Αλλάζει το επίπεδο δυσκολίας με τον Λιβάι Γκαρσία | Sons Of Football

Εμφανής είναι η διαφορά όταν οι αμυντικοί καλούνται να ανταπεξέλθουν απέναντι σε έναν απρόβλεπτο παίκτη, που όχι μόνο είναι ταχύς, αλλά γνωρίζει το σωστό χρόνο να πασάρει, να εκτελέσει και να «τσιμπήσει» τη μπάλα πριν το αντίπαλο πόδι. Ο λόγος για τον Λιβάι Γκαρσία, ο οποίος έβαλε δύσκολα στους παίκτες του Ολυμπιακού, δεχόμενοι διαφορετική πίεση εν συγκρίσει με αυτή των επιθετικών του Παναθηναϊκού.

Στην αντιμετώπιση του Αφρικανού επιθετικού της ΑΕΚ, δεν υστέρησαν οι αμυντικοί του Ολυμπιακού, αλλά είναι τέτοια η ατομική αξία του Αφρικανού που δύσκολα αντιμετωπίζεται. Η ποιότητα του Λιβάι έφερε τις ευκαιρίες για την Ένωση, όπως και οι συνεργασίες του με τα χαφ Πινέδα και Γκατσίνοβιτς που καραδοκούν κοντά στην αντίπαλη περιοχή.

Το συνειδητοποιήσαμε στο ντέρμπι μεταξύ των Ερυθρόλευκων και της ΑΕΚ, στο οποίο ο Λιβάι απέφευγε τα μαρκαρίσματα του Παπασταθόπουλου στο πρώτο μισάωρο δημιουργώντας ένα αντίθετο σκηνικό με αυτό που βίωσε ο αμυντικός στη Λεωφόρο. Απέναντι στον Παναθηναϊκό ο Σωκράτης τα έβαλε με τον Σποράρ, έναν επιθετικό λιγότερο κινητικό και συμμετοχικό. Παράλληλα, ο Σλοβένος παρέμενε στο ντέρμπι αρκετά μόνος δίχως βοήθεια, ενώ και το στυλ του Ιωαννίδη δεν διαφέρει από τον πρώτο.

Στην περίπτωση του Λιβάι, ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος. Και για πολύ λίγο οι ευκαιρίες που βρήκε, δεν κατέληξαν στα δίχτυα. Εάν μάλιστα τον φέρουμε δίπλα στα πεπραγμένα του Μπακαμπού του Ολυμπιακού, βλέπουμε ότι εκείνος γνωρίζει πότε να πασάρει, να αλλάξει μονομιάς το σώμα του με προσποίηση. Ο δεύτερος στηρίζεται στη διεκδίκηση μακρινής πάσας με την πλάτη, ενώ του λείπει φυσικά η υψηλή τεχνική του πρώτου.

Η… μοιραία κίνηση του Αλμέιδα

Ενώ λοιπόν ο Λιβάι Γκαρσία δείχνει ανά πάσα στιγμή έτοιμος να εκμεταλλευτεί πιθανή αστάθεια της αντίπαλης άμυνας, ο προπονητής Αλμέιδα μετά το 70ο λεπτό τον περνά στη δεξιά πλευρά ως εξτρέμ. Η κίνηση απέβλεπε στην είσοδο του Φαν Φερτ, όμως από εκείνο το σημείο και μετά υποχώρησαν οι επικίνδυνες ενέργειες της ΑΕΚ ανάμεσα στο αμυντικό δίδυμο του Ολυμπιακού.

Ο Λιβάι κινήθηκε στη δεξιά πλευρά όπως τον πρωτογνωρίσαμε στα μέρη μας. Ήταν εξίσου δραστήριος με ατομικές κούρσες, αλλά πλέον μακριά από το πεδίο δράσης του, εκεί όπου τα πάει φέτος περίφημα. Στη θέση του επιθετικού εισήλθε ο Ολλανδός, αλλά «χαμήλωσε» έπειτα η πίεση της Ένωσης. Βέβαια, σε αυτή την προτίμηση του Αλμέιδα διαδραματίζει έντονα ρόλο η απουσία του Ελίασον, καθώς με την ύπαρξή του ίσως να μην είχε τόσο ανάγκη την παρουσία του Άμραμπατ για μεγάλο χρονικό διάστημα, ούτε να μετατοπίσει τον Λιβάι από τη θέση επιθετικού με ελεύθερο ρόλο.

Πάντως και σε αυτή την αναμέτρηση, ξεχώρισαν εξίσου οι μέσοι των δύο ομάδων, με τους φιλοξενούμενους να παίρνουν θετικό πρόσημο σε ένταση και εύστοχη πάσα. Χουάνγκ και Χάμες σηματοδοτούν τη βάση για να πορευτεί ο φετινός αβέβαιος Ολυμπιακός, ενώ οι Πινέδα, Γιόνσον και Γκατσίνοβιτς με τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά έχουν μετατρέψει την ΑΕΚ σε ομάδα υπεροχής και ανάληψης των ηνίων ενός αγώνα.

Sons Of Football

Διαβάστε Περισσότερα