Ανανέωση Στόλου: ερμαφρόδιτα σενάρια για να… τα έχουμε καλά με όλους

Oι εξελίξεις σχετικά με την ενίσχυση του Στόλου… τρέχουν και η κάθε μέρα που περνάει, φέρνει ανατροπές στους διαγκωνισμούς των ενδιαφερόμενων να αποσπάσουν την παραγγελία για τις νέες φρεγάτες.
Είναι γεγονός πως μία περαιτέρω παράταση στην παραγγελία νέας Φρεγάτας, θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο σε επίπεδο ενίσχυσης Στόλου, όσο και σε αντιδράσεις Ανώτατων Αξιωματικών του Όπλου.

Ωστόσο, παρά το… ασφυκτικό του χρόνου, αλλά και των… έξωθεν πιέσεων που ασκούνται έντονα στο παρασκήνιο, η κυβέρνηση συνεχίζει να αιθεροβατεί, πιστεύοντας ότι μπορεί να βρει λύση που να τους έχει όλους ευχαριστημένους. Μόνο που σε μιά τέτοια περίπτωση, ο χαμένος θα είναι (ως συνήθως) το Πολεμικό μας Ναυτικό…
Στο πλαίσιο αυτό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πονοκεφαλιάζει, αναζητώντας λύση που να μεταφέρει χρονικά την «καυτή πατάτα» χωρίς να ζημιώνεται ο Στόλος (πράγμα αδύνατο), οι πληροφορίες λένε, ότι έπεσε στο τραπέζι κι ένα τραβηγμένο, ένα… ερμαφρόδιτο σενάριο.

Ένα σενάριο το οποίο προτείνει να πάρουμε 2 φρεγάτες από τους μεν και άλλες 2 από τους δε
συν κάποιες υπερήλικες μονάδες… ετοιμοπαράδοτες και να «βολευτεί κάπως» η κατάσταση. Έτσι, με τον τρόπο αυτό θα είναι όλοι ευχαριστημένοι, εμείς… ανανεωμένοι και χρονικά κάποια στιγμή στο μέλλον, μπορούμε να ελπίζουμε σε μία συμμετοχή σε πρόγραμμα ναυπήγησης φρεγατών του εξωτερικού.
Πώς θα κινηθούμε σε μία τέτοια περίπτωση;
Δύο είναι οι τάσεις:
Μία… ευρωπαϊκού προσανατολισμού και μία… ευρω-ατλαντικού.
Naval Group presents its industrial & academic cooperation plan with Greece - Naval News1) Η πρώτη η αμιγώς… ευρωπαϊκή, έχεις ως εξής:
Παίρνουμε 2 νεότευκτες από τους Γάλλους (ΠΡΟΣΟΧΗ όμως: με δικαίωμα option για άλλες 2 στο… μέλλον) και παίρνουμε και 2 κλάσσης Sigma από τους Ολλανδούς. Ήτοι συνολικά, 4 νεότευκτα πλοία.
Παράλληλα, θα πάρουμε και τις 2 κλάσσης «Μ» από τους δεύτερους για να μην χάσουμε και το… πεσκέσι της «ενδιάμεσης λύσης» κι έχουμε ένα σύνολο 6 Φ/Γ.
Συν τις 2 Βελγικές που συντόμως θα τις βγάλουν και αυτοί στο σφυρί καθώς είναι υπέργηρες, ο αριθμός ανεβαίνει στις 8 Φρεγάτες.
Έχουμε παράλληλα εκσυγχρονίσει και τις 4 ΜΕΚΟ, στις 12 λοιπόν οι Φρεγάτες (11 με την φιλοσοφία των ανταλλακτικών) και εγένετο… ανανέωση!
Στο μεταξύ, αν μας βγούνε… «καλές» οι Belhara (γι’ αυτό δεν πέσαμε με τα μούτρα σε ένα άγνωστο πλοίο, να παραγγείλουμε… μονοκοπανιά και τις 4), ενεργοποιούμε (κάποια στιγμή…) και την option για τις άλλες 2 Φ/Γ της κλάσσης και πάει στις 13-14 Φ/Γ η οροφή του Στόλου!
Ρελάνς του… Κώτσου στην Ε.Ο.Κ.
Και εμείς ικανοποιημένοι.
Και οι Ολλανδοί, μιά χαρά.
Και οι Γάλλοι, ακόμα καλύτερα.

2) Το δε δεύτερο σενάριο, που… αλλοιθωρίζει πρός Ατλαντικό μεριά, λέει ότι:
Παίρνουμε 2 Sigma από την Ολλανδία, μαζί με τα παρελκόμενά τους, δηλαδή τις 2 Ολλανδικές «Μ» και τις 2 Βελγικές (η μία Βελγική θα πάει για… ανταλλακτικά των άλλων 3 της ίδιας κλάσης κατά την πάγια τακτική). Έτσι, ανεβαίνουμε μαζί με τις εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ στις 9 και παίρνουμε και 2 Αμερικάνικες. Σύνολο 11 φρεγάτες και… ανανεωθήκαμε σύντροφοι!
Και οι Ολλανδοί, πήρανε παραγγελία.
Και οι Αμερικάνοι, δεν μείνανε παραπονεμένοι.
Και εμείς «πουλήσαμε»… ανανέωση.

Και το κυριότερο: έτσι μπαίνουμε από την… πίσω πόρτα, στην μελλοντική Φ/Γ που θα κτίσουν οι Αμερικάνοι και γλυκοκοιτάζουμε μπας και μέσω της συμμετοχής μας στο ναυπηγικό τους πρόγραμμα μπορέσουμε να αποσπάσουμε κάποιες επιπλέον μονάδες στο μέλλον.
Παζάρια όμως μπορούμε να κάνουμε και με τους Ολλανδούς (αφού αγοράσαμε κι απ’ αυτούς) για συμμετοχή στο δικό τους πρόγραμμα για την… μελλοντική Φ/Γ τους.

Γι’ αυτό και οι Ολλανδοί, είναι μέσα και στα δύο σενάρια, που οι φήμες θέλουν να έπεσαν στο τραπέζι.
Χώρια το γεγονός ότι που αύριο-μεθαύριο, ό,τι αποσύρουνε, θα μπορούμε μετά από 40 και βάλε χρόνια, πελατειακών σχέσεων, να το πάρουμε με ευνοϊκούς όρους (όπως κάναμε με σχεδόν κάθε Φ/Γ τύπου «S» που αποδέσμευε το Ολλανδικό Ναυτικό…). Ίσως στο γεγονός ότι οι Ολλανδοί θα είναι μέσα όπως και να έχει με την αγορά μεταχειρισμένων μονάδων, να οφείλεται και η πρόσφατη επίσκεψή τους στην Γ.Δ.Α.Ε.Ε. η οποία έγινε κατόπιν αιτήματός τους… Το ότι οι Ολλανδοί μπορούν με αυτήν την χαρακτηριστική ευκολία να μπαίνουν στα γραφεία της Διεύθυνησης Εξοπλισμών, δείχνει πολλά από μόνο του…

Διαβάστε Περισσότερα