Απέβαλλε τον παθητικό του εαυτό και προκρίθηκε | Sons Of Football

Οριακά προκρίθηκε ο Ολυμπιακός στην Ολλανδία, καθώς φανέρωσε δύο πρόσωπα στο χθεσινό αγώνα. Η νωχελικότητα του πρώτου μέρους έδωσε τη θέση της στην ανάγκη εύρεσης ενός γκολ που θα αντιστάθμιζε αρχικά τις επαναλαμβανόμενες αδυναμίες του στην άμυνα.

Παρά το άφοβο ξεκίνημα, οι Ερυθρόλευκοι σταδιακά υποχώρησαν στη περιοχή τους. Φτάσαμε σε σημείο να βλέπουμε τον Ελ Αραμπί σε θέση άμυνας λίγο πίσω από το ημικύκλιο και τον υπόλοιπο Ολυμπιακό παραταγμένο σε δύο γραμμές φύλαξης της εστίας του. Οι Ολλανδοί βασίστηκαν στην ευέλικτη εμπροσθοφυλακή και στη ποιότητα των μονάδων τους, όπως οι Ζάχαβι και Ροζάριο. Μάλιστα οι δύο πλευρές των Ερυθρόλευκων είχαν αποκλειστεί από το πνεύμα του παιχνιδιού και σε καμία περίπτωση δεν βοήθησαν τον συγκινητικό Καμαρά που ήταν ο μόνος με απόπειρα κούρσας ανάμεσα στα σώματα των αντιπάλων.

Ο παθητικός Ολυμπιακός του πρώτου μέρους όδευε σε μια προδιαγεγραμμένη ήττα, δίχως να φέρει αντίσταση στους Ολλανδούς. Πράγματι ακίνδυνος ως σύνολο. Αργό και στάσιμο σε κάθε άπλωμα της κατοχής, ενώ η ύπαρξη αυτών των προβλημάτων «φώναζε» στη λύση της ομάδας αυτής των τρεχαλατζήδων, με την ευελιξία και τη δόση ρίσκου στην επανάληψη. Αναφερόμαστε φυσικά για το γκρουπ που βρισκόταν στο πάγκο και ουσιαστικά έφερνε την απάντηση ήδη από το πρώτο ματς. Ή μάλλον αυτό το team παικτών (Μασούρας, Φορτούνης, Ανδρούτσος) θα το χαρακτηρίζαμε ως «αντίδοτο» για μια αντίπαλη άμυνα προβληματική όπως αυτή των Ολλανδών. Και έτσι λοιπόν, με το που εισήλθε ο Φορτούνης στον άξονα, παρέμεινε και ο Μπρουμά στο δεξί φτερό, όπως και η έλευση των Μασούρα και Ανδρούτσου, έφεραν όλοι μαζί μια παντελώς διαφορετική εικόνα που δικαιούνταν τουλάχιστον ένα γκολ. Όλες οι νέες και φρέσκες λύσεις πλαισίωσαν τον άθλο του Καμαρά που μόνος έτρεχε, πάλευε και ωθούσε το παιχνίδι των Ερυθρόλευκων για αρκετό διάστημα.

Βέβαια, για να φτάσει στο απροχώρητο η κατάσταση στο α’ μέρος με το αυτοκτονικό σκορ (2-0), χρειαζόταν να βγουν στην επιφάνεια όλες οι πρόσκαιρες παθογένειες του τωρινού Ολυμπιακού. Η τρανή αδυναμία της άμυνας στα στημένα, που στο σύνολό τους είναι ανέφικτο να μην καταλήξει ένα τουλάχιστον σε γκολ. Προσθέστε εξίσου και την αστάθεια του Σα, ο οποίος παρότι δεν ευθύνεται τελείως στο πρώτο γκολ, ο ανεβασμένος Πορτογάλος άλλων περιόδων θα είχε απωθήσει διαφορετικά τον κίνδυνο. Επίσης, συνυπολογίστε και την ανησυχητική εικόνα των νεοφερμένων ακραίων μπακ. Ειδικά ο Λαλά είχε λανθασμένες μεταβιβάσεις στο κομμάτι της ανάπτυξης, ενώ στα μετόπισθεν ήταν εκείνος που ταλαιπωρήθηκε περισσότερο στη πλευρά του. Ακόμη και ο Σεμέδο κάποια στιγμή απέφευγε την πάσα προς τον επιρρεπή Γάλλο, πράγμα που άλλαξε με την είσοδο του Ανδρούτσου. Ο Έλληνας επανέφερε την εμπιστοσύνη στη δική του μεριά, δέχθηκε πολλές πάσες για να συμμετέχει στη δημιουργία, ενώ υπήρξε κέρδος στο 1/3 του γηπέδου, τη στιγμή που το χρειαζόταν όλη η ομάδα. Με την τωρινή κατάσταση του Λαλά, ίσως στηρίζοντας ο Μαρτίνς τον Ανδρούτσο, θα αποφέρει άμεσο κέρδος για τον Ολυμπιακό στο αγωνιστικό κομμάτι. Από την άλλη, ο Ρέαμπτσιουκ έκανε αισθητό χθες το μέγιστο ελάττωμα του. Προσέξαμε πως ουδέποτε κατάφερε να κερδίσει κεφαλιά στο εναέριο παιχνίδι. Πράγματι αρνητικό για ένα παιδί που χθες καλούνταν να αντιμετωπίσει το θηριώδη Ολλανδό μπακ – χαφ της Αϊντχόβεν.

Παράλληλα, χθες φάνηκε και η διαφορά του Φορτούνη με τον Βαλμπουενά ανάλογα με τις ανάγκες ενός αγώνα. Και στα δύο παιχνίδια ήλθε το συμπέρασμα πως για να πληγώσεις τους Ολλανδούς στον αιφνιδιασμό, χρειάζεται κανείς τον ευέλικτο παίκτη σε ανοιχτούς χώρους, τον κουβαλητή μπάλας σε πολλά μέτρα, για να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι συμπαίκτες. Και αυτός είναι ο Φορτούνης ως ο κατάλληλος για τέτοιους είδους συνθήκες. Αντιθέτως, ο Βαλμπουενά αποτελεί τον παίκτη που τον καλεί κανείς σε παιχνίδι κυριαρχίας και κλειστού χώρου. Εκεί δηλαδή που θέλει υπομονή και κοφτερή ματιά για ορθή επιλογή σε άκρως στενούς χώρους. Σε ένα παιχνίδι που ο Ολυμπιακός εν τέλει θέτει τους δικούς του όρους.

Συνεπώς, οι Ερυθρόλευκοι «κλείδωσαν» την πρόκριση, αλλά για τη συνέχεια καλούνται να βρουν την αποφασιστικότητα σε ορισμένες τους στιγμές, όπως πολύ επιτυχημένα έπραξαν στο β’ μέρος.

ΥΓ. Χθες, οι Μπα και Σεμέδο ήταν παραδόξως πολύ καλοί. Οι υπόλοιποι δεν ακολούθησαν στο αμυντικό σκέλος…

Sons Of Football

Διαβάστε Περισσότερα