«…Χρόνε σκληρέ και αμείλικτε…» Sons Of Football

Ο χρόνος είναι ο απόλυτος δυνάστης στη ζωή. Άκαμπτος, ισχυρός και ανίκητος. Μία απέλπιδα προσπάθεια του ανθρώπου να κερδίσει μία άνιση μάχη, που θα εκτυλίσσεται αιωνίως. Έτσι και στη περίπτωση του ποδοσφαίρου, ο αθλητής αδυνατεί να αντισταθεί στη πάροδο του χρόνου.

Τα νιάτα προσδίδουν εξέλιξη και προοπτική. Με την απόλαυση των επιδόσεων, ακολουθεί η καταξίωση. Με τη σειρά τους, οι επιτυχίες και η δόξα διαμορφώνουν τον επίλογο μιας μακράς πορείας. Παρακολουθώντας, λοιπόν, κανείς την άχρωμη Μπαρτσελόνα στη Πράγα, συνέλαβε αμέσως την δραματική εικόνα των τελευταίων, επιτυχημένων Καταλανών, Μπούσκετς και Πικέ.

Ιδιαίτερα η αγωνιστική κατάσταση του πολυνίκη και πρωταθλητή Μπούσκετς επαλήθευσε τις επιπτώσεις του χρόνου. Ο Καταλανός αδυνατούσε να ακολουθήσει τον ρυθμό των υπολοίπων. Οι σωματικές του ικανότητες τον εγκαταλείπουν. Οι εναλλαγές του σώματος και η περίφημη προσποίησή του παρουσιάζονται όλο και λιγότερο στο γήπεδο.

Ο Μπούσκετς διατηρούσε τον ρόλο του συνδετικού κρίκου ανάμεσα στις γραμμές κέντρου και άμυνας. Ο διαχρονικός πυλώνας στη σύνθεση των Μπλαουγκράνα. Αναντικατάστατος, ο ίδιος πρόσφερε την εύκολη λύση στη μεταβίβαση, την άνεση υπό την πίεση αντιπάλων και την τεχνική στο χτίσιμο επιθέσεων. Αποτελεί την βάση στο – πάλαι κάποτε – επιτυχημένο οικοδόμημα της Μπάρτσα.

Ωστόσο, η χρησιμότητα του ρόλου του αμφισβητείται για πρώτη φορά φέτος. Ο Βαλβέρδε δεν μπορεί πλέον να εμπιστευθεί τον Καταλανό, καθώς ο παίκτης δεν είναι σε θέση πλέον να προσφέρει υψηλής έντασης εμφανίσεις. Έτσι, λοιπόν, ο προπονητής δοκιμάζει εναλλακτικά σχήματα, βασισμένα σε νέα πρόσωπα, όπως Ντε Γιονγκ – Αρτούρ, συνδυασμένα με την αντίστοιχη εμπειρία του Βιντάλ.

Γενικά, σε μία φτωχή εμφάνιση της ομάδας έναντι της Σλάβιας Πράγας, ο Μπούσκετς υπήρξε κατώτερος των περιστάσεων. Στάσιμος στη μεγαλύτερη διάρκεια, άνευρος και μη έχοντας καθαρό μυαλό. Η σωματική του αδυναμία δυσκολεύει, συγχρόνως, τον εγκέφαλο, προκειμένου να επιλέξει τη σωστή απόφαση. Οι Τσέχοι ποδοσφαιριστές έμοιαζαν δύο ταχύτητες πιο πάνω και ευέλικτοι. Μοντέρνα και σύγχρονα χαφ, κατάλληλα για κάλυψη αρκετών χιλιομέτρων.

Ίσως ήρθε η ώρα της αλήθειας και των αποφάσεων στο στρατόπεδο των Μπλαουγκράνα. Η καταλανική φρουρά, ενδεχομένως, πρέπει να παραδώσει τα σκήπτρα σε φρέσκο και νέο στοιχείο. Σε επίδοξους νεαρούς, οι οποίοι βέβαια θα χρειαστούν χρόνο μέχρι την τελική απογαλακτοποίηση.

 

Sons Of Football

Διαβάστε Περισσότερα