Angie: Tο επικό κομμάτι των Rolling Stones!!

20 Οκτωβρίου του 1973 όταν οι Rolling Stones ανέβηκαν για έβδομη φορά στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι τους «Angie», μια από τις διάσημες μπαλάντες όλων των εποχών, που τη συνοδεύει μια μεγάλη ιστορία.Το συγκεκριμένο τραγούδι, που περιγράφει μια αινιγματική γυναίκα ηχογραφήθηκε το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του 1972, από τους Keith Richards και Μick Jagger.
Λένε ότι αναφέρεται στην ηθοποιό Angie Dickinson, μια ξανθιά σεξοβόμβα, που είχε σχέσεις με αρκετούς διάσημος μεταξύ των οποίων ο Frank Sinatra, πιθανόν και ο Πρόεδρος Kennedy.Άλλη θεωρία λέει πως αναφέρεται στη νεογέννητη κόρη του Keith Richards, την Dandelion Angela. Εκείνος βέβαια διέψευσε αργότερα αυτή τη φήμη και ισχυρίστηκε στην αυτοβιογραφία του ότι το «Angie» χρησιμοποιήθηκε ως συνθηματικό για την ηρωίνη -να θυμίσουμε ότι εκείνη την περίοδο έδινε μάχη για να αποτοξινωθεί σε ειδικό κέντρο στην Ελβετία.
Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, η σύντροφος και παντοτινή αγαπημένη του Richards, Anita Pallenberg ήταν η έμπνευσή του. Άλλωστε ο ίδιος και πάλι στην αυτοβιογραφία του αναφέρει: «Όταν βρισκόμουν σε κλινική αποτοξίνωσης, η Anita ήρθε να μας δει με την κόρη μας Angela. Κάπως έτσι κάθισα και σκέφτηκα το Angie μέσα σε ένα απόγευμα, καθισμένος στη κρεβάτι. Δεν γράφτηκε όμως για ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Περισσότερο ήταν ένας συμβολισμός. Εξάλλου, δεν γνώριζα τότε ότι η κόρη μου θα έπαιρνε το συγκεκριμένο όνομα».
Υπάρχουν όμως και αρκετές φήμες που υποστηρίζουν ότι η Angie είναι η πρώην σύζυγος του David Bowie, η Angela Barnett, ηθοποιός, μοντέλο και δημοσιογράφος που ήταν στη μόδα τη δεκαετία του εβδομήντα. Μετά τα από τον χωρισμό της με τον Bowie, η Angela αποκάλυψε ότι έπιασε στο κρεβάτι τον άντρα της με τον Mick Jagger και ότι το Angie το έγραψε ο δεύτερος για εκείνη με αντάλλαγμα τη σιωπή της! Το σενάριο αυτό έχει πολλές φορές διαψευστεί -άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος των στίχων ανήκε στον Richards. Η ίδια συνεχώς ισχυριζόταν ότι ήταν η «μούσα» και των δυο μουσικών, όμως φαίνεται πως τόσο ο Jagger όσο και ο Bowie μάλλον αδιαφορούσαν για εκείνη από ένα σημείο κι μετά.
Μια ακόμα εκδοχή θέλει το κομμάτι να έχει γραφτεί για την τραγουδίστρια Carly Simon. Στις 2 Δεκεμβρίου 1972, εκείνη κυκλοφόρησε το τραγούδι «You’re So Vain,». Στα φωνητικά μάλιστα συμμετείχε και ο Mick Jagger και λέγεται ότι η Simon έγραψε το τραγούδι γι’ αυτόν. Ο Mick Jagger φαίνεται, λοιπόν, πως έγραψε το «Angie» ως απάντηση στο «You’re So Vain» όμως αυτή η εκδοχή δεν έχει επίσημα επιβεβαιωθεί.
Ακόμα ένα σενάριο θέλει ως μούσα του τραγουδιού τη Marianne Faithful που έζησε με τον Jagger έναν μεγάλο έρωτα. Οι δυο τους χώρισαν επεισοδιακά, οπότε το τραγούδι αυτό ίσως γράφτηκε σαν ένας τελευταίος αποχαιρετισμός.
Το «Angie» επανήλθε στο προσκήνιο το φθινόπωρο του 2005, όταν χρησιμοποιήθηκε στην προεκλογική εκστρατεία της Άνγκελα Μέρκελ. Μάλιστα υπάρχει και μια παρατραβηγμένη θεωρία που θέλει την Καγκελάριο να είναι η έμπνευση του τραγουδιού, όμως το 1973, εκείνη ήταν μια άγνωστη δεκαεννιάχρονη φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, οπότε κάτι τέτοιο είναι απίθανο να ισχύει.
Η ίδια πάντως το έπαιζε το 2005 στην προεκλογική της εκστρατεία, προκαλώντας την αντίδραση του συγκροτήματος, που προσέφυγε στα δικαστήρια για καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων.Τελικά όμως το «Angie», όποιο μυστικό κι αν κρύβει, είναι η ιστορία κάθε μεγάλου έρωτα που χάθηκε, και γι’ αυτό άλλωστε μπορεί ακόμα να συγκινεί…

Διαβάστε Περισσότερα