ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΟ TORONTO………………. DRAZEN

Κάτι άλλαξε από χτες για τους Toronto Raptors.Ένα τέταρτο του αιώνα μετά την γέννηση της ομάδας και της πρώτης σεζόν στο NBA , το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους είναι γεγονός. Στην αρχή της σεζόν ήταν ο απώτερος στόχος τους , που όμως όλοι ακόμα και μέσα τον οργανισμό ήξεραν ότι με κάποιο απροσδόκητο τρόπο δεν θα επιτευχθεί.

Ρίσκο. Πολύ ρίσκο. Ένα χρόνο πριν οι Raptors ήταν πάλι στο επίκεντρο για διαφορετικούς λόγους. Η φυγή DeRozan  ,του ηγέτη της ομάδας έφερε σε αμηχανία ολόκληρο το NBA. Ειπώθηκε ότι άρχισε εκ νέου το γκρέμισμα για να χτιστεί πάλι κάτι αβέβαιο. Ταυτόχρονα και έχοντας την προηγούμενη σεζόν το καλύτερο ρεκόρ της regular season στην ιστορία τους αποχωρεί και ο προπονητής τους και προπονητής της χρονιάς για το NBA Dwane Casey. To σοκ διπλό, το ρίσκο ακόμα μεγαλύτερο.

Οι κινήσεις για την στελέχωση του roster αρχικά περιλαμβάνουν δυο πρώην πρωταθλητές. Δυο πρώην <παιδιά> του coach Popovic των Spurs. Τον MVP των τελικών του 2014 Kawhi  Leonard και τον x-factor της αρμάδας των επιτυχιών των Spurs Danny Green.

Δυο κινήσεις που στόχευαν που από ότι αποδείχθηκε στο παρκέ φαίνεται ότι στόχευαν στα παιχνίδια των playoffs εκεί που τα πράγματα σοβαρεύουν. Στόχευαν στην ψυχολογία κυρίως των Raptors , ποντάροντας στον ψυχρό αποτελεσματικό και πολυδιάστατο Leonard , που δεν θα είχε πάνω του την ταμπέλα της φιλοσοφίας της ομάδας από τον Καναδά. Της ταμπέλας του looser. Σαφώς και η αξία του ήταν γνωστή , η απραξία του ενός χρόνου ήταν εκείνη όμως που προβλημάτιζε και το εάν είχε ξεπεράσει οριστικά τον τραυματισμό του.

Εκ του αποτελέσματος , σίγουρα είναι η απόλυτη δικαίωση στην πιο εντυπωσιακή κίνηση της τελευταίας 10ετίας στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού.

Η συνταγή είχε όμως και άλλα υλικά .Σε ένα σφικτό roster 8 παιχτών (θυμίζοντας λογική Ομπράντοβιτς) που ο κάθε ένας θα μπορούσε να γίνει ο πρωταγωνιστής της σειράς και να αλλάξει τα δεδομένα στο παιχνίδι. Ο Marc Gasol φτιαγμένος για τα δύσκολα παιχνίδια αντικατέστησε τον light Valanciunas. Ο Lowry , ο παλιός της ομάδας ήταν ο συνδετικός κρίκος βάζοντας στο παιχνίδι του αρκετά καινούργια στοιχεία. Οι VanVleet και Powell αποτέλεσαν τους σιωπηλούς MVP της ομάδας στην postseason , ο πρώτος στους τελικούς και ο έτερος στην σειρά παιχνιδιών με τους με 76ers αλλά και τους Bucks. O Siakam έκανε την break out season του σε νεαρή ηλικία και παρέα με τον έμπειρο Ibaka θωράκισαν την ρακέτα των δεινοσαύρων.

Για να φτάσουν στο πρωτάθλημα και χρειάστηκαν μπόλικη δόση τύχης και απλά εκμεταλλεύτηκαν τις ευκαιρίες που τους παρουσιάστηκαν .Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα στην σειρά με τους 76ers εάν o Embiid ήταν απολύτως υγιής ή εάν οι Warriors δεν έμοιαζαν σε κάθε παιχνίδι της σειράς με νοσοκομείο. Την ιστορία την γράφουν οι παρόντες και οι Raptors δήλωσαν όχι απλά παρόντες αλλά πρωταθλητές , κερδίζοντας το παράσημο της ομάδας που εμφανίστηκε στα playoffs  απόλυτα προσηλωμένη στον στόχο της.

Το μέλλον τους ίσως είναι το μέλλον που ορίζει η παραμονή η όχι του Leonard. Ενός σιωπηλού εκτελεστή που απέδειξε ότι υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία παιχτών. Εκτός λοιπόν εκείνων που παίζουν με πρόσωπο και με πλάτη στο καλάθι, εμφανίζεται αυτός που παίζει και στις δυο πλευρές του παρκέ εξίσου αποτελεσματικά.

 

DRAZEN

Διαβάστε Περισσότερα