Αντί ο Ολυμπιακός να αναζητά «Φορτoύνηδες», κινείται στο αντίθετο ρεύμα | Sons Of Football

Ο Φορτούνης αποχωρεί από τον Ολυμπιακό, αποτελώντας την πιο ηχηρή είδηση σχετικά με τις αποφάσεις που δρομολογούνται στον σύλλογο. Στη περίπτωση του ποιοτικού, αλλά καταπονημένου Έλληνα χαφ εκτιμάει κανείς ότι κυριαρχούν αρκετές παράμετροι που τον ωθούν στην έξοδο, ακόμη κι αν είναι δύσκολα κατανοητό από οποιονδήποτε φίλαθλο. Ωστόσο, με αφορμή την αποχώρηση του Φορτούνη, αξίζει να δοθεί σημασία στο πως κινείται ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια στο μεταγραφικό κομμάτι, ο οποίος έχει απομακρυνθεί από την απόκτηση ποιοτικών ποδοσφαιριστών με στοιχείο την εξαίσια προσωπική ενέργεια, όπως καλή ώρα του «φευγάτου» Φορτούνη.

Αδίκως αναμέναμε ότι η ένταξη ενός υγιούς Φορτούνη μετά τον δεύτερο χιαστό στο πλάνο του Μαρτίνς, θα άλλαζε εξίσου ο προσανατολισμός του Πορτογάλου για την επιλογή συστήματος. Μέσα από την επάνοδο του Έλληνα, περιμέναμε τα σύνθετα χαρακτηριστικά του που με μόλις μία κίνηση δύναται να αποδιοργανώσει την αντίπαλη άμυνα. Ένα μοναδικό στοιχείο που αναμφίβολα εντοπίζεται σε μοναδικούς παίκτες, που τη δεδομένη στιγμή τα συναντά κανείς εξίσου στον 38άρη Βαλμπουενά ή στον Ελ Αραμπί.

Το αγωνιστικό σύνολο του Ολυμπιακού είναι προφανές ότι έχει «αδειάσει» υπερβολικά πολύ από υψηλής αξίας ποδοσφαιριστές. Τέτοιου επιπέδου αντικρίζαμε πριν δύο έτη στο ρόστερ, οπότε με την διαφαινόμενη φυγή (και) του Φορτούνη είναι εύλογη η ανησυχία των Ερυθρόλευκων φίλων. Η εξήγηση είναι απλή: ο Φορτούνης φέρει μαζί του όλα αυτά τα επιθυμητά στοιχεία που έχει ανάγκη ένας θελκτικός Ολυμπιακός, ο οποίος δεν τα απολαμβάνει τώρα εντός του ρόστερ. Σίγουρα όσον αφορά τον Έλληνα μεσοεπιθετικό, αρκετές παράμετροι οδηγούν το μυαλό του Μαρτίνς στο να εγκαταλείψει την περίπτωση του. Ιδιαίτερο ρόλο διαδραματίζουν οι τραυματισμοί δύο χιαστών, η μακρά αποχή, αρκετά υψηλό συμβόλαιο, αλλά και η καθημερινή επαφή με τον παίκτη, μέσα από την οποία ο Πορτογάλος εξάγει σαφέστερα συμπεράσματα εν αντιθέσει με τους φιλάθλους, για τους οποίους μοναδική εικόνα είναι τα ελάχιστα λεπτά χρήσης του, όπως και τα ρεπορτάζ που φανερώνουν την μερική αλήθεια του όλου ζητήματος.

Το μόνο εύκολο είναι να επιδοθούμε σε μία αλόγιστη κριτική απέναντι στο Μαρτίνς, αλλά η απόφαση είναι βέβαιο ότι έχει δρομολογηθεί και με την συναίνεση του συλλόγου. Όμως, είναι προφανές ότι η σύνθεση του Ολυμπιακού έχει ανάγκη από την ποιότητα ενός Φορτούνη, και παίκτες εφάμιλλης αξίας αγνοούνται τα τελευταία έτη. Εάν οι Ερυθρόλευκοι είχαν ανάγκη από έναν πάικτη – ανατροπέα ακόμη και με την παρουσία του Φορτούνη, τώρα χρειάζονται ακόμα περισσότερα άτομα που να φέρνουν μαζί ποιότητα αντάξια για ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ. Παράλληλα, δεν είναι μόνο ότι λείπει ένας εξαιρετικός οργανωτής στον άξονα, αλλά και στις θέσεις εξτρέμ έχει στερέψει επικίνδυνα η υψηλή ατομική αξία. Τα ανοιχτά μέτωπα επομένως, είναι ακόμη περισσότερα, και διευρύνονται μάλιστα με την φυγή του Φορτούνη.

Από την άλλη, παρατηρείται και μία αλλαγή πλεύσης στον Πειραιά στο τι θεωρείται σημαντικό για την ανοικοδόμηση του αγωνιστικού συνόλου. Ο Μαρτίνς συγκεκριμένα, επιδιώκει την απόκτηση παικτών που αρέσκονται στα αθλητικά προσόντα και στην συνέπεια στην τακτική. Θα επέλεγε πολύ πιο έυκολα τον Αγκιμπού Καμαρά πίσω από τον σέντερ φορ, παρά τον Καρβάλιο ή φυσικά τον Φορτούνη. Βέβαια, άλλα στοιχεία προσδίδει ο νεαρός Καμαρά, άλλα περιμένει κανείς από τα πόδια ενός χαρισματικού μεσοεπιθετικού στη φυσική του θέση, στον άξονα. Πλέον στον Ολυμπιακό, αρκετοί ποδοσφαιριστές έχουν βρει ρόλο σε θέσεις, που προηγουμένως δεν τους φανταζόταν κανείς. Όμως, όσο κι αν παρουσιάζονται ανταγωνιστικοί, δεν δύναται με «πειράματα» να επαναλάβει κανείς ό,τι πρόσφερε ένας Φορτούνης με την σπάνια τεχνική του κατάρτιση.

Γι΄ αυτό επιμένουμε για την περίεργη τροχιά που διανύει πλέον ο Ολυμπιακός. Άλλωστε τα δύο τελευταία έτη απέτυχε να αποκτήσει παίκτες αξίας όπως του Φορτούνη, του Ποντένσε ή ενός Ομάρ στο δεξί άκρο. Κανείς μάλιστα δεν επιβεβαιώνει ότι θα τα καταφέρει φέτος. Για να κυνηγήσει ούτως ή άλλως ευρωπαϊκή διάκριση τέτοιας ποιότητας μονάδες είναι απαραίτητες, που είναι game changer. Όλοι μπορούμε να κατανοήσουμε την αποχώρηση του Φορτούνη, όμως είναι αδύνατον να δικαιολογήσουμε αυτή την μακρά αστοχία του συλλόγου να βρει νέους «Φορτούνηδες» που θα προσφέρουν λάμψη τόσο στο ρόστερ, όσο και προσανατολισμό μακριά από στοιχήματα και αγωνιστικά πειράματα μεσούσης της σεζόν.

Sons Of Football

Διαβάστε Περισσότερα