Αυτός (EL), η ταινία σταθμός του Λουίς Μπονιουέλ ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ

Ο Λουίς Μπονιουέλ, κατάφερε να αφήσει το δικό του προσωπικό στίγμα στον παγκόσμιο κινηματογράφο, αγγίζοντας τον υπερρεαλισμό με ένα ταυτόχρονα δικό του προσωπικό κινηματογραφικό ύφος.

Πολλές από τις ταινίες του παραμένουν κλασσικές, ενώ διακρίνονται για το αναρχικό και ριζοσπαστικό περιεχόμενό τους. Ο Μπονιουέλ γνώριζε να εναντιώνεται στα ταμπού της υπάρχουσας κοινωνίας και να σε ταράζει με την πρωτοποριακή του άποψη για κυρίαρχα θέματα της επικαιρότητας.

Και μία από τις πιο γνωστές και ριζοσπαστικές ταινίες του είναι το Él (ο τίτλος στην Αμερικάνικη γλώσσα This Strange Passion), παραγωγής  1953. Η ταινία είναι εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα He του Mercedes Pinto.

Είναι από τις λίγες ταινίες που πραγματεύτηκαν το ακανθώδες θέμα της συζυγικής ζήλιας και του πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο Ζακ Λακάν, διάσημος ψυχαναλυτής και ψυχίατρος, έδειχνε αυτή την ταινία στους σπουδαστές του θέλοντας να δείξει το μέγεθος της παράνοιας ενός ανθρώπου. Ο Μπονιουέλ, αν και πικραμένος για την αποδοκιμασία και τις αρνητικές κριτικές που έλαβε η ταινία του και για το γεγονός πως πολλοί κριτικοί γέλασαν ακόμα και της προβολής, αισθάνθηκε δικαίωση για το γεγονός πως ο μεγάλος ψυχαναλυτής ταυτίστηκε με μία δημιουργία του.

Ο παρανοϊκός σύζυγος Francisco (Arturo de Córdova ) που έχει χάσει κάθε έλεγχο του εαυτού του και διεκδικεί τη σύζυγό του η οποία βρίσκει στήριγμα στον προηγούμενο αρραβωνιαστικό που εγκατάλειψε. Η αρρωστημένη ζήλια που βλέπει παντού εραστές από το πουθενά και είναι έτοιμος να προβεί ακόμα και στο έγκλημα για τη γυναίκα που θεωρεί ιδιοκτησία του. Η διαφορά ηλικίας του ζευγαριού που εντείνει ακόμα τη ζήλια και τη μεγαλύτερη ανασφάλεια του συζύγου. Ο σουρεαλισμός που αναδύεται από την παράνοια μίας προσωπικότητας που βρίσκεται στα άκρα προκειμένου να μη χάσει τη γυναίκα που θεωρεί κτήμα του. Η ψυχική διαταραχή προσωπικότητας που στο τέλος θα προσπαθήσει να καταπολεμηθεί κοντά στο Θεό και σε ένα μοναστήρι.

Η ταινία Αυτός, είναι από τις πιο γνωστές του μεγάλου σκηνοθέτη και κατάφερε να διεισδύσει σε βάθος στη διαταραγμένη προσωπικότητα ενός ζηλιάρη συζύγου.

Él (1953) de Luis Buñuel (El Despotricador Cinéfilo)

 

Διαβάστε Περισσότερα