Chuck Berry: Ο Πατέρας της ροκ εν ρολ Ι Sons Of Football

Τα πρώτα μουσικά είδη κάνουν τα πρώτα τους βήματα κατά τη δεκαετία του 50΄. Το rhythm and blues εμφανίζεται στη ζωή των Αμερικανών, ενώ το ροκ εν ρολ ανέρχεται στη κορυφή των προτιμήσεων. Η swing και η jazz δίνουν τη θέση τους στις νέες καλλιτεχνικές τάσεις. Ο ήχος αλλάζει, ο ρυθμός των τραγουδιών αποκτούν χορευτική κίνηση, στοιχεία που προκαλούν φρενίτιδα ενθουσιασμού. Κάθε είδος μουσικής διαθέτει βέβαια και τους δικούς του δημιουργούς. Έτσι και το ροκ εν ρολ ανήκει στον αείμνηστο Chuck Berry .

Ο Chuck Berry αποτελεί βασικό κεφάλαιο της μουσικής ιστορίας. Ένας σταρ της μουσικής σκηνής που καταξιώνεται ως κύριος εκπρόσωπος του ροκ εν ρολ. Η ιστορία του νεαρού Berry, μεγαλωμένος στο Σεντ Λούις του Μιζούρι, αρχίζει το 1955 όταν περνά το κατώφλι της σπουδαίας δισκογραφικής εταιρείας Chess. Επικεντρωμένος στο ταλέντο του επιθυμούσε να παρουσιάσει τις δημιουργίες του, οι οποίες δεν άργησαν να αγγίξουν υψηλές θέσεις στα charts και να καταξιώσουν τον ελπιδοφόρο Chuck Berry. Αρχικά, συστήνεται στο κόσμο με την πρώτη επιτυχία, το Maybellene. Ο κόσμος ενθουσιάζεται με το νέος είδος: την country. Οι νέοι λάτρεψαν τον ξεχωριστό ήχο που έδιναν διαφορετική ενέργεια στις εμφανίσεις του.

Σπουδαίος μουσικός και συνθέτης ο Chuck. Ευρηματικός, προοδευτικός σε στίχους και παίξιμο κιθάρας. Η country μουσική που ανέδειξε ο ίδιος εξέφραζε έναν νέο, πρωτότυπο ήχο ηλεκτρικής κιθάρας, τον οποίο ο ίδιος παρομοίαζε ως κουδούνισμα στα αυτιά. Τα τραγούδια του περιείχαν έντονο beat, γρήγορους στίχους, συνοδευόμενους από ξέφρενο ρυθμό και ένταση. Με τη συμβολή του παραγωγού Leonard Chess, το beat στα κομμάτια του στόχευε να δώσει ώθηση στον ήχο σ΄αυτά. Υπήρξε η τεχνική που τον έφερε στη κορυφή.

Όσον αφορά τη παρουσία του ήταν άκρως επιβλητική. Μπορεί να μη διέθετε τη λαμπερή παραστατικότητα και το στυλ του Έλβις, όμως ο Chuck Berry διέφερε με τη εκρηκτικότητα του, μετέδιδε την ενέργεια του στο ακροατήριο, έχοντας πάτα σύντροφο τη κιθάρα του. Ο τρόπος παιξίματος του έφτασε να φέρει δικό του όνομα: το περπάτημα της πάπιας. Ενέργεια που αργότερα το 70΄υιοθέτησε ο κιθαρίστας Angus Young των AC/DC.

Η ιδιοφυΐα του μουσικού κέντρισε το ενδιαφέρον των ακροατών σε μία ιδιαίτερα περίεργη εποχή. Η έντονη προκατάληψη εναντίον των Aφροαμερικανών ήταν γεγονός. Στερεότυπα και ρατσιστικά σχόλια οδηγούσαν συχνά σε καβγάδες. Ωστόσο στις εμφανίσεις του Chuck Berry τέτοιου είδους ενέργειες έμειναν στο παρελθόν. Οι νέοι τον αγάπησαν, απελευθερώθηκαν και ενώθηκαν μέσω της φωνής, των στίχων και το χορό των τραγουδιών του. Πλέον δεν υπήρχαν χώροι διασκέδασης διαχωρισμένοι για λευκούς και μαύρους. Έλαβαν τέλος οι φυλετικές διαταραχές και το ενωτικό αίσθημα ήταν γεγονός. Λευκοί και Aφροαμερικανοί στον ίδιο χώρο, χωρίς εμπόδια. Ήταν σαφώς η επόμενη μεγάλη επιτυχία του σπουδαίου αυτού μουσικού.

Ο τίτλος του άρθρου προέρχεται από τον διαχρονικό Bob Dylan. Μία μνεία που παρομοιάζει τον Chuck Berry με τον ιστορικό δραματουργό Σέξπιρ. Η έκφραση αναδεικνύει την τεράστια προσφορά και το πλούσιο έργο του στο χώρο της μουσικής. Κληρονομιά κόσμημα για τους νέους καλλιτέχνες της μουσικής. Εξέλιξε το ροκ εν ρολ και ευρύτερα το ροκ. Η απαρχή ενός νέου είδους μουσικής. Επηρέασε δραστικά τους Άγγλους μουσικούς, όπως τους Beatles και Stones. Εμπνεύστηκαν τη συγγραφή  των τραγουδιών τους, μεγαλώνοντας με τους δίσκους του και χορεύοντας τις επιτυχίες στα εφηβικά τους χρόνια. Ήταν το πρότυπό τους. Ένας μουσικός ήρωας στα μάτια των Lennon, McCartney, Keith Richards και Jagger. Ένας θρύλος που επιχείρησαν να φτάσουν σε υστεροφημία και να γίνουν οι ίδιοι εξίσου καταξιωμένοι.

 

Διαβάστε Περισσότερα