Ανεκμετάλλευτος ο χρόνος για τον Άρη | Sons Of Football

Μετά την αποβολή του Λαλά υπήρξε αρκετό διαθέσιμο διάστημα για να απειλήσει σημαντικά ο Άρης. Τα ηνία του παιχνιδιού ασφαλώς και τα πήραν οι φιλοξενούμενοι, όμως σε καμία περίπτωση δεν ανησύχησαν ιδιαίτερα τον Ολυμπιακό των πέντε – και σήμερα – αμυντικών στη σύνθεση του.

Βέβαια, όσο ο Ολυμπιακός αποτελούνταν και από τους έντεκα παίκτες του στο χορτάρι, ο Άρης έμοιαζε παραδόξως πιο επικίνδυνος στην αιφνίδια επίθεση. Οι άμεσες πάσες του και η θέληση να απειλήσει στον ανοιχτό αγωνιστικό χώρο, οδήγησαν τους αμυντικούς των ερυθρόλευκων σε αρκετά χτυπήματα σε μονομαχίες και φάουλ με αρκετή μαχητικότητα. Στα όρια καρτών, όπως και σήμερα η όλη συμπεριφορά του Μπα στο πρώτο μισάωρο. Αντί λοιπόν, ο Άρης να γίνει άμεσα ο διεκδικητής ενός θετικού αποτελέσματος μετά τη κόκκινη, δια μαγείας αδυνατούσε να αναπτυχθεί ορθά και φυσικά, να στείλει τη μπάλα εύστοχα προς τον Σα. Οι συχνές πλαγιοκοπήσεις, η υπεροχή σε ποσοστό κατοχής, αλλά και ο περιορισμός του Ολυμπιακού, δεν επέτρεψαν όμως, καθαρότερες φάσεις στους φιλοξενούμενος, οι οποίοι θα μπορούσαν να φύγουν με ισοπαλία – έστω την ύστατη στιγμή.

Για άλλη μια φορά ήταν εμφανής η απουσία ενός γκολτζή, που όχι μόνο θα φωνάξει παρών σε ριμπάουντ και κεφαλιές, αλλά θα δημιουργήσει και ο ίδιος για τον εαυτό του και τους υπόλοιπους. Παρότι εισήλθε στο παιχνίδι ο Μάνος, οι υποψιασμένοι τρεις σέντερ μπακ του Ολυμπιακού απομάκρυναν εύκολα τις ανούσιες σέντρες, έχοντας μοναδικό στόχο πάντα τον ακίνδυνο φορ του Άρη ανάμεσα στους έμπειρους του Ολυμπιακού. Ειδικά σε μία κατάσταση οχύρωσης των γηπεδούχου, η φρόνιμη λύση των φιλοξενούμενων θα ήταν η επιλογή ενός επιθετικού διδύμου στην αντίπαλη εστία. Πάντα με την προϋπόθεση πως υπάρχουν φορ στην αποστολή, καθώς ο Άρης δεν διαθέτει και βαρβάτες επιλογές.

Αντιθέτως, στην αρχή του παιχνιδιού οι ανοιχτοί χώροι μπορούσαν να αξιοποιηθούν με συρτό ποδόσφαιρο. Άλλωστε, όσο ο Ολυμπιακός απαρτιζόταν από έντεκα μέλη, άλλο τόσο αναζητούσε και τελικές ευκαιρίες. Όμως, με το που ήρθε σε μειονεκτική θέση, η ομάδα του Μάρτινς κλείστηκε εύλογα στη περιοχή της, χωρίς να αλλάξει το ταιριαστό σχήμα της με τη πεντάδα αμυντικών, όπως ήταν και στο Έμιρέϊτς. Σίγουρα, οι Ερυθρόλευκοι ήταν μετριότατοι σήμερα τόσο σε δημιουργία, όσο και από πλευράς συνοχής. Και φυσικά, αναφερόμαστε στο διάστημα που έπαιζε με ολόκληρη την ενδεκάδα. Απείλησε ελάχιστα και μέσω δύο – τριών καλών συνεργασιών απέκτησε το προβάδισμα, που έμελλε να είναι και το τελικό σκορ.

Σχετικά με τη γενική του εικόνα, όταν λείπουν οι δύο δημιουργοί του, όλο το βάρος πέφτει κυρίως στον Ελ Αραμπί. Τα χαφ προσφέρουν – πέραν του λογικού – πάμπολλες βοήθειες σε καθήκοντα που άλλοι παίκτες κυρίως προορίζονται και όμως, δεν ακολουθούν. Ο Μπρουμά είναι σίγουρα ταχύς. Έχει τη ντρίπλα, αλλά οι περισσότερες προσπάθειες του παραμένουν ημιτελείς, ανολοκλήρωτες. Απομακρύνεται έτσι από εξτρέμ επιπέδου, μη αντάξιο για τη μετέπειτα ευρωπαϊκή πορεία την επόμενη σεζόν.

Ένα άλλο αξιοπερίεργο στοιχείο στη μετατροπή του συστήματος σε δύο διαδοχικά ματς, είναι η αγωνιστική εικόνα του Μπα. Όταν ο Αφρικανός σέντερ μπακ αγωνίζεται στο δικό του χώρο δράσης, αποκόπτει κινδύνους και δεδομένα, «δένει» με τα υπόλοιπα σέντερ μπακ. Από τη στιγμή όμως, που κλίνει προς τη δεξιά πλευρά στο 5-4-1 (ή αναλόγως 3-4-3), επικρατεί μία αναστάτωση στον ίδιο. Μαρκάρει ακόμη πιο σκληρά, έρχεται αντιμέτωπος όλο και πιο πολύ με τον κίνδυνο να μαλώσει με τον αντίπαλο, ενώ βρίσκεται συνεχώς σε αψιμαχίες. Τοποθετείται λοιπόν, σε ένα ρόλο που έρχεται όλο και πιο συχνά σε επαφή με τη μπάλα, πράγμα που τον καθιστά ευάλωτο να προωθεί τη κατοχή σε άγνωστους – για τον ίδιο – χώρους στο δεξί άκρο. Αργότερα, όταν και ο Μπα οπισθοχώρησε πιο κοντά στη φυσική του θέση, επανήλθε στην ουσιαστική δουλειά που γνωρίζει στα μετόπισθεν. Πράγματι, το ακίνδυνο ψηλό παιχνίδι του Άρη ευνόησε και τον ίδιο.

Ασφαλώς και γνωρίζαμε εδώ και καιρό πως ο Άρης αρέσκεται στους ανοιχτούς χώρους του αντιπάλου. Εκεί τιμώρησε τον ΠΑΟΚ τις προάλλες, ενώ το ανταγωνιστικό του κέντρο είναι το πρωταρχικό εμπόδιο για κάθε αντίπαλο. Σήμερα, με το που αυτοί οι χώροι έπαψαν να υφίστανται και η δημιουργία μπήκε σε πρώτο μέλημα, οι φιλοξενούμενοι εμφάνισαν τις ελλείψεις τους απέναντι σε διαφορετικές συνθήκες παιχνιδιού. Ο Άρης διαθέτει παίκτες κινητικούς και δημιουργικούς στο μεσοεπιθετικό κομμάτι. Αλλά στη συνέχεια, λείπει ο σταθερός επιθετικός που θα φέρνει το εύκολο σκοράρισμα. Ακόμη και σε περιστάσεις, που οι υπόλοιποι δεν θα έχουν την απάντηση, όπως σήμερα απέναντι στον Ολυμπιακό της πολυπρόσωπης άμυνας.

Sons Of Football

Διαβάστε Περισσότερα