Άρσεναλ: Στέκεται με άνεση στο γήπεδο, μαθαίνει να κυριαρχεί | Sons Of Football

«Trust the process», η ιστορική φράση -προερχόμενη από το NBA- επαληθεύει την θαυμαστή αλλαγή που γίνεται στην εικόνα της Άρσεναλ. Οι «Κανονιέρηδες» δεν αποτελούν φαβορί για την κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ, ούτε χρειάζεται κανείς να τους φορτώσει αυτή την ύψιστη πρόκληση. Η ομάδα του Αρτέτα ήδη λογίζεται ως ένα σύγχρονο σύνολο με νεαρές ηλικίες παικτών, καθώς έχει κατορθώσει ένα άλλο πιο σημαντικό επίτευγμα: ότι μπορεί πλέον να ανταμείψει τον φίλαθλο με καλό, χορταστικό ποδόσφαιρο.

Έπρεπε εξ αρχής να υπάρχει υπομονή σε ό,τι κτιζόταν κυρίως από πέρσι. Η αλλαγή ήταν πολύπλοκη μέσα από αρκετές θυσίες, επιλογή νέων παικτών για ένα τελείως διαφορετικό στυλ με καθοδηγητή τον Αρτέτα. Ο Ισπανός χρειάστηκε περίπου σχεδόν δύο χρόνια για να αναμορφώσει έναν παρατημένο σύλλογο και να του προσφέρει κίνητρο. Κι αφού στηρίχθηκαν νέα παιδιά και αποχώρησε η παλιά φουρνιά, ήρθε η άνοδος, αυτή που απουσίαζε σε έναν ιστορικό σύλλογο που στριφογύριζε γύρω από τον εαυτό του.

Ήδη από το καλοκαίρι, συνειδητοποιήσαμε ότι πρωταγωνιστές φέτος θα είναι οι νεαροί Βραζιλιάνοι της ομάδας, οι Άγγλοι Σάκα και Σμίθροου, όπως φυσικά και ο Νορβηγός Έντεγκαρντ. Τα ατομικά τους στοιχεία έφερναν περιέργεια και στο θεατή, κατά πόσο θα επιβεβαιωθεί ότι το ταλέντο τους θα συνυπάρξει και θα θέσει το σύλλογο σε ρόλο πρωταγωνιστή.

Έπειτα από ένα δείγμα οχτώ αγώνων στην Αγγλία, η Άρσεναλ δείχνει να προσανατολίζεται κυρίως στο συρτό ποδόσφαιρο, στην υπομονή για την ιδανική πάσα, στο συνδυασμό των δύο πλευρών της. Στον άξονα παρότι χωρά βελτίωση στον ανασταλτικό τομέα, σε επίπεδο δημιουργίας έχει προσθέσει την πιο ουσιαστική προσθήκη την τελευταία δεκαετία, τον Έντεγκαρντ. Ένα άλλο «μυστικό» του τεχνικού επιτελείου είναι ότι πρόσφερε έδαφος για να αναδειχθούν οι νεότεροι, ωθώντας στην έξοδο προσωπικότητες όπως οι Αουμπαμεγιάνγκ, Μπεγιερίν και Λακαζέτ. Όλη αυτή η απαλλαγή από πρόσωπα ενός εσωστρεφούς παρελθόντος προϋπέθετε τον ερχομό ενός πρότζεκτ που θα υποστήριζε τη νέα σελίδα στο σύλλογο.

Ακόμη και στην ήττα έναντι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Άρσεναλ είχε τα ηνία του αγώνα. Πρωτοβουλίες κινήσεων, παίκτες που κινούνται σε σωστούς χώρους και χρόνο. Το μόνο που απομένει είναι η κυριαρχία, συνήθεια που προστίθεται στη ρουτίνα μίας ομάδας αφότου έχει μάθει να επιβάλλει το δικό της ρυθμό. Η Άρσεναλ έπειτα από αρκετά χρόνια μοιάζει η άλλοτε θελκτική ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ που αποτελούνταν από πιτσιρικάδες ανά υφήλιο. Ειδικά έναντι της Τότεναμ, οι «Κανονιέρηδες» και κυριάρχησαν, και υποχρέωσαν τον αντίπαλο σε δευτερεύοντα ρόλο, κάνοντάς μας να ξεχνάμε ότι οι Πετεινοί είναι… τρίτοι στη Πρέμιερ Λιγκ. Τόσο εξελιγμένο είναι το στυλ της Άρσεναλ που υποβαθμίζει αγωνιστικά τον αντίπαλο, ακόμη κι αν είναι μία ανάσα βαθμολογικά από αυτόν.

Μάλιστα έπειτα από μια δεκαετία, η Άρσεναλ διαθέτει παίκτες υψηλής αξίας, που θα απασχολήσουν τους κυρίαρχους συλλόγους της Ευρώπης. Βέβαια, το πιο σημαντικό είναι να παραμείνουν στο Λονδίνο και να σημειώσουν επιτυχίες με τη συγκεκριμένη φανέλα, με τον συγκεκριμένο ικανό προπονητή. Πλέον, μπορεί κανείς να ταυτιστεί με την ποιότητα ορισμένων μονάδων, όπως του Μαρτινέλι ή του Σάκα που συνεχώς εξελίσσονται απροσδόκητα. Το ότι όλοι τους βρίσκονται στην ίδια περίπου ηλικία, τους κάνει να έχουν παρόμοια φιλοδοξία. Μαζί συμπορεύονται, μαζί διακρίνονται.

Sons Of Football

Διαβάστε Περισσότερα