ΑΠΟΛΛΟ 11 ΣΤΗΝ ΣΕΛΛΗΝΗ. ΜΥΘΟΣ Η” ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ;

20 Ιουλίου 1969. Πριν από 50 χρόνια το ΑΠΟΛΛΟ 11 έκανε το μεγάλο άλμα της ανθρωπότητας, ταξιδεύοντας για πρώτη φορά στη σελήνη. Νωρίτερα, το όνειρο του ανθρώπου να πετάξει, τον οδήγησε σε πολλά σχέδια και εφευρέσεις, όμως μόλις το 1903 δυο άνθρωποι έκαναν το όνειρο πραγματικότητα. Οι επίμονοι και ακούραστοι αδελφοί Ράιτ, Αμερικανοί, κατασκεύασαν το πρώτο επιτυχημένο αεροπλάνο και στις 17 Δεκεμβρίου του 1903 κατάφεραν την πρώτη πτήση.

Οι αιθέρες κατακτήθηκαν, ωστόσο η μεγάλη ώθηση στην αεροπλοΐα ήρθε δυστυχώς μέσα από τις πιο μελανές σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας τους παγκόσμιους πολέμους. Εκεί τα αεροπλάνα εξελίχθηκαν γρήγορα για να χρησιμοποιηθούν κυρίως ως φονικά και καταστρεπτικά όπλα. Παράλληλα, εξελίχθηκε και μία άλλη πτητική μηχανή,ο πύραυλος, κυρίως από τους Μπραουν Γερμανία, και Κορολιοφ πρώην Σοβιετική Ένωση.

Ο Κορολιοφ ήταν εκείνος που έγραψε την πρώτη χρυσή σελίδα στην ιστορία της διαστημικής εποχής στις 4 Οκτωβρίου του 1957, θέτοντας σε τροχιά γύρω από τη γη τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, ο αντίκτυπος και ο παγκόσμιος θαυμασμός για το επίτευγμα είναι τεράστιος. Οι Σοβιετικοί με εντολή του Νικήτα Χρουτσώφ καταφέρνουν ταχύτατα να θέσουν σε διαστημική τροχιά τον πρώτο ζωντανό οργανισμό τη διάσημη σκυλίτσα Λάικα.

Οι Αμερικανοί απαντούν αμέσως με την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου τους στις 31 Ιανουαρίου 1958 τον Explorer 1. Έτσι ξεκίνησε και επίσημα ο διαστημικός ανταγωνισμός της εποχής του ψυχρού πολέμου . Οι Σοβιετικοί συνεχίζουν να πρωτοπορούν και στις 12 Απριλίου 1961 θέτουν τον πρώτο άνθρωπο σε τροχιά,ο Γιούρι Γκαγκάριν στα 27 του έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έφυγε έξω από τη γη μέσα στην κάψουλα του Βοστόκ 1. Ενα μήνα μετά στις 5 Μαΐου του 1961 οι Αμερικανοι στελνουν τον πρώτο Αμερικανό στο διάστημα τον Άλαν Σεπαρντ χωρίς όμως να το θέσουν σε τροχιά.

Οι Σοβιετικοί συνεχίζουν να πρωτοπορούν αλλά μετά το θάνατο του Κορολιοφ το 1966 πρακτικά σταματά το διαστημικό πρόγραμμα των Σοβιετικών αφού κανείς δεν τον διαδέχθηκε με επιτυχία. Οι Αμερικανοί ξεκινάνε πλέον το πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΟ, με τρεις μη επανδρωμένες αποστολές, για τη δοκιμή πυραύλων και συστημάτων. Δυστυχώς στις δοκιμές για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή ήρθε και η τραγωδία,ξεσπά πυρκαγιά στην κάψουλα ελέγχου του ΑΠΟΛΛΟ’1στο έδαφος με θύματα και τους τρεις επιβαίνοντες αστροναύτες .

Κατοπιν διαπιστώθηκαν και διορθώθηκαν πολλά σχεδιαστικά λάθη,ωστόσο η πρώτη επανδρωμένη πτήση καθυστέρησε περίπου δύο χρόνια,αφού έγιναν άλλες τρεις μη επανδρωμένες αποστολες ΑΠΟΛΛΟ 8, 9 και10. Στις στις 16 Ιουλίου 1969 εκτοξεύτηκε η αποστολή Απόλλων 11 με τριμελές πλήρωμα τους ΝΗΛ ΑΡΜΣΤΡΟΝΓΚ ΕΝΤΟΥΙΝ ΟΛΝΤΡΙΝ και ΜΑΙΚΛ ΚΟΛΙΝΣ. Μετά από τετραήμερο ταξίδι χωρίς απρόοπτα ο Αρμσρτρονγκ και Ολντριν κατεβαίνουν στη σελήνη μέσω της σεληνακάτου ΑΕΤΟΣ αφήνοντας σε τροχιά των Κόλινς στο όχημα επιστροφής.

Μετά την ασφαλή προσελήνωση χρειάστηκε πολύωρη προετοιμασία για την έξοδο στο σεληνιακό τοπιο. Ολόκληρος ο Πλανητης παρακολούθησε αυτό το απίστευτο επίτευγμα σε απευθείας μετάδοση.Το πρωτο βήμα του Αρμστρονγκ στη Σεληνη ήταν γεγονός το ημερολόγιο έγραφε 20 Ιουλίου 1969.Το απιστευτο εγινε αληθινο.Η σχέση ανθρώπου και Διαστήματος άλλαξε για πάντα.

Μετά την ασφαλή επιστροφή στη γη ακολούθησαν άλλες έξι αποστολές όλες επιτυχημένες, πλην της δέκατης τρίτης στην οποία μόλις στο παρά πέντε αποφεύχθηκε η τραγωδία. Εκείνη την εποχή στα Πετράλωνα οι τηλεοράσεις ήταν μετρημένες στα δάχτυλα. Και οσοι τυχεροι είχανε στο σπίτι τους τηλεοπτικους δεκτες είδαν αυτό το συγκλονιστικό επίτευγμα σε απευθείας μετάδοση.

Historic Apollo 11 Moon Landing Footage

 

 

Διαβάστε Περισσότερα