ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ SEATTLE… | DRAZEN

Με αφορμή την επικείμενη επέκταση των ομάδων στο NBA , αυτομάτως ήρθε στο μυαλό όλων μια ομάδα που δεν υπάρχει πια ανάμεσα σας και τη θέλουμε πίσω. Seattle SuperSonics.

Οι SuperSonics αποτέλεσαν την έκφραση της προσωπικότητας της πόλης. Το όνομα , η ομάδα μπάσκετ  το οφείλει στο πρόγραμμα υπερηχητικών μεταφορών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ , J.F. Kennedy.

Έτσι θα ξεκινήσει το υπερηχητικό ταξίδι για την κορυφή του NBA.

Μαζί όμως αρχίζει και το ταξίδι των αντιθέσεων για την ομάδα αλλά και για την πόλη ολόκληρη. Η πόλη ζει κυρίως από το πρόγραμμα του προέδρου. Όταν σταματήσει το πρόγραμμα , η πόλη θα αρχίσει να αργοπεθαίνει.

Το πρωτάθλημα του 1979 βάζει για τα καλά τους SuperSonics στον χάρτη του NBA . Η ομάδα των 90’ς όμως την καθιέρωσε στην μπασκετική συνείδηση όλων μας.

Οι SuperSonics αντλούν στοιχεία και από τις τρεις προηγούμενες δυναστείες-Lakers-Pistons-και τα προσαρμόζουν στα μέτρα τους. Αλλαγές στην άμυνα που έγιναν κανόνας 20 χρόνια μετά. Παγίδες σε όλο το γήπεδο και μπόλικοι αιφνιδιασμοί.

Παιχνίδι above the rim και trash talking .Ο σκληροτράχηλος Gary Payton με τον εκρηκτικό Sawn Kemp αποτελούν την πρώτη συνεργασία κοντού-ψηλού σε up tempo.

Στην καλύτερη regular season της ιστορίας τους (1993-1994) θα τερματίσουν πρώτοι. Όμως και τις ήττες τους ,τις πραγματοποιούν  με τον δικό τους τρόπο.

Το μπαμ-μπουμ από τον αποκλεισμό τους είναι μεγάλο και για πρώτη φορά το Νο1 αποκλείεται από το Νο 8 (Denver Nuggets).

Θα συνεχίσουν απτόητοι με τον ίδιο allegro ρυθμό και η τετράδα των Payton-Kemp-Perkins-Hawkins–Schrempf θα φτάσει στους τελικούς το 1996 απέναντι στους Chicago Bulls.

Στους τελικούς του 1996 θα απλωθεί στο παρκέ το ολοκληρωμένο παιχνίδι των Βulls κόντρα στο γρήγορο και στα όρια του παιχνιδιού αλάνας των Sonics. Οι τελικοί θα τελειώσουν με 4-2 υπέρ των Bulls.Οι SuperSonics όμως κατέθεσαν την μπασκετική τους ταυτότητα.

Τo Seattle κερδίζει το παράσημο της ομάδας που δεν κατέκτησε πρωτάθλημα αλλά μέσα σε μια 6ετία είχε απίστευτο ποσοστό νικών. Το μεγαλύτερο για ομάδα μη πρωταθλήτρια.

Η συνέχεια θα έχει μικρές αναλαμπές , θα έχει τον Ray Allen  να θυμίζει κάτι από το ένδοξο παρελθόν , θα έχει όμως και το τέλος . Το τέλος όχι απλά μια εποχής αλλά το τέλος μια ομάδας.

Η πιο ηχηρή μετακόμιση ομάδας που γνώρισε ποτέ το ΝΒΑ ήταν η ίδια ομάδα που επέλεξε τον Kevin Durant στο Νο2 του draft το 2007. Ο Durant θα αγωνιστεί στην rookie season του στο NBA όπου θα αποτελέσει και την τελευταία της ομάδας σύμβολο της πόλης πριν αλλάξει έδρα και εγκατασταθεί στην Oklahoma.

Ανέκαθεν οι συμβολισμοί αποτελούν μέρος της γοητείας του αθλήματος. Η μετακόμιση στην Oklahoma μαζί με την ομάδα φέρνει και την αλλόκοτη αύρα του Seattle.

Η σύμπραξη των Durant , Westbrook , Harden στους Thunder φτιάχνει ένα σύνολο όπου θα γκρεμιστεί όσο εντυπωσιακά φτιάχτηκε.

Αν και συνήθως θέλω να αποτυπώνω μόνο όσα συμβαίνουν στο παρκέ , στο μέλλον θα κάνω μια εξαίρεση. Σε ένα δεύτερο μέρος θα αναλύσουμε τα πως και τα γιατί της μετακόμισης.

DRAZEN

 

Διαβάστε Περισσότερα