Αστικαί μύθοι. Ι ΠΑΝΙΩΝΑΚΙΑΣ

Ο Σεπτέμβριος ήταν ανέκαθεν ο μήνας επιστροφής στα σχολεία αλλά και ο μήνας της Δ.Ε.Θ. Για τους ποδοσφαιρόφιλους δε, και ο μήνας που ξεκινούσε η Α Εθνική και οι λοιπές κατηγορίες.
Και ενώ ο κόσμος ασχολείται με την πόλεμο, το Eurobasket, και άλλα  θεματα με το πώς θα βγάλουμε το χειμώνα και δεν θα γίνουμε παγωτό,  σε αυτή την στήλη θα ασχοληθούμε ala glace με ένα αστικό μύθο που συνδέεται με την ΔΕΘ. Την ανακάλυψη του Frappe.
Παρόλο που εν έτει  2022 ο Frappe έχει υποχωρήσει αισθητά στις προτιμήσεις των Ελλήνων, με το trend να είναι ο Freddo espresso ή cappuccino ( με άθλια αποτελέσματα απο την συντριπτική πλειοψηφία της εστίασης ) πριν 20, 30 και 40 χρόνια ήταν τόσο δημοφιλής, ώσπου μέχρι και βιβλίο γράφτηκε απο τους Daniel Yang και Βιβιαν Κωνσταντοπούλου  με τον τίτλο : Frappe Nation  ( εκδόσεις Ποταμός ).
Ανακαλύφθηκε όμως απο τον Δημήτριο Βακόνδιο στην 22 Διεθνή Έκθεση την 31/08/1957 ή είναι αστικός μύθος….??? ;Oπως θα διαπιστώσετε  το τυχαίο ΄΄ γεγονός  ΄΄ για την ανακαλυψη, του μόνο τυχαίο δεν είναι, αλλά πρόκειται για ένα έξυπνο κόλπο του Marketing.
Αυτό απορρέει απο 2 γεγονότα. Καταρχήν,  2 μήνες απο την έκθεση και σε διαφημιστική καταχώρηση στην ” Καθημερινή ” την 11/07/1957 συνιστάται στους αναγνώστες – καταναλωτές: ” Όταν κάνει πολλή ζέστη … Nescafe Frappe ..!! ” . Παράλληλα ο μεγάλος ανταγωνιστής της Nestle η περίφημη Mocafino αντιπροτείνει το στιγμιαίο καφέ παγωμένο ως …” Mocafino Frappe ” . σε ετερη διαφήμιση την 20 Αυγούστου 1957.
Εξάλλου οι παλιοί Αθηναίοι που σύχναζαν εν έτη 1948 στο καφέ  – ζαχαροπλαστείο ” Πετρογραδ ”  ( Σταδίου 29 ) είχαν την δυνατότητα να παραγγείλουν espresso , crem  & frappe. Μπορεί μεν να μην ήταν σκόνη στιγμιαίου καφέ αλλά σίγουρα  θεωρούταν Frappe de glace ( παγωμένος με θρυμματισμένο πάγο )
Αυτό που κάνει όμως εντύπωση είναι πως απο το 1894 σε κείμενο των ” The New York Times ” την  21/01/1894 –  63 χρόνια πριν  περίφημη την γέννηση του –  αναφέρεται πως :  ”… Miss Dashiel poured tea and Miss Anna Dashiel served cafe frappe …   At Lakewood of New Jersey..” 
 
Frappe κανείς .. ??

Διαβάστε Περισσότερα