Αρχιρουφιάνος

1986

Ο 29χρονος Χαράλαμπος Μπλιώνας έφτασε ανυποψίαστος στον σταθμό των λεωφορείων της Λάρισας για να επιστρέψει στην Αθήνα. Είχε πάει να επισκεφθεί τους γονείς του στο Λουτρό Ελασσόνας, λόγω τετραήμερης αργίας. Κατά την άφιξη του στο σταθμό, δυο φίλοι τον έπεισαν να πάει να παρακολουθήσει τον αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΛ. Ήταν το πρώτο και τελευταίο παιχνίδι που θα έβλεπε.

Λίγα λεπτά πριν από την έναρξη του αγώνα, εκτοξεύθηκαν από τις κερκίδες των οπαδών του ΠΑΟΚ, τρεις ναυτικές φωτοβολίδες. Οι δυο δεν βρήκαν στόχο. Η τρίτη, εξοστρακίστηκε και καρφώθηκε στην καρωτίδα του Μπλιώνα. Επικράτησε πανικός. Η φωτοβολίδα καιγόταν στο λαιμό του, ενώ του είχε κόψει ακαριαία την καρωτίδα που αιμορραγούσε ασταμάτητα. Ο Μπλιώνας κατέληξε, όμως κανείς δεν τιμωρήθηκε. Μονάχα ένας 19χρονος καταδικάστηκε σε δεκαετή φυλάκιση, με την ποινή να μειώνεται στα τρία χρόνια και τελικά να βγαίνει από τη φυλακή στα 2,5 χρόνια λόγω καλής διαγωγής. Ο ΠΑΟΚ δεν τιμωρήθηκε.

2001

Στον αθλητικό νόμο του 1999, επί υπουργίας Ανδρ. Φούρα, προβλέπεται η «διαδικασία εκκαθάρισης». Οι ομάδες που υποβιβάζονται στη Δ΄ Εθνική και από επαγγελματικές γίνονται ερασιτεχνικές μπαίνουν σε αυτήν και απαλλάσσονται από τα χρέη τους. Σε αυτήν τη διαδικασία μπήκαν οι Απόλλων Θ. (2009), Προοδευτική (2007), Ακράτητος, Πανηλειακός (2006), Αθηναϊκός (2003).

Το 2001 επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου η εκκαθάριση έγινε «ειδική». Προβλεπόταν ότι οι ομάδες που θα επιλέξουν να υπαχθούν σε αυτήν θα σβήσουν τα χρέη τους στο Δημόσιο και σε τρίτους χωρίς όμως να χρειαστεί να πέσουν στην Δ΄ Εθνική! Ο νέος νόμος διασφάλιζε την αγωνιστική τους παρουσία στην ίδια κατηγορία, μεταβίβαζε τη διοίκηση στο ιδρυτικό σωματείο και απέκλειε ως νέους αγοραστές τους πρώην κατόχους έως και του 10% των μετοχών. Ο ΠΑΟΚ δεν υποβιβάζεται.

2004

Το 2004 παράλληλα με το «άρθρο 44» υπήρξε νέα νομοθετική παρέμβαση για ρύθμιση χρεών. Επί υπουργίας Γιώρου Ορφανού πέρασε από τη Βουλή άρθρο που ρύθμιζε τα χρέη των ΑΑΕ προς την εφορία και το ΙΚΑ.

Η ρύθμιση προέβλεπε την καταβολή 120 δόσεων και τη διαγραφή του 80% των προσαυξήσεων λόγω εκπρόθεσμης καταβολής. Στη ρύθμιση αυτή υπήχθησαν αρκετές ομάδες όλων των κατηγοριών (περίπου 30) μεταξύ άλλων οι ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Αρης και Ηρακλής. Ο ΠΑΟΚ δεν υποβιβάζεται…

2007

Πολλές από τις ομάδες που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση του ’04 εντάχθηκαν και στη βελτιωμένη version του ’07… Δικαιολογώντας τις ρυθμίσεις ο κ. Ορφανός είχε υποστηρίξει ότι αποτελούν τον τρόπο προκειμένου να εισπραχθούν πολλά χρήματα που σε αντίθετη περίπτωση θα χάνονταν.

Επειδή δεν έχει πληρώσει καμία δόση από τις 120 της ρύθμισης Ορφανού ο ΠΑΟΚ, ο Ορφανός του παγώνει τα χρέη μέχρι να βρεθεί διοίκηση μετόχων ενώ αναλαμβάνει ως διοίκηση πρωτοδικείου ο Θοδωρής Ζαγοράκης. Ο ΠΑΟΚ δεν υποβιβάζεται…

2012

Ο Ιβάν Σαββίδης αναλαμβάνει τον ΠΑΟΚ αγοράζοντας τις μετοχές του. Παρανόμως, τα χρέη προς το ελληνικό δημόσιο παραμένουν «παγωμένα» για άλλα δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2014. Κανείς δεν αναρωτιέται, κανείς δε… χτυπάει την πόρτα του ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ δεν υποβιβάζεται…

2018

Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μια ιστορία που θυμίζει πολύ τη σημερινή. Δηλαδή ο «θύτης», που ήταν/είναι ο ΠΑΟΚ, να εμφανίζεται σαν… θύμα, να απειλεί, να βγάζει κόσμο στον δρόμο, να «κλαίει» παρά το γεγονός πως έχει παρανομήσει μπροστά στα μάτια ολόκληρης της Ελλάδας.

Κατά την διάρκεια του αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ στην Τούμπα, ο Ιβάν Σαββίδης μπαίνει με φουσκωτούς στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, έχοντας σε εμφανή θέση το πιστόλι του. Το θέμα παίρνει – όπως ήταν αναμενόμενο – τρομακτικές διαστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με αφιερώματα για πρόεδρο – πιστολέρο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα και μπουκάρει σε γήπεδα. FIFA και UEFA ζητούν τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ για παραδειγματική τιμωρία, λόγω δυσφήμισης του αθλήματος.

Και εδώ, όμως, οι νόμοι σιωπούν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Αλέξη Τσίπρα έχει υποσχεθεί… πρωτάθλημα, ο ΠΑΟΚ για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται «κράτος» και ο καλύτερος φίλος της κυβέρνησης. Και φυσικά, δεν υποβιβάζεται.

Χάνει, μάλιστα, το πρωτάθλημα από την ΑΕΚ και ακόμα και σήμερα ισχυρίζεται πως το έχασε στα… χαρτιά. Παρ’ όλο που το έχασε στα… πιστόλια και δε θα έπρεπε να αγωνίζεται στη μεγάλη κατηγορία.

2020

Αφήνω εις την συνέχεια, διότι δεν έχει τελειώσει η χρονιά……

Διαβάστε Περισσότερα