχουν επιβεβαιώσει τον τίτλο των ισχυρών. Οι Άγγλοι σίγουρα δεν άγγιξαν τις γεννημένες – σε εμάς – προσδοκίες, όμως πρόκειται για ένα τουρνουά που ενδεχομένως να κριθεί στην ορθή τακτική και τα λίγα ρίσκα από κάθε πλευρά έκαστος. Οι Κροάτες σαφώς απέχουν από το δυναμικό σύνολο του περασμένου Μουντιάλ, αφού έτσι κι αλλιώς η πετυχημένη φουρνιά τους οδεύει προς το τέλος της.

Sons Of Football

Διαβάστε Περισσότερα