Champions League: οι ισχυροί, τα ερωτηματικά και η έκπληξη | Sons Of Football

Τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ προμηνύουν συναρπαστικές μάχες συλλόγων. Άλλες με ιδιαίτερη ποιότητα και κυριαρχία. Μερικές αμφίρροπες, αλλά και με αρκετή βλέψη στη τακτική, ενώ υπάρχουν ζευγάρια, από τα οποία ίσως προκύψουν εκπλήξεις για το επόμενο κρίσιμο βήμα πριν το Τελικό.

www.forbes.com

Οι αναμνήσεις από τις δύο συγκεκριμένες ομάδες είναι νωπές, καθώς αναμετρήθηκαν στο περσινό τελικό της διοργάνωσης. Εκεί επικράτησε η φορμαρισμένη Μπάγερν, η οποία ακόμη και φέτος φαντάζει ικανή για το back to back. Οι Γερμανοί αποτελούν μία εκ των λιγοστών ομάδων που διαθέτει πολλές ικανές λύσεις σε κάθε θέση. Έχει διατηρήσει το επιθετικό της στυλ, χρησιμοποιώντας ο Φλικ άψογα τις πλευρές μετά και την έλευση του Σανέ. Το επόμενο πλεονέκτημα των Βαυαρών προκύπτει και στη μεσαία γραμμή, με την ύπαρξη του χαφ Γκορέτσκα. Βέβαια, μετά από μία σειρά αγώνων, θα αντιμετωπίσει τη Παρί του Ποκετίνο, η οποία πλέον επιβεβαιώνει την εδραίωσή της στις σύγχρονες δυνάμεις του ποδοσφαίρου.

Ο Ποκετίνο στο ζευγάρι με την Μπάρτσα απέδειξε πως η εφαρμοσμένη σφιχτή τακτική του θα διαδραματίσει ρόλο στις ευρωπαϊκές διακρίσεις. Με συνειδητοποιημένο στήσιμο έναντι της πιο αμφιλεγόμενης Μπάρτσα των τελευταίων ετών, κατόρθωσε να αποσπάσει ηχηρό αποτέλεσμα. Από εκεί και έπειτα όμως, στον επαναληπτικό αγώνα φανέρωσε ορισμένες από τις αδυναμίες της. Με το που την πίεσε αφόρητα ο αντίπαλος, κλείστηκε παθητικά στα μετόπισθεν και δεν παρουσίασε ομάδα που εύκολα απεγκλωβίζεται από την αντίπαλη ορμή που δέχεται. Ασφαλώς και η Μπάγερν διαθέτει αδύναμο σημείο, την αμυντική της λειτουργία. Από τη στιγμή που οι Βαυαροί επενδύουν τα μέγιστα στο επιθετικό κομμάτι, παραβλέπουν ακολούθως την ανασταλτική τους συμπεριφορά. Άραγε, και οι δύο αντίπαλοι στην επερχόμενη αναμέτρησή τους, δύνανται να εστιάσουν στις εκάστοτε αδυναμίες του καθενός. Διότι μπορεί η Μπάγερν να ανατρέπει εις βάρος της σκορ με την επιθετική της πληρότητα. Αλλά και η Παρί γνωρίζει πλέον να αμυνθεί, να αποφύγει την υπεροψία της  περί πλούσιου ρόστερ και αστραφτερών παικτών και να μετατραπεί συγχρόνως κυνική, όπως συνέβη και στο Καμπ Νου.

www.thisisanfield.com

Η επόμενη αναμέτρηση έχει εξίσου πρόσφατη προϊστορία, καθώς πρόκειται για τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Λίβερπουλ. Οι Ισπανοί διανύουν μία ρευστή χρόνια έως τώρα. Στο εγχώριο πρωτάθλημα, η Βασίλισσα ανταγωνίζεται τους άλλους δύο κοντά στη κορυφή, χωρίς με τη σειρά της, να εντυπωσιάζει από πλευράς απόδοσης. Χαμηλής διάρκειας τα καλά διαστήματα ποδοσφαίρου, ενώ οι υπερβάσεις συνεχίζουν να έρχονται από τους εναπομείναντες πρωταθλητές. Δευτερευόντως, οι νεαροί του συνόλου κυμαίνονται σε έναν υποστηρικτικό ρόλο, διαθέσιμοι κυρίως στο γενικό rotation του Ζιντάν. Εμφανής αδυναμία επικρατεί και στα εξτρέμ της Ρεάλ, με την απουσία πλέον ισχυρών προσωπικοτήτων να είναι εμφανής, ώστε να δημιουργούν και να παίρνουν προσωπικές φάσεις.

Από την άλλη, η Λίβερπουλ φανερώνει σε όλη τη διάρκεια της σεζόν μία ολική καθίζηση, μακριά παντελώς από την υγιή αγωνιστική της εικόνα που απολαμβάναμε την τελευταία τετραετία. Ποδοσφαιριστές που καταγράφουν συνεχόμενες εμφανίσεις, σαφώς καταπονημένοι και αβοήθητοι από το υπόλοιπο ρόστερ. Λογικό ως ένα σημείο, καθώς οι Μανέ και Σαλάχ λόγου χάρη παραμένουν αναντικατάστατοι από πλευράς επιδόσεων. Όπως και η Ρεάλ, έτσι και η Λίβερπουλ σε μέγιστο βαθμό ταλαιπωρήθηκε από απανωτούς τραυματισμούς μονάδων της. Υπήρξε μία ζύμωση σε όλο το σύνολο, με τις λύσεις περιορισμένες και την απόσταση ποιότητας μεταξύ βασικών – εναλλακτικών λύσεων δυσβάσταχτη.

Συνοπτικά, και οι δύο προσδοκούν στην ύστατη ανάδειξη τους μέσα από την Ευρώπη. Σε ένα κυνήγι εξιλέωσης λοιπόν, μέσα σε αυτή την απροσάρμοστη χρονιά. Οι Άγγλοι θα επιδιώξουν την σφοδρή πίεση έναντι των Ισπανών, οι οποίοι θα εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις πλάτες των υπαρχόντων ακόμη πρωταθλητών στην ενδεκάδα. Πάντως, και οι δύο απέχουν από την ένταση του παρελθόντος εντός αγωνιστικού χώρου, επομένως τα δύο παιχνίδια θα εξαρτηθούν και από την τακτική των Ζιντάν και Κλοπ αντίστοιχα. Πέραν του φορμαρισμένου και ασύλληπτου Μπενζεμά, τα όπλα της Λίβερπουλ κινούνται σε ρηχά νερά. Ο μοναδικός διασωθείς, ο Σαλάχ. Ο Αιγύπτιος ακόμη και φέτος διατηρεί τα ποσοστά σκοραρίσματος σε υψηλά επίπεδα (πάνω από 20 γκολ), αποδεικνύοντας πόσο ικανότατος παραμένει σε αυτό το τομέα.

www.sbnation.com

Στο επόμενο ζευγάρι συναντάμε την αρμάδα του Γκουαρδίολα, τη Σίτι, απέναντι στη πάντα επικίνδυνη και απελευθερωμένη στην Ευρώπη, Ντόρτμουντ. Οι Άγγλοι έχουν τραβήξει τα βλέμματα του κοινού με τη σταθερότατη απόδοσή τους. Δύσκολα τους αποσπά κανείς αποτέλεσμα, πόσο μάλλον να πετύχει νίκη απέναντι τους. Ο Γκουαρδιόλα παρουσιάζει μία Σίτι πιο αποτελεσματική με πολύ λιγότερες ευκαιρίες, καθώς αποφάσισε να βελτιώσει την αμυντική ισορροπία. Μάλιστα στο δύσκολο εγχείρημα το να βρεθεί επιθετικός του εύκολου γκολ (μετά τον τραυματισμό του Αγκουέρο), επιστρατεύτηκαν όλα τα ενεργά μέλη της ενδεκάδας. Συγκεκριμένα, τα χαφ πήραν περισσότερα μέτρα εντός του κουτιού. Πρωτοβουλίες όχι μόνο με progressive πάσες, αλλά και με συνεισφορά στο σκοράρισμα. Όπως και στη περίπτωση του Γκουντογκάν, που ανακάλυψε την ευχέρεια στο να κινείται στον άξονα, σε παρόμοιους χώρους του Ντε Μπρόινε αντίστοιχα. Από εκεί και πέρα, το αμυντικό δίδυμο Στόουνς και Ντίας αποδεικνύονται απροσπέλαστοι, ενώ και τα ακραία μπακ σημείωσαν σημαντική άνοδο. Με την είσοδο κιόλας του Κανσέλο, ο οποίος παίζει και ως… false left back.

Η Ντόρτμουντ δεν διανύει θετική πορεία στο εγχώριο πρωτάθλημα της Γερμανίας, από την οποία μνημονεύονται μόνο τα ατού της επίθεσης και το άστρο του Χάλαντ. Δίχως να λάβουμε υπόψιν την ορμητικότητα στο δημιουργικό κομμάτι, ως ομάδα οι Βεστφαλοί δεν έχουν την απαιτούμενη συνοχή και προσήλωση στο ανασταλτικό τομέα. Πόσο μάλλον για το ανώτατο επίπεδο του Τσάμπιονς Λιγκ. Βέβαια, το ρόστερ της διαθέτει φερέλπιδες παίκτες που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από το κοινό του αθλήματος. Βέβαια, ακόμη κι αν οι Γερμανοί συνηθίζουν να απειλούν οποιοδήποτε αντίπαλο, η φετινή Σίτι έχει ρίξει κατά πολύ τα ποσοστά φάσεων που δέχεται.

www.weaintgotnohistory.sbnation.com

Το τελευταίο ζευγάρι είναι μεταξύ της αξιόμαχης Πόρτο και της βελτιωμένης Τσέλσι του Τούχελ. Οι Πορτογάλοι δεν είναι σε υψηλά στάνταρ του παρελθόντος, αλλά πορεύονται με γνώμονα την φύλαξη της άμυνας και την εκμετάλλευση αντεπιθέσεων. Πλέον, και η Τσέλσι κυμαίνεται σε αρκετά όμοιο πλάνο, μόνο που μετατράπηκε επί Τούχελ σε ακόμη πιο αμυντικογενές σύνολο (5-3-2 / 3-4-3). Από αυτούς τους αγώνες ίσως έρθει η ευκαιρία στους Λονδρέζους να προχωρήσουν ακόμη παραπάνω στο θεσμό. Όχι ότι η Πόρτο είναι αμελητέας αξίας, αλλά οι Λονδρέζοι τηρούν εύστοχα τη τακτική του προπονητή τους. Βελτίωσαν φυσικά, τη μόνιμη πληγή τους στο προηγούμενο διάστημα, δηλαδή την άμυνα. Ιδού και ο λόγος, που ολόκληρο το σύνολο συμμορφώθηκε σε μία συντηρητική προσήλωση.

Σίγουρα το εμπόδιο της Πόρτο δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμο, καθώς απέδειξε και τη δυναμική της απέναντι στη νωθρή Γιουβέντους. Οι Άγγλοι όμως, μπορεί να μην ελκύουν με το ποδόσφαιρο τους, αλλά το σύστημα τους διευκολύνει για να είναι αργότερα ανταγωνιστικοί απέναντι σε έναν και των Λίβερπουλ ή Ρεάλ. Για αυτό τον λόγο, η Τσέλσι προχωρά δίχως τυμπανοκρουσίες, ενώ ίσως προκύψει και Τελικός για την ομάδα του Τούχελ. Σε ένα σενάριο που παρευρεθούν στα ημιτελικά, οι άλλοι πιθανοί αντίπαλοι από το δικό της μονοπάτι, θα αποτελούν τις αμφίβολες ομάδες της διοργάνωσης όσον αφορά τη χαμηλή τους αγωνιστική κατάσταση. Τέλος, σχετικά με τους ισχυρούς, εκεί εύλογα το μυαλό όλων συγκαταλέγει τις Μπάγερν και Σίτι αντίστοιχα.

Sons Of Football

Διαβάστε Περισσότερα