Ανειλικρίνεια στην ενημέρωση, διαστρέβλωση των γεγονότων | Sons Of Football

Τα τελευταία κατακριτέα περιστατικά δεν σκόρπισαν μονάχα ανησυχία για τη πρωτοφανή βία ορισμένων ατόμων, αλλά ανέδειξαν συγχρόνως την έλλειψη έντιμης ενημέρωσης με ακέραιες πληροφορίες από πλευράς ειδησεογραφικών μέσων. Ειδικά σε μία αμφίρροπη περίοδο λόγω της υγειονομικής κρίσης, η βαθιά θέληση για κοινωνική συνοχή αγνοείται παντελώς. Παρόλο που βαδίζουμε επικίνδυνα ανάμεσα στα εμφανιζόμενα ζητήματα του ιού, συγχρόνως ξεστρατίζουμε και οδηγούμαστε αναπόφευκτα σε διχόνοια. Και στην τωρινή παρανόηση, υπεύθυνη είναι και η επικοινωνία.

Αδιαμφισβήτητα, ο κάθε πολίτης κράτους δικαιούται να πληροφορείται όσο το δυνατόν αμερόληπτα με ακριβείς στοιχεία σε οποιοδήποτε καθημερινό γεγονός. Παραδόξως, σχετικά με το επεισόδιο στη Νέα Σμύρνη, τα μέσα κοινωνικής ενημέρωσης κατέφυγαν εξ αρχής εύκολα στην υιοθέτηση των ανακοινώσεων από πλευράς αστυνομίας, δίχως να διερευνήσουν το γεγονός, να εξακριβώσουν τις λεπτομέρειες του συμβάντος και έπειτα να το διαδώσουν με ακριβοδίκαιο τρόπο τόσο στη κοινή γνώμη, όσο και με σεβασμό στον παθόντα – από τα απανωτά χτυπήματα – άνθρωπο, αλλά και στους άναυδους μάρτυρες αυτής της λυσσαλέας εικόνας.

letgrow.org

Το οδυνηρό στοιχείο εντοπίστηκε σε παραπλανητικούς τίτλους άρθρων και δελτία ειδήσεων περί δρυμούς σύγκρουσης μεταξύ αστυνομικών και τριάντα (!) ατόμων. Ως αποτέλεσμα, οι αρχικές εντυπώσεις να διαμορφώνονται επιτηδευμένα στο κοινό θεατή, ενώ ο αποπροσανατολισμός αποτρέπει στην ορθή αποκόμιση γνώσης σε ένα γεγονός. Η διαστρέβλωση λοιπόν, τείνει να είναι αναπόφευκτη, την ίδια στιγμή που μέλη της δημοσιογραφίας συνεχίζουν τη προβληματική αντιγραφή ειδήσεων, δίχως το παραμικρό έλεγχο στην εξακρίβωσή τους. Αντιθέτως, ένα μέρος της κοινής γνώμης αναζητά την εύρεση της αλήθειας σε αναρτήσεις βίντεο από μόλις απλούς παρατηρητές, όπως φυσικά συνέβη τελικά στην όψη της υπέρμετρης και αναίτιας βίας που βιώσαμε τελευταία. Πέρα από την υποβάθμιση της ειδησεογραφικής ιδιότητας, δεν πρέπει να παραβλέψουμε και την εσκεμμένως καθοδηγούμενη συνήθεια από ορισμένους προς το δρόμο της παραπληροφόρησης και της χειραγώγησης αντίστοιχα.

www.sciencemag.org

Όπως αναφέραμε ήδη, η έξαρση του ιού μας καλεί να επιστρατεύσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία μας ως ανθρώπινο είδος. Ένα από τα πολύτιμα μας μέσα, είναι φυσικά και η ειλικρινής επικοινωνία, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για συμβουλές και παροτρύνσεις για τη διαφύλαξη της ζωής μας. Ακόμη και σε αυτή τη περίπτωση, ο ρόλος της δημοσιογραφίας υποχωρεί σημαντικά στο καθήκον της. Αλλοιώνοντας σε σημαντικό βαθμό τα ποσοστά προβληματισμού των πολιτών και εντατικοποιώντας την εκτενή απόκρυψή τους. Ακόμη και η απροκάλυπτη διοχέτευση αναληθών στοιχείων, που ουδεμία σχέση έχουν με τη πραγματικότητα ( λόγου χάρη στις 5 Μαρτίου ανακοινωθήκαν… 1.000.000 εμβολιασμένοι επισήμως, ωστόσο την ίδια ημερομηνία ήταν μόλις… 697.876 άτομα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ). Σίγουρα, τις προηγούμενες μέρες δεν πέρασαν απαρατήρητα και τα στρεβλωτικά προβεβλημένα γραφήματα σε τηλεοπτικό κανάλι, τα οποία εν ολίγοις απαξίωναν την πλειονότητα των απόψεων πάνω σε ευαίσθητα ζητήματα που εύλογα μας απασχολούν. Επίσης, ας μη λησμονείται το διακριτό χάσμα μεταξύ πολιτικής σκηνής και ανθρώπων της επιστήμης, όσον αφορά τις ειδικές εισηγήσεις και τις υποδείξεις άμεσων μέτρων από τους δεύτερους. Μάλιστα, λίγο πριν ο κίνδυνος του κορωνοϊού μεταφραστεί πάλι σε ένα μη διαχειρίσιμο κύμα με ακόμη πιο καταστρεπτικές επιπτώσεις στο τομέα της υγείας.

www.forbes.com

Οι εικόνες χαλάρωσης, αλλά και οι ανεύθυνες συγκεντρώσεις πολιτικών εκπροσώπων πριν κάμποσο καιρό, δεν οδηγούσαν παρά μόνο στην αβλεψία των πολιτών στο πανδημικό κίνδυνο και σε ασυνείδητη συμπεριφορά. Πράξεις που κατεύθυναν σε εσφαλμένη γενική νοοτροπία, συγκριτικά με την κατανόηση της κρίσης στο περασμένο Μάρτιο και τον εύλογο φόβο που επέτυχαν μία αναγκαία αλληλεγγύη, συσπείρωση και αντίστοιχα συλλογική συμμόρφωση. Πλέον, το εύστοχο πολιτικό μήνυμα από πλευράς κυβέρνησης για την επικινδυνότητα του ιού εκλείπει στη διαρκή ενημέρωση, πράγμα που η επιδερμική απόφαση μέτρων δεν ευδοκίμησε σε κανένα χρονικό σημείο του εγκλεισμού σε ουσιαστικότερη καταπολέμηση της ασθένειας. Λόγου χάρη, ναι μεν ο περιορισμός ενός lockdown προσφέρει πολύτιμο χρόνο στον έλεγχο της πανδημίας, αλλά εάν υπολείπονται νοσοκομειακά μετρά αντίστοιχα, δύσκολα θα σημάνει και γενική πρόοδος.

Σε όλα τα προαναφερόμενα περιστατικά, η απούσα αμερόληπτη ενημέρωση και παρουσίαση μίας πολύπλευρης – σε κάθε γεγονός – εικόνας, σηματοδοτεί την ανειλικρίνεια απέναντι στη κοινωνία, καθώς το μόνο που αποζητά – και δεν αντικρίζει – είναι ο έντιμος λόγος. Βαρύνουσας σημασίας στοιχείο, που κυρίως ατενίζει ανάμεσα στις δύο πολιτικές πλευρές και την πλέον μικροπολιτική τους αντιπαράθεση. Μάλιστα, δεν είναι διόλου τυχαίο πως σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2019), η Ελλάδα συγκαταλέγεται στη κατηγορία κρατών με άκρως προβληματική κατάσταση στην ελευθερία του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου. Φτάνοντας σε σημείο λοιπόν, οι πολίτες να φανερώνουν τη καχυποψία τους προς τα ενημερωτικά μέσα, αντιμετωπίζοντας τα κιόλας ως αντίπαλο της έκφρασης και των συμφερόντων τους, παρά ως θεμελιώδης μορφή μίας ελεύθερης κοινωνίας.

scroll.in

Επομένως, πως ανακαλύπτουμε την αλήθεια, αποφεύγοντας ενδεχόμενη παραποίηση γεγονότων; Η απάντηση δεν φαντάζει εύκολη προς εκτέλεση, αλλά υπάρχουν ορισμένοι απλοί τρόποι να θωρακίσουμε τη γνώμη μας και να εξάγουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα. Η πιο απλή λύση αποτελεί η διασταύρωση πληροφοριών, με το να επισκέπτεται κανείς διάφορα μέσα ενημέρωσης (fact checking) και να επιβεβαιώνει την αξιοπιστία ενός γεγονότος. Άλλωστε, σε καμία περίπτωση δεν αναζητούμε μία μοναδική αλήθεια, καθώς ανέκαθεν ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολλές αλήθειες, που απαιτούν χρόνο για την αποκάλυψή τους. Επόμενη κίνηση προς αποφυγή παραπληροφόρησης, ανήκει στο πεδίο δράσης των δημοσιογράφων. Αντί λοιπόν, να επισπεύδουμε στην άμεση μετάδοση ειδήσεων δίχως πλήρη επιβεβαίωσή, στρεφόμαστε στην έννοια του «slow journalism». Πλήρως ενάντια στην κοινότυπη και παρωχημένη δημοσιογραφία, η «slow journalism» απορρίπτει σθεναρά τα επανεκτυπωμένα δελτία τύπου ή τις συνεχείς ανούσιες και ασαφείς αναφορές. Η ίδια εστιάζει στη μακροπρόθεσμη και διεξοδική έρευνα για την πλήρη κάλυψη του συμβάντος και στην απόκτηση της μονάκριβης αλήθειας. Έτσι, επιτυγχάνεται έστω και λίγο αργότερα μία καθυστερημένη ευχαρίστηση και ικανοποίηση.

www.vox.com

Μπορεί η σημερινή εποχή να χαρακτηρίζεται πολυσύνθετη από πλευράς τεχνολογικής εξέλιξης στο χώρο της επικοινωνίας, αλλά δεν παύει να προσφέρει κατάλληλες μεθόδους για να αναζητεί κανείς ουσιώδεις πληροφορίες σε αξιόπιστες πηγές. Ειδικά όταν πρόκειται για ζητήματα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τις αρχές της δημοκρατίας και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, όπως οι προαναφερθείσες ενημερώσεις που έλαβαν χώρα και ομολογουμένως, υποβαθμίζουν την νοημοσύνη ενός απλού συνανθρώπου. Τέλος, εκτός του ότι είμαστε τοποθετημένοι σε μία συνεχή κρίση δίχως ημερομηνία λήξεως, στην οποία βάζουμε εμείς μόνοι μας τρικλοποδιές, υπάρχουν κι άλλοι θεσμοί που κλονίζονται εντόνως. Όπως η δημοσιογραφία φυσικά, για την η οποία η κατάσταση φαντάζει συχνά μη αναστρέψιμη.

Sons Of Football

Διαβάστε Περισσότερα